Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 12 dec 2017

Groene revolutie: Utrecht krijgt net als Milaan een ‘jungle flat’

Na Milaan krijgt ook Utrecht een groene flat van de Italiaanse architect Stefano Boeri. Utrecht wordt de eerste Nederlandse stad met een dergelijke jungle flat, die moet zorgen voor een betere luchtkwaliteit en biodiversiteit in de stad. Het project van de Italiaanse architect heet Wonderwoods en komt vlakbij het Centraal Station te staan. In 2019 begint de bouw, drie jaar later wordt de toren opgeleverd. Vanaf dan is het gebouw in staat 5,4 ton CO2 te absorberen. Ter vergelijking: 1 ton staat gelijk aan zeven vluchten naar Parijs.

De woontoren krijgt 360 bomen, 9.640 struiken en heesters. En op een tussenverdieping wordt een park geplant. Een eis van de architect is dat de woningen in de toren verschillen in prijsklasse. “Ik wil er geen elitetorens van maken”, zegt hij op zijn website.

Dan de biodiversiteit. De talloze soorten bomen en planten moeten onder meer vogels aantrekken. Bij de groene woontoren in Milaan, Vertical Forest, zijn bijvoorbeeld al gierzwaluwen gespot, die al tijden niet meer in Milaan voorkomen. Daarnaast trekken de planten vlinders, bijen, mieren en andere insecten aan.

Utrechtse Heuvelrug naar de stad halen

Om de inheemse variëteit van de Utrechtse Heuvelrug te kopiëren, worden er zo veel mogelijk bomen en planten uit dat natuurgebied gebruikt. Net als in Milaan wordt alles gesnoeid door een team specialisten, die hangend aan kabels een paar keer per jaar het gebouw rondgaan.

Het project is misschien een druppel op een gloeiende plaat. Maar als je ziet wat één woontoren al doet, kun je uitrekenen wat er met de luchtkwaliteit gebeurt als dit soort gebouwen de standaard worden. “Ik wil hier dan ook helemaal geen octrooi op hebben, voor zo ver dat al kan”, zegt Boerie. “Laat zoveel mogelijk architecten en bouwbedrijven mij maar nadoen.”

De Italiaanse architect heeft al projecten op de planning die veel verder gaan dan één gebouw. Forest City bijvoorbeeld, in Shijiazhuang, een van de meest vervuilde steden van China. Of Pudong Airport Sky Jungle, een vliegveld waar de biodiversiteit van de Chinese jungle – ja, die bestaat – wordt gekopieerd.

Dit is slechts een greep uit alle projecten van Stefano Boeri, architect én idealist. Voor meer informatie kijk je op zijn website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Groene revolutie: Utrecht krijgt net als Milaan een ‘jungle flat’
Sluiten