Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 25 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Unorthodox op Netflix geeft je een unieke inkijk in een totaal afgesloten wereld

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Unorthodox, een vierdelige miniserie die je een bijzondere inkijk geeft in een wereld die normaal gesproken totaal afgesloten is. 

Let op: als je eenmaal begint, is het moeilijk om te stoppen met kijken.

Unorthodox

De 19-jarige Esther (“Esty”) is uitgehuwelijkt aan de zachtaardige Yanky. Daar is ze best blij mee en ze denkt om samen een eigen leven op te gaan bouwen, iets verder van de verstikkende ultraorthodoxe gemeenschap.

Niets blijkt minder waar: na het trouwen komt ze alleen maar dieper terecht in de gemeenschap. Niet alleen moet ze aan allerlei regels voldoen (haar hoofd kaal scheren en een pruik dragen), ook moet en zal ze kinderen baren.

Ook interessant: Holy Hell op Netflix brengt de geheimzinnige wereld van sektes aan het licht

De 6 miljoen slachtoffers van de Holocaust moeten namelijk worden aangevuld volgens de gemeenschap waar ze leeft. Toch lukt het Esther niet om in het perfecte plaatje te passen.

Ze is net geen kind meer, seks doet pijn en haar schoonmoeder blijft maar druk uitoefenen. In elke scène van de serie voel je de druk op haar schouders, de omgeving waarin je nauwelijks kunt ademen en de drang naar vrijheid.

Ontsnappen

De Netflix-serie is gebaseerd op de autobiografie van Deborah Feldman, die zelf de New Yorkse chassidische gemeenschap ontvluchtte om in Berlijn te gaan wonen. In de serie doet Esther hetzelfde. Ze ontmoet nieuwe vrienden in Berlijn en ontdekt het vrije leven in de bruisende stad. Ze ontdoet zich aarzelend van haar conservatieve kleding én haar pruik.

Must read: Vrijheid is… zelfliefde

In Berlijn moet Esty echter nog steeds vrezen voor de gemeenschap als Yanky en zijn neef Moishe haar achtervolgen om haar terug te halen. De serie geeft een indringende kijk in de totaal afgesloten wereld van de chassidische joden. Dat alleen al is een reden om de serie te bekijken.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Meer Netflix tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Unorthodox op Netflix geeft je een unieke inkijk in een totaal afgesloten wereld
Sluiten