Twijfel je aan jezelf? Zo leer je dat je dat succes wél verdiend hebt

Met trillende handen zit je tegenover je werkgever. Natuurlijk ben je blij dat je promotie krijgt, maar je wordt er ook een beetje zenuwachtig van. Waarom jij? Er zijn toch veel betere collega's?

Het idee dat je je successen niet verdiend hebt, wordt veroorzaakt door zelftwijfel. En hoewel dat heel normaal is, is het ook heel vervelend – het kan verdere successen namelijk gigantisch in de weg staan. Misschien durf je niet eens op te komen voor je mening omdat je die niet de moeite waard vindt.

Hoe kom je van die zelftwijfel af? Coach Melody Wilding geeft tips op PsychCentral.

Je kunt je gedachten veranderen

Veel van onze gedachten vormen zich in patronen, schreven we al eerder – een soort clusters van gedachten die leiden naar kernovertuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’. Als je eenmaal weet dat je dat geloof hebt, herken je ook gemakkelijk alle gedachten die erbij horen. Maar dat niet alleen, je kunt ze ook veranderen. In feite is zelftwijfel een gewoonte als iedere andere, en met een beetje moeite kun je gewoontes ook veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk: Pieker je vaak? Dit is waarom (en zo kom je er vanaf).

 

Twijfel is een aanleiding tot verbetering

Je onzekere gedachten over jezelf slaan vaak nergens op, maar voor jezelf is het soms wel geruststellend om ze serieus te nemen. Dat betekent niet dat je je moet laten tegenhouden door gedachten als ‘ik kan het niet’, maar misschien kun je die stem in je hoofd wel tips laten geven. Denk je weleens ‘ik kan het niet, want …’? Kijk dan eens of je misschien iets kunt veranderen aan die reden.

Behandel twijfel als emotie

Zelftwijfel is niet alleen een gewoonte, maar eigenlijk ook een emotie – je voelt ‘m alleen op bepaalde momenten, en hij zorgt er (net als bijvoorbeeld angst en woede) voor dat je minder goed kunt functioneren. Het mooie van emoties is echter dat ze altijd weer overgaan, en dat je ze ook niet altijd serieus hoeft te nemen. Net zoals je weleens chagrijnig bent zonder reden, kun je ook onzeker zijn zonder reden. Gewoon accepteren; morgen is er weer een dag.

Angst is een slechte raadgever

Spreekwoorden zijn er niet voor niets: angst ís ook echt een slechte raadgever. En hoe hard we ook ons best doen om niet aan onszelf te gaan twijfelen als er dingen veranderen in ons leven, waarschijnlijk blijft die angst altijd opspelen. Maar zoals Wilding schrijft: ‘Als je de stem van je innerlijke criticus hoort, betekent dat eigenlijk dat je iets heel moedigs gaat doen.’

Oftewel: laat zelftwijfel nooit in de weg staan van wat je wilt doen – dat doen succesvolle mensen ook niet. En zo is het maar net.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Twijfel je aan jezelf? Zo leer je dat je dat succes wél verdiend hebt
Sluiten