5 must-know tips voor het online kopen van tweedehands meubels
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2Ftweede-hands-meubels.jpg)
Tweedehands en vintage meubels kopen is niet alleen hartstikke hip, het is vooral erg duurzaam, schreven we onlangs. Door tweedehands meubels te kopen beperk je je CO2-uitstoot, zorg je ervoor dat meubels niet in de verbrandingsoven belanden maar haal je óók items met een verhaal in huis. Win-win-winsiautie dus! Maar hoe vind je perfecte en niet te-gebruikte tweedehands meubels?
Ananda en Jody, de oprichters van de duurzame meubel-marktplaats Reliving.nl, delen dé must-know tips voor het vinden van tweedehands meubels.
Hoe vind je goede tweedehands meubels?
Door niet meteen nieuwe spullen te kopen, maar eerst te kijken naar wat de tweedehands opties zijn (of dit nou gaat om je interieur of je kledingkast), ken je weer waarde toe aan de spullen die er al zijn. Er zijn immers al zóveel mooie, goede en bijzondere spullen gemaakt.
En voor een tweedehands aanwinst hoef je tegenwoordig niet meer naar een kringloopwinkel, maar kan je deze ook heel leuk online vinden! Hier wil je in elk geval opletten:
Inspiration is key
Laat je inspireren door anderen. Platformen zoals Instagram, Pinterest en ook Facebook kunnen mooie bronnen van inspiratie zijn. Volg inspiratie-accounts op Instagram, creëer Pinterest-borden voor ruimtes in je huis en blijf vooral open minded naar je interieur kijken.
Lees ook: Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)
Meet alles
Een foto zegt misschien meer dan een 1000 woorden, maar de afmetingen zitten niet altijd tussen deze duizend. Vraag altijd de afmetingen op en controleer of items in jouw interieur passen. Het zou vervelend zijn als jouw mooie nieuwe woonkamerspiegel een handspiegeltje blijkt te zijn.
Controleer op gebruikerssporen
Nieuwe meubels hebben vaak geen gebruikerssporen. Met tweedehands items is dat niet altijd zo. Elk deukje of krasje heeft een verhaal wat het item nog unieker maakt. Vraag daarom altijd wat de zichtbare sporen zijn en vraag of verkopers hier een foto van willen maken. Dan kan je zelf inschatten of je het item wil hebben en voorkom je teleurstellingen.
Weet wat je koopt
Massaproductie vindt ook in de meubel- en accessoire-industrie plaats. Vraag daarom altijd naar de leeftijd en geschiedenis van een meubel. Een bijzettafel kan misschien een vintage uitstraling hebben, maar gewoon een replica zijn. Dat is natuurlijk geen probleem, maar zorg er dan wel voor dat je niet te veel betaald.
Must read: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
Let hierbij wel op dat men vroeger met betere materialen werkte en er meer manuren in meubels werden geïnvesteerd. Dit zorgt ervoor dat een item lang mee kan. Maar aan de hoge kwaliteit hangt ook een prijskaartje.
DIY make-over
Probeer met een open blik naar een item te kijken. Misschien vind je een bekleed krukje erg mooi, maar vind je het printje niks. Bedenk in dat geval hoe je het wel zou willen hebben en steek de handen uit de mouwen!
Door een open blik te houden, zal je zien dat het makkelijker wordt om tweedehands te kopen. Vaak kost het minder tijd dan je denkt om jouw nieuwe item een make-over te geven.
Dit artikel is geschreven door Ananda en Jody van Reliving.nl: dé nieuwe marktplaats voor tweedehands meubels en woonaccessoires. Door middel van een zorgvuldig gecureerd aanbod door experts willen we laten zien dat je jouw droominterieur kan creëren met duurzame tweedehands interieur items.