Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 13 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Vintage lovers opgelet! Tommy Hilfiger en Zalando gaan tweedehands kleding verkopen

We proberen met z’n allen steeds duurzamer te leven. We eten minder vlees, gebruiken minder plastic, pakken minder snel het vliegtuig en gaan sneller naar de tweedehandszaak voor onze kleding. Met dat laatste is de mode-industrie waarschijnlijk niet zo blij. Maar ja, de mode-industrie is nu immers de op één na vervuilendste industrie ter wereld.

Dat zien ze bij  Zalando en Tommy Hilfiger inmiddels gelukkig ook in. De twee merken beginnen deze maand namelijk met het verkopen van tweedehands kleding op hun websites.

Vervuiling van mode-industrie

Even een recap naar de mode-industrie. Waarom is deze zo vervuilend?

Bij het maken van kleding wordt bijvoorbeeld heel veel water gebruikt en vervuild. Een katoenplant heeft voor het produceren van één kilo katoen zo’n 10.000 liter water nodig, voor het maken van een t-shirtje 2500 liter en 7000 liter voor een spijkerbroek.

Verder is voor het verven en bedrukken van kleding jaarlijks ongeveer 1.9 miljard liter drinkwater nodig. Veel van dit vervuilde water belandt vervolgens in rivieren. Door vervuiling van het water in India verslechterde de gezondheid van zo’n 5 miljoen mensen.

Gerelateerd: Dit zijn de echte slachtoffers van de mode-industrie

Tweedehands kleding is steeds populairder 

Tweedehands kleding wordt steeds populairder en dat is niet vreemd. De kleding is immers vaak uniek, goedkoop én duurzaam. Dat tweedehands kleding duurzaam is, komt doordat er geen nieuwe kleding gemaakt hoeft te worden (voor elk tweedehands shirtje dat je koopt, hoeven geen katoenbomen bewaterd te worden).

Volgens een rapport van thredUP (de grootste online tweedehands winkel) wordt verwacht dat de tweedehands kledingmarkt binnen 10 jaar anderhalf keer zo groot is als de traditionele kledingmarkt. Ook zeggen online shoppers dat ze meer zouden kopen als hun huidige verkoper ook tweedehands items zouden aanbieden.

Dus het is niet zo gek dat Zalando en Tommy Hilfiger nu gaan beginnen met de verkoop van tweedehands kleding.

Gerelateerd: Goed nieuws in modeland: H&M heeft een heuse kleding uitleenservice gelanceerd

Hoe gaan Tommy en Zalando het aanpakken?

Maar hoe werkt dat dan precies? Tommy Hilfiger gaat zijn tweedehands kleding in drie categorieën indelen.

Het eerste deel is een oude Hilfiger-kleding die door klanten opgestuurd wordt naar het bedrijf. Zij krijgen daarvoor een waardebon. Het tweede deel is Hilfiger-kleding die nooit verkocht is geraakt (of kleding die retour is gekomen). En het laatste deel is oude en kapotte Hilfiger-kleding die door Hilfiger’s modeontwerpers in een nieuw jasje wordt gestoken.

Op deze manier blijft het bedrijf verantwoordelijk voor wat ze al eens gemaakt hebben. En bewijzen ze dat oude stoffen toch nog omgetoverd kunnen worden naar trendy kleding.

Lees verder over Zalando: Good News Monday: Zalando verkoopt straks ook tweehands kleding

Zalando gaat waardebonnen uitdelen voor klanten die oude kleding naar hen opsturen. Ook biedt Zalando de mogelijkheid om het bedrag uit te betalen als een donatie voor een goed doel. 

De modebedrijven zetten een stap in de goede richting. Dat is ook helemaal niet vreemd als de markt blijft groeien. Hopelijk zet dit nieuwe consumenten aan om ook tweedehands te kopen, wat hopelijk weer andere bedrijven aanzet om tweedehands te verkopen. Een duurzame toekomst op het gebied van mode; Tommy Hilfiger en Zalando zetten een mooie eerste stap.

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Vintage lovers opgelet! Tommy Hilfiger en Zalando gaan tweedehands kleding verkopen
Sluiten