Joanne Wienen
Joanne Wienen Psychologie 8 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom je vaker op vakantie moet (volgens een wetenschapper)

Wie een after holiday-dip wil voorkomen, begint direct na thuiskomst alweer met het plannen van een volgende trip. Want ‘niet langer, maar vaker’ zou volgens de wetenschap ons nieuwe vakantiemotto moeten zijn. De Bali-blues. Zo noemde een vriendin haar emotionele toestand toen ze afgelopen oktober na twee weken zonnig Bali terugkeerde in een grijs en grauw Nederland. Ze was nog geen vijf minuten op kantoor of haar baas stond al naast haar bureau met een enorme lijst deadlines voor de komende twee weken. Het laatste sprankje zon in haar hoofd verdween. Het enige wat ze kon, was met weemoed terugdenken aan hoe ze een paar dagen geleden nog al kokosnoot-slurpend op het strand van Canggu zat.

Zelf kan ik ook meepraten over de after holiday-dip. Het afgelopen jaar heb ik namelijk een vrij irritante gewoonte ontwikkeld. Na elk van de drie langere vakanties die ik heb gehad voelde ik me een beetje somber na thuiskomst. Het voelde gewoon gek om na weken gezelschap opeens in m’n uppie in een stil huis thuis te komen. Eén keer – afgelopen zomer na drie weken Thailand – heb ik zelfs staan janken op Schiphol omdat ik mijn in India aangeschafte flessen gin in het vliegtuig had laten liggen (dit is helaas een true story). Bovendien ben ik mijn relaxte ‘mañana mañana’-vibe die ik me altijd heilig voorneem te behouden, binnen drie minuten op kantoor alweer kwijt. Mijn Hollandse deadlines stroken simpelweg niet met die laidback levenshouding.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Eigenlijk is het vreemd: na een ontspannende vakantie zouden we toch weer helemaal opgeladen moeten zijn, barstend van de energie en levenslust? Of we zijn toch in ieder geval in de weken na de vakantie minder gestrest en gelukkiger? Nee dus, blijkt als ik het onderzoek van de Nederlandse wetenschapper Jeroen Nawijn lees. Hij heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de invloed van vakantie op ons geluksniveau.

Hij ondervroeg bijna duizend proefpersonen die op vakantie gingen, voor én na hun trip over hun geluksniveau. Vervolgens liet hij ook thuisblijvers de vragenlijsten invullen. Wat bleek? De vakantiegangers voelden zich na hun reisje niet per definitie beter dan de mensen die er niet tussenuit waren geweest. Binnen maximaal twee weken was de invloed van een vakantie op het geluksniveau zelfs helemaal verdwenen. De mensen die het langste profijt hadden van een gelukkig after holiday-gevoel bestempelden allemaal hun vakantie als ‘extreem ontspannen’. Hoe ontspannender de vakantie, hoe langer het toegenomen geluksgevoel aanhoudt dus.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Wie wel een boost in geluksniveau kan gebruiken, zorgt voor zover dat kan dat de ontspanningsmeter op hoog blijft staan dus. Maar goed, wat kan jij er nou helemaal aan doen dat geen enkele bus buiten Europa op tijd lijkt te kunnen rijden (grr!) of de airconditioning in je hotelkamer kapot blijkt te zijn (grrrr!). Erger nog: als je hondsberoerd wordt op vakantie en de godganse dag boven de toiletpot hangt (grrrrr!). Precies. Weinig.

Gelukkig is er nog een veel effectievere (en leukere) manier om je geluksniveau op peil te houden. Nawijn ontdekte namelijk dat het allergrootste effect op geluksniveau niet tijdens of na, maar vóór de vakantie te zien was. In de weken voor vertrek was het humeur van de deelnemers aanzienlijk beter. Sommige mensen merkten al dat ze gelukkiger waren zo’n acht weken voor de daadwerkelijke vertrekdatum.

De voorpret blijkt dus nog beter voor het welzijn te zijn dan de daadwerkelijke vakantie. Ergens ook wel logisch. Het vooruitzicht op een zonovergoten vakantie maakt een saaie vergadering een stuk draaglijker. En als een aanhankelijke collega je zeventien keer in de week belt voor hulp, kun je dat net wat beter hebben met een periode van legitieme onbereikbaarheid in de nabije toekomst.
De boodschap die ik hieruit trek: je kunt beter meerdere keren per jaar kortere trips plannen, dan één lange vakantie in de zomer. Dan maakt het ook niet uit dat het effect van zo’n vakantie snel weer wegebt. Voor je geluksniveau een dieptepunt bereikt, ben jij allang weer je volgende reis aan het plannen.

Meer lezen?

Kunnen we nog een week luieren aan het strand of moeten we van vakantie per se een ‘beter mens’ worden?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je vaker op vakantie moet (volgens een wetenschapper)
Sluiten