Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 14 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Geen vakantie dit jaar? Zo creëer je het vrije vakantiegevoel – maar dan gewoon vanuit huis

Of het nu zomer, herfst, winter of lente is: een vakantie is altijd welkom. Toch leent de situatie zich er niet altijd naar (want blut, geen vakantiedagen of verplichtingen), maar dat vrije vakantiegevoel heb je toch echt nodig om tot rust te komen en op te laden. Gelukkig hoef je heus niet op vakantie te gaan om te kunnen ontspannen.

“Welke reis maak jij dit jaar?,” lijkt een steeds normalere vraag. Alsof je iets mist als je niet in een ander continent ligt pootje te baaien. Niks mis mee natuurlijk, begrijp ons niet verkeerd. Sterker nog: bij Bedrock zijn we gek op reizen. Maar laat het geen vereiste zijn in de zoektocht naar geluk of naar het vinden van rust.

Het vakantiegevoel vanuit huis

Er zijn namelijk een aantal tips waarmee je doei zegt tegen stress en tóch het relaxte vakantiegevoel ervaart, ook al zit je gewoon thuis op de bank.

Zorg voor een nieuwe omgeving

Van nieuwe impulsen wordt ons brein blij, er zijn namelijk nieuwe dingen om op te nemen en te ontdekken. Precies wat er gebeurt op een vakantie.

Wil je ontspannen? Zorg dan voor nieuwe ervaringen. Ga eten of zelfs slapen in een andere stad, ga kamperen bij één van deze leuke campings die we ontdekten in Nederland of ga eens op onderzoek uit in een ander stadsdeel!

Zoek het groen op

Wist je dat een groene omgeving je welzijn positief beïnvloedt? Het maakt ons brein echt niet uit of we een rondje Veluwe of Amazone doen.

In Japan bestaat er een term voor je helemaal onderdompelen in de natuur, namelijk: forest bathing. Voor tenminste een paar uur lang spendeer je quality time in het bos. Het is op heel veel manieren goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Lees ook: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Mediteren

Mediteren is allang niet meer voor zweverige hippies; menig CEO, wetenschapper, vader, moeder, millennial en kind doet er tegenwoordig gewoon aan mee. De wetenschap wijst het namelijk uit: mediteren is goed voor zo ongeveer alles.

Waar het vooral goed voor is? Jouw gedachten eens te laten voor wat ze zijn. Dat betekent niet dat je ineens ‘stopt met denken’ maar dat je je gedachten opmerkt en er verder geen oordeel over hebt. Wanneer je mediteert, zal je vanzelf minder stress ervaren en minder piekeren. Hier leggen we uit hoe je mediteert.

Luister ook: Bedrock Talks: over de kracht van meditatie met Josine van Vegchel (en win een meditatiesessie!)

Wees dankbaar

We schreven het al eens eerder: niets brengt je zoveel geluk en succes in het leven als dankbaarheid. En zo moeilijk is het helemaal niet, dankbaar zijn. Het betekent dat je blij met alles wat je al hebt. Vrienden, familie, gezondheid, een huis, baan, mooie omgeving etc.

Om je van deze mooie dingen bewust te blijven, raden we je aan om een dankbaarheidsdagboekje bij te houden. Schrijf elke dag 3 dingen om waarvoor je dankbaar was die dag. Het is namelijk makkelijk om aspecten van je leven op een gegeven moment voor lief te nemen. Dit boekje je daarom een mooi reminder!

Wie zegt dat je een vakantie nodig hebt om je relaxt te voelen?!

Meer tips om tot rust te komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Geen vakantie dit jaar? Zo creëer je het vrije vakantiegevoel – maar dan gewoon vanuit huis
Sluiten