Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 12 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Trots hoeft niet altijd op prestaties gebaseerd te zijn (en dit is waarom)

Het allereerste stukje dat ik ooit voor Bedrock schreef, heette ‘Stel jezelf deze simpele vraag voor een gelukkiger leven’. Ik schreef daarin dat trots zijn op jezelf misschien wel de belangrijkste factor is in het hebben van een gelukkig leven. Natuurlijk klopt dat ook wel, want zelfliefde is hartstikke belangrijk. Maar er is één ding dat ik vergeten ben te vermelden: trots hoeft niet altijd op prestaties gebaseerd te zijn. We zijn in onze cultuur niet zo vaak trots op onszelf; als we dat wel zijn, is het vooral als we iets Heel Groots En Belangrijks hebben gedaan. Een tien voor een tentamen, promotie op je werk, twintig kilo afgevallen. Natuurlijk mag je daar trots op zijn – graag zelfs. Dat denken dat het altijd maar beter kan, is nergens voor nodig.

Trots impliceert dat je er iets voor moet doen

Het probleem is alleen dat trots nu impliceert dat je er iets voor moet doen. Je moet eerst keihard werken, heel veel sporten of tientallen keren buiten je comfort zone treden. Maar wat nou als dat niet lukt? Als je dat, bijvoorbeeld door psychische of fysieke problemen, even niet kunt? Zou je dan niet trots op jezelf kunnen zijn?

Dit vind je misschien ook leuk: Waarom iédereen (ja, iedereen) onzeker is

Natuurlijk wel. Volgens Wikipedia is trots ‘de naam van een emotie die gekenmerkt wordt door een sterk gevoel van zelfrespect, waarbij geen plaats is voor vernedering’ – en zelfrespect kun je prima hebben zonder grootse overwinningen.

Ik wil mijzelf van een jaar geleden dan ook graag vertellen dat je altíjd trots mag zijn op jezelf, simpelweg omdat je er bent en je staande houdt in deze wereld. Omdat je op jouw eigen manier een poging doet om de beste versie van jezelf te zijn, zelfs als die versie vandaag gewoon even een serie wil bingewatchen op de bank in plaats van de deur uit gaan om de wereld te verbeteren. Sterker nog: je mag júist trots zijn als je je grenzen aangeeft en accepteert dat je deze week even niet kunt overwerken voor net dat beetje extra resultaat.

Je stelt een gelukkig leven uit

Want als je dat niet zo ziet, stel je een gelukkig leven uit – net als wanneer je denkt dat je die bikini pas aankunt als je slank bent of dat je pas ‘mag’ daten als je je vorige break-up hebt verwerkt. En een gelukkig leven uitstellen is nooit een goed plan.

Een jaar geleden schreef ik praktisch dat je niet gelukkig kunt zijn als je je doelen even niet kunt of wilt bereiken, en dat wil ik bij dezen graag rectificeren. Peptalk van de dag: in welke situatie je ook zit, je mag trots zijn op jezelf. En hoewel het misschien niet zo lijkt in onze prestatiemaatschappij, hoef je daar niet eerst iets voor te doen.

Meer lezen over geluk?

Nieuwsbrief

Meer tips, nieuwtjes en opinie over psychologie ontvangen? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Trots hoeft niet altijd op prestaties gebaseerd te zijn (en dit is waarom)
Sluiten