Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Body 25 aug 2018

Deze natuurlijke oplossingen helpen tegen vakantiekwaaltjes!

Zon, zee en strand of kamperen, bergen en avontuur. Ongeacht wat voor soort vakantie je voorkeur heeft het laatste waar je op zit te wachten zijn vakantiekwaaltjes. Wij geven tips voor het verslaan van je vakantiekwaaltjes zonder pillen.

Wagenziekte, een jetlag of een insectenbeet: het zijn veel voorkomende vakantiekwaaltjes. Deze natuurlijke oplossingen helpen!

Jetlag

Een lange vliegreis staat niet gelijk aan een jetlag. Een jetlag wordt namelijk veroorzaakt door de hoeveelheid tijdzones die je doorkruist en de richting waarin je vliegt. Als je vliegt van zuid naar noord heb je minder last van een jetlag dan wanneer je vliegt van west naar oost. Het ligt niet aan de afstand! Met een retourtje van Amsterdam naar New York heb je bijvoorbeeld minder last van een jetlag dan van een retourtje van Amsterdam naar Bangkok.

Een jetlag kan je eigenlijk niet voorkomen, maar je kan de duur van je jetlag wel verkorten. Door op blote voeten te lopen (yes, please!), maak je contact met de aarde en herstel je je natuurlijke balans. Op die manier word het teveel aan ionen (elektrisch geladen atomen) minder. De mens bestaat uit ongeveer zeventig procent water en een water molecuul bestaat uit positieve en negatieve geladen zuurstofatomen.

Door op blote voetjes te lopen, maak je contact met de aarde die negatief geladen is (wat positief is) en worden positieve ionen afgevoerd (wat ook goed is, volg je het nog?). Dus trek je schoenen uit als je aankomt op je vakantiebestemming en maak een wandeling op het strand. Of ga lekker bare foot picknicken in het gras. Op blote voeten een wandeling maken, is eigenlijk altijd goed voor je. In voeten zitten zenuwen die verbonden zijn aan onze organen, en door op blote voeten te wandelen masseer je al je organen!

Wagenziekte

Wagenziekte is eigenlijk een soort bewegingsziekte. Je hersenen krijgen namelijk het signaal dat je stil zit, maar tegelijkertijd geeft je evenwichtsorgaan in je binnenoor aan dat je in beweging bent. Dit verwart je brein en vandaar dat je misselijk wordt. Niet op reis gaan, omdat je last hebt van wagenziekte is natuurlijk zonde.

Wat je wel kan doen is slimme plekjes opzoeken in het vervoersmiddel. In de auto is dat voorin of nog beter is zelf rijden, omdat je blik dan op de horizon gericht is en dit helpt tegen de misselijkheid. Reis je per boot? Dan is het midden van het schip the place to be. Ook hier helpt het als je je blik voortdurend op de horizon houdt. Als je met het vliegtuig op pad gaat, is het handig om te kiezen voor een plek boven de vleugel, want daar heb je het minst last van turbulentie. Daarnaast helpt het om een paar druppeltjes pepermuntolie, gemberolie en lavendelolie achter je oor en/of pols te smeren. Deze verminderen de misselijkheid!

Zonnesteek

Neerploffen onder een palmboom met een goed boek: daar is het vakantie voor, maar let wel op dat je geen zonnesteek krijgt. Het is daarom erg belangrijk om op warme dagen de schaduw op te zoeken en voldoende water te drinken. Een zonnesteek kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn. Bij een zonnesteek kan je lichaamstemperatuur oplopen tot wel 42 graden celsius. Het gevolg is hoofdpijn, duizeligheid en braken. Als je lichaamstemperatuur te lang te hoog is, kan het zelfs dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen wanneer je de symptomen herkent. Zorg wel dat je eerst een koel plekje opzoekt en vergeet geen water te drinken.

Verstopping

De eerste dagen van de vakantie lukt het veel mensen niet om normaal naar de wc te gaan voor een nummertje twee. Dit komt omdat je normale ritme verstoord: je eet ander soort eten op andere tijdstippen. Het gevolg is obstipatie oftewel verstopping. Je kan obstipatie voorkomen door voldoende beweging, vezelrijk eten en voldoende water te drinken. Ook helpt het als je het rustig aan doet met de cocktails en kopjes koffie.

In elk geval de eerste dagen, want alcohol en cafeïne verergeren je obstipatie. Het helpt daarnaast om in de ochtend op een lege maag papaja, pruimen, peren en vijgen te eten. Deze vruchten zitten vol vezels die je ontlasting zachter maakt. Een bekertje water met psylliumvezels verricht ook wonderen. Dat zijn natuurlijke vezels die je stoelgang op gang helpen.

Eerste hulp bij insectenbeten

Wespen, bijen, mierenbeten en kwallenbeten: je kan ze allemaal bestrijden met etherische lavendelolie. De olie verzacht de pijn en werk al na vijftien minuten. Bijen en wespen zijn dol op bloemen, helaas zien ze het verschil niet tussen jouw bloemenjurk en een bloemenveld. Dus probeer bloemenmotieven te beperken op plekken waar veel wespen zijn. Voorkomen is beter dan genezen (je hoort het je moeder vast zeggen). Met witte kleding hebben ze dan weer helemaal niets. Het is trouwens verstandig om geen zoete parfums en zonnebrandcrèmes mee te nemen in je koffer. Met name kokos is een no go, want daar zijn bijen dol op.

Als je verschrikkelijk last hebt van vakantiekwaaltjes is het altijd handig om contact op te nemen met een arts. Het allerbelangrijkste van je vakantie is natuurlijk dat je kan genieten en hopelijk helpen deze tips jou!

Meer lezen over vakanties en reizen

Wil je op de hoogte blijven van de beste Bedrock-content? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze natuurlijke oplossingen helpen tegen vakantiekwaaltjes!
Sluiten