WorkJuice
WorkJuice Reizen 6 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

Tuin van Epicurus: een kleinschalige natuurcamping middenin de Randstad

Na in Valencia haar liefde voor gastvrijheid te hebben gevonden, twijfelde Sara (27) geen moment toen de kans zich voordeed om een natuurcamping te beginnen. Vlak voor corona opende ze samen met een compagnon de Tuin van Epicurus, een kleinschalige natuurcamping middenin de Randstad.

Verhuizen naar Valencia

Sara was 20 jaar toen ze haar studie afrondde. Voor ze aan de slag ging bij haar stagebedrijf, vertrok ze nog 3 maanden naar Valencia om een taalcursus te doen. “Mezelf meteen in een 9 tot 5-baan storten, voelde te veel binnen de gebaande paadjes”, vertelt ze als we haar opbellen. “Die drie maanden bevielen zo goed, dat ik besloot naar Spanje te verhuizen.”

Terug in Nederland zegde ze haar werk en huur op en vertrok ze met goede moed naar Spanje. “Ik ben nogal positief ingesteld,” vertelt Sara. “Ik dacht: dat komt wel goed. Maar het was niet zo makkelijk als ik dacht.”

Waarom we meer tijd buiten moeten spenderen volgens de neurowetenschap

Hoewel Sara een taalcursus had gevolgd en een beetje Spaans kon, beheerste ze de taal niet goed genoeg om een baan te kunnen vinden. Hierdoor was het ook lastig om een huis te huren. Uiteindelijk ging ze daarom aan de slag als au pair. “Ik had het geluk dat ik bij een superleuke familie kon wonen en zo de taal kon leren,” zegt ze over deze baan.

Sara’s liefde voor gastvrijheid

Hoe beter Sara de Spaanse taal onder de knie kreeg, hoe makkelijker het werd om uit te vogelen hoe alles werkt (bijvoorbeeld wat betreft het huren van een huis) en haar sociale kring uit te breiden. “Op een gegeven moment kon ik aan de slag in een Bed & Breakfast,” zegt ze. “Daar ontdekte ik hoe leuk ik het vond om mensen te ontvangen.”

Hoe reizen je gelukkig kan maken (een psycholoog legt uit)

Toen zich na 6 jaar in Spanje de kans voordeed om in Nederland een natuurcamping te openen met een compagnon, greep ze die dan ook met beide handen aan. “Mijn compagnon is boomkweker, de natuurcamping zijn we begonnen op zijn land,” legt ze uit. “Normaal gesproken denk je misschien eerder aan het oosten van het land als je een natuurcamping wil beginnen, maar wij creëerden een mogelijkheid met wat we al hadden.”

Natuurcamping

Camping Tuin van Epicurus ligt in Hazerswoude-dorp in Zuid-Holland. Jonge mensen uit Amsterdam, Den Haag en andere grote steden komen er – vaak op de fiets – om te onthaasten. “We merken dat veel gasten weinig het terrein af gaan. Gewoon even een boekje lezen, bbqen en relaxen. We grenzen daarnaast aan Rietveld, dit is een vaardorp. Mensen die er wonen moeten een bootje pakken om bij hun huis te komen. Veel gasten varen hier ook met onze roeibootjes doorheen.”

De Zen Caravan geeft deze zomer mini-retreats op mindful campings

Wie niet op zijn eigen fiets is gekomen, kan een fiets pakken van de camping om zo de kaasboerderij, imker en kringloop in de omgeving te bezoeken. En wie voor een langere tijd op reis is en het stadsleven mist, kan Leiden, Amsterdam of een andere stad in de omgeving bezoeken.

Het opzetten van een natuurcamping

Wat komt er eigenlijk kijken bij het opzetten van zo’n natuurcamping? Aan de ene kant is het heel eenvoudig, zegt Sara. Als je een terrein hebt, kun je mensen gaan ontvangen. “Omdat onze grond als kwekerij werd gebruikt – en dus gewoon uit aarde bestond – moesten wij wel gras zaaien en bomen planten,” vertelt ze over de begintijd. “Daarna hebben we een sanitairgebouwen geplaatst en konden we in principe mensen ontvangen.”

Geen verre reizen? Dit zijn de tofste micro-avonturen in Nederland

Maar met alleen een terrein en sanitairgebouw ben je er nog niet. Om mensen te kunnen ontvangen, moet je wel zichtbaar zijn en de juiste mensen aantrekken. “Ik heb daar nog veel in te leren, want ik heb geen marketingachtergrond,” zegt ze. “Maar ik ben erachter gekomen dat mond-tot-mondreclame echt de meest waardevolle manier is om nieuwe gasten te trekken.”

Op die manier worden er ook veel initiatieven op de camping georganiseerd. Van schildercursussen tot coachingweekenden. Binnenkort wordt er zelfs een corona-proof festivalletje georganiseerd met silent disco. Dat Sara en haar compagnon op Campspace staan, heeft vorige zomer ook geholpen om mensen aan te trekken.

Leven met de dag

Echt een plan om meer gasten aan te trekken hebben Sara en haar compagnon niet en ook nooit gehad. “In het begin vond ik het wel spannend en dacht ik: wie gaat er nou naar een natuurcamping in de Randstad. Maar het groeit heel organisch en gaandeweg kijken we wie er op onze camping afkomen en wat wel past of niet.”

“Natuurlijk moet het wat opleveren en moet je af en toe een rekensommetje maken, maar we hebben nooit gedacht: zoveel willen we ermee verdienen,” zegt Sara.

Ondernemen is gewoon vooral erg leuk. Bovendien heeft ze hiermee de levensstijl gevonden die haar het meest aanspreekt. In de zomer is ze veel buiten en in de winter – als de camping dicht is en de twee huisjes voor langere tijd worden verhuurd – kan ze de wereld verkennen.

“We zijn momenteel een busje aan het verbouwen. Er staat een rondje Zwarte Zee van Georgië naar Turkije op de planning,” zegt ze. Ook Spanje zal ze veel blijven bezoeken. Door de taal en haar kennissen voelt dat inmiddels als haar tweede thuis.

De 6 meest bijzondere off-the-beaten-path bestemmingen in Europa

Sara sluit niet uit dat ze ooit weer naar het land verhuisd om bijvoorbeeld een guesthouse te openen. “Ik heb heel veel geleerd daar wat ik hier naartoe heb meegenomen,” zegt ze. “Onder andere het met de dag leven, in plaats van alles in de agenda te plannen. Maar ook het feit dat je je in Spanje – in tegenstelling tot in Nederland – helemaal niet met je werk identificeert.”

“In Spanje draait het minder om wat je doet voor werk en meer om waar je je goed bij voelt. Waar word je happy van?” zegt ze. Natuurlijk zijn er ook dingen minder leuk aan de Spanjaarden. Maar van deze lessen kunnen we allemaal wat leren.

Zou jij ook wel een natuurcamping willen starten? Of een caravan, boomhut, tipi of andere bijzondere plek willen verhuren? Via Campspace kun jij kosteloos jouw stuk land verhuren. Je kunt je aanmelden via de website van Campspace.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️