Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 11 feb 2020

Alle soggers verzamelen: welk type uitsteller ben jij?

Welk type uitsteller je ook bent, er is één remedie die voor alle soggers en woggers (sog = studie ontwijkend gedrag en wog = werk ontwijkend gedrag) goed werkt én een beetje relativeren kan ook geen kwaad.

Er zullen vast mensen rondlopen die al-tijd op tijd zijn. Mensen die rapporten al anderhalve dag voor de deadline tiptop geschreven hebben. Of al een week voor inleverdatum de puntjes op de i gezet hebben. Ze zijn er vast, maar ik ken ze niet. Ik lijk omringd te zijn door soggers, uitstellers en te-laat-komers. Dat is maar goed ook. Ik ben zelf namelijk net zo.

Beter onder druk werken

Al tijdens mijn studie ontdekte ik dat mijn grootste talent vooral lag in het zo lang mogelijk uitstellen van taken. Als ik een essay moest schrijven, kon ik dat alleen doen nadat ik mijn hele huis grondig gepoetst had en mijn nagels perfect gelakt waren.

Lees ook: 4 strategieën om ongezonde keuzes in te ruilen voor gezonde

Met base- en topcoat wel te verstaan. Ook als het op werk aankomt, wil ik graag uitstellen. Ik kan een opdracht waar ik een hele week voor had gereserveerd er gerust in een middagje uitrammen. Niet erg, vertel ik mezelf altijd, want ik werk nu eenmaal beter onder druk.

Alles over uitstellen

Schrijver Tim Urban, oprichter van blog Wait-But-Why én chronisch uitsteller weet er ook alles van. In zijn TED-talk vertelt hij over het urenlang uitpluizen van Wikipedia-pagina’s, YouTube bingesessies en dagdromerij. Kortom: alle dingen die hij doet behalve hetgeen wat hij zou moeten doen.

Voor veel mensen klinkt dit uitstelgedrag bekend in de oren. Zo krijgt Kinge Siljee van het coachingbureau Studiemeesters geregeld soggers op bezoek. Studenten die zo erg uitstellen dat hun diploma in het gevaar komt. Ze schreef er een boek over: ‘Studieontwijkend gedrag de baas’.

Aan het Vlaamse Knack vertelt Siljee hoe menselijk uitstelgedrag is. In haar boek focust ze zich vooral op studenten, maar uitstelgedrag is ook voor werkende mensen herkenbaar. “Iedereen heeft er wel eens last van. Het komt erop aan de mechanismen erachter te begrijpen en de juiste technieken toe te passen.”

3 types van uitellen

Volgens Siljee zijn er 3 typen soggers.

Type 1: de klassieke uitsteller

Ten eerste de klassieke. Dat zijn de studenten die op het terras rustig een aantal biertjes wegtikken terwijl hij of zij eigenlijk moet studeren. Het werk wordt onderschat, de tijd wordt overschat.

Type 2: de gespannen uitsteller

Dan is er nog de gespannen uitsteller. Siljee: “Die durft niet aan zijn werk te beginnen, omdat hij niet weet wat precies wordt verwacht. Dat type zal nooit zomaar wat lanterfanten: hij gaat iets nuttigs doen, zoals de afwas, om te voorkomen dat hij een laag zelfbeeld krijgt.

Het zijn mensen die nooit hebben geleerd om hun successen toe te schrijven aan hun inspanning. Ze denken dat ze af en toe slagen, puur door toeval.”

Type 3: de twijfelaar

Als laatste is er de twijfelaar. Een intelligente student, maar ook besluiteloos. Hij/zij weet niet welke keuzes te maken. Siljee: “Zo’n student die wil dat zijn scriptie meteen goed is voor de Nobelprijs en dus te veel hooi op zijn vork neemt.”

Hoe met uitstelgedrag omgaan?

Hoe met het uitstelgedrag om te gaan, heeft te maken met welk type uitsteller je bent. Terwijl je student op het terras een schop onder de kont nodig heeft, zou bij de gespannen uitsteller juist aan het zelfvertrouwen gewerkt moeten worden.

Vind je vast ook interessant: We hebben allemaal last van het Akrasia-effect (als je dingen tegen beter weten in uitstelt of niet doet)

Toch zijn er volgens Siljee ook tips die elke sogger kunnen helpen: regelmaat. “Een student zou zijn studie moeten beschouwen als zijn werk: je gaat elke dag van 9 tot 5 aan de bak, ook als je geen zin hebt. En belangrijk: je studeert niet thuis. Dan kun je na een studiedag de deur achter je dichttrekken en je ontspannen.”

Uitstellen op lange en korte termijn

Ook Tim Urban maakt onderscheid tussen verschillende typen uitstellers, zij het op een iets andere wijze. Hij ziet aan de ene kant uitstellers die te maken hebben met korte deadlines.  Dit zijn mensen die op het laatste moment al het werk doen, maar het uiteindelijk wél doen.

Aan de andere kant zijn er uitstellers die helemaal geen deadline hebben. Dit zijn langetermijn-uitstellers die het af laten weten in situaties buiten het werk. Sporten, familie bezoeken, gezond eten, werken aan je relatie of juist uit een slechte relatie stappen, enzovoorts.

Must read: Met deze tips ben je binnen no-time weer gemotiveerd (en haal je die deadline)

Volgens Urban zit er aan het kortetermijn-uitstelgedrag nog een grappige, onschuldige kant, terwijl het langetermijn-uitstelgedrag een veel groter probleem is, waardoor mensen geen keuzes maken in hun leven.

En dat, stelt hij, is behoorlijk zonde gezien de korte tijdspanne die we op deze aardbol rondlopen. Hij spoort mensen aan toch vooral knopen door te hakken en belangrijke keuzes te maken. Het leven is immers veel te kort voor al dat uitstellen.

En als je het zo bekijkt, relativeert dat jouw eigen deadline-stress toch ook wel weer. (Maar serieus, nu wel iets gaan doen hoor).

Meer lezen over uitstellen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Alle soggers verzamelen: welk type uitsteller ben jij?
Sluiten