Josephine Kay
Josephine Kay Mind 29 jan 2017

Tweetalig opgevoed? Dan kun je onder andere beter multitasken

‘Kun je deze even vasthouden, just hold on to it and don’t laat het vallen.’ ‘Ja, I will try not to laat het vallen, maar I can’t beloof anything.’ Zo lopen de gesprekken tussen mij en mijn zusjes gemiddeld iedere dag. Tot de grote zorg van onze oude leraren Nederlands op de Europese School. Dit kon niet goed zijn, en we moesten maar eens één taal kiezen. Maar als je tweetalig opgroeit, is het de normaalste zaak van de wereld om zo tussen de talen te switchen. En nu schijnt het ook nog eens goed voor mijn hersenen te zijn. Een onderzoek heeft aangetoond dat meertaligen beter kunnen multitasken. Het onderzoek dat gepubliceerd werd in de Journal of Neurolinguistics onderzocht de hersenen van ouderen tijdens het uitvoeren van verschillende taken.

Ouderen met een tweetalige achtergrond gebruikten een groter deel van de hersenen, dan ouderen die maar één taal spraken. “Tweetaligen moeten jarenlang schakelen en moeten daarbij constant bepalen welke informatie essentieel is om te begrijpen en welke informatie niet,” aldus hoofdonderzoeker dr. Ansaldo aan Nu.nl.

Lekker puzzelen

Meertaligen schijnen ook keien te zijn in het oplossen van puzzels. In een onderzoek uit 2004 van de Department of Psychology van Toronto, onderzochten psychologen Ellen Bialystok en Michelle Martin-Rhee kleuters die tweetalig waren opgegroeid en kleuters die één taal spraken.

Door verschillende puzzelachtige taken uit te voeren, als blauwe cirkels en rode vierkantjes in het juiste (digitale) bakje te gooien, kwamen ze erachter dat de meertalige kinderen de meer complexe oefeningen sneller uitvoerden dan de kinderen die maar één taal spraken.

Nieuwe taal leren? Na deze TED Talk met tips lukt het je vast en zeker

Uit dit onderzoek blijkt dat het ‘uitvoerende gedeelte’ van de hersenen actiever is bij meertaligen. Dit is het gedeelte dat zorgt dat je je niet te snel laat afleiden, en dat je dingen onthoudt. Goed voor het geheugen dus!

Intelligenter?

Een Belgisch promotieonderzoek van Evy Woumans aan de Universiteit van Gent concludeerde dat tweetaligheid verschillende cognitieve voordelen met zich meebracht. In het onderzoek werden de intellectuele vaardigheden van eentalige kleuters vergeleken met die van tweetalige kleuters. En wat bleek? De kleuters die in twee talen onderwijs kregen scoorden hoger op een intelligentietest dan de kinderen die in één taal les kregen.

Nog een fijne bijkomstigheid van meertalig zijn is dat het de negatieve cognitieve symptomen van Alzheimer met zo’n 4 tot 5 jaar kan uitstellen, aldus een onderzoek van de Universiteit van Gent en Brussel.

Jong geleerd…

Het leren van twee talen tegelijk vanaf een jonge leeftijd is dus goed voor je hersenen. Maar als je niet vanaf de luiers het verschil tussen ‘ja’ en ‘yes’ hebt geleerd, hoeft dat niet te betekenen dat een tweede taal op een (iets) oudere leeftijd leren geen invloed heeft op je hersenen. Als je vanaf 10 jaar en ouder een tweede taal leert, kan dat nog steeds een positief effect hebben op je hersenen.

Leren van de Zweden: mannelijkheid (al van lattepapa’s gehoord?)

Een onderzoek van de University of Kent School of Psychology onderzocht de hersenscans van 20 personen, van rond de 30 jaar oud, die zo’n 13 maanden in Engeland woonden. Deze mensen waren na hun tiende begonnen met het leren van Engels. Hun uitslagen werden vergeleken met 25 andere mensen die alleen Engels konden.

“Het spreken van meerdere talen zorgt ervoor dat je cognitief meer gestimuleerd wordt, wat ervoor zorgt dat het de taal-gerelateerde hersenstructuren ten goede komt. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen het verouderingsproces in een later stadium,” aldus een van de onderzoekers Christos Pliatsikas.

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Tweetalig opgevoed? Dan kun je onder andere beter multitasken
Sluiten