Trick or… church shooting: een reactie op de schietpartij in Texas

Eigenlijk had ik voor deze week een vrolijk stukje over Halloween willen schrijven. Over prachtig verklede kindjes, die ondanks de tropische bui die ze over zich heen kregen toch enthousiast aan mijn deur kwamen om snoep te collecteren. Trick or treat! Op blote voeten en met een doorweekt kostuum. Het mocht de pret niet drukken: als het Halloween is, dan viert Texas feest.

Ik had willen schrijven over enthousiaste volwassenen, die al vanaf eind augustus hun hele huis, tuin én hun auto met spinnenwebben en pompoenen hadden versierd. Over de dame die – midden in de week – uitgedost in een vleermuiskostuum haar boodschappen bij de supermarkt doet. En wat te denken van de man die op zaterdagmiddag in een volledig Spiderman kostuum bij yoga verschijnt?

Ik hou ervan. Daarom is het hier great.

Zelfs Trump kon de boel niet verstieren. Ook niet toen hij zich zichtbaar geen raad wist met een tiental verklede kinderen dat even aan zijn bureau in het Witte Huis mocht staan. Gênant persmoment. Bijvoorbeeld toen hij een meisje van een jaar of zes chocola aanbod, nadat hij eerst op cynische toon had vastgesteld dat ze geen gewichtsproblemen had. Het mocht de pret niet drukken: Texas vierde feest.

Ik had ook iets willen schrijven over de Houston Astros – ‘ons’ honkbalteam – dat in een bloedverzengend spannende serie van zeven wedstrijden de World Series 2017 op haar naam schreef. Historisch moment! Hadden we als stad even nodig, in de nasleep van alle ellende waar tienduizenden inwoners sinds Orkaan Harvey nog steeds elke dag mee te maken hebben.

Sport heelt alle wonden: Texas vierde de hele week feest.

Maar toen werd het zondagochtend en schoot een 26-jarige, blanke man 27 mensen dood in een baptisten kerk. Weg feestvreugde, weg kinderlijke onschuld. Meteen buitelden de wapen en reli-fanaten over elkaar heen om de uitzonderlijk ruime wapenwetten die hier in Texas gelden te verdedigen.

Governor Greg Abott betuigde zijn medeleven en riep op tot ‘thoughts and prayers’. In een persconferentie deed hij verslag van de instanties die hij direct na de aanslag had gesproken. Hij noemde de lokale sherrif, de FBI en… natuurlijk… de National Rifle Association (NRA). Zonder hun steun win je in Texas geen verkiezingen. Dus als er stront is met een schietpartij dan bel je eerst met hen. Zeker als de dader een blanke niet-Moslim is.

God, guns and glory, is het mantra waar veel Texanen vanaf de wieg mee worden opgevoed

Attorney-General Jef Paxton was er ook als de kippen bij. Evil kun je niet reguleren, aldus de openbare aanklager. Hij riep Texanen dan ook op om voortaan overal wapens mee naar toe te nemen. Dus ook naar de kerk.

Eén journalist vroeg hem of die twee concepten – met een geladen wapen op scherp in de kerk zitten en tegelijkertijd tot God bidden – niet diametraal tegen over elkaar stonden. Daar kwam op dat moment geen antwoord op. Dat kwam ‘s avonds, bij monde van de controversiële, megachurch dominee Reverend Robert Jeffress.

Ook Jeffress riep op tot thoughts and prayers en gaf daarna bij Fox News een korte preek over het feit dat strengere wapenwetgeving niet de oplossing is. Weapons don’t kill people: dat doet Satan. Die wakkert het kwaad aan dat in de harten van de mensen leeft. Daar is geen wapenwet tegen opgewassen. Dat los je uitsluitend op met het gospel van (zijn) Bijbel. Aldus Jeffress, die tevens een prominent (doch informeel) adviseur van Trump is en in die hoedanigheid toch een flinke stempel drukt op de politieke koers van het Witte Huis.

Deze manier van denken is hier heel normaal. God, guns and glory, is het mantra waar veel Texanen vanaf de wieg mee worden opgevoed. Het is een dodelijke combinatie van religieus extremisme en dogma’s. Tegelijkertijd zijn Texanen chronisch opgewekt, hebben ze een heel ruim hart en staan ze altijd voor je klaar.

Die dualiteit blijft verbazen en dwingt me iedere keer weer om over mijn eigen (voor)oordelen heen te stappen. Het heeft nu eenmaal geen zin om er mee in discussie te staan. Je kunt het hooguit leren begrijpen. Dat is al moeilijk genoeg.

Sinds de verkiezing van Trump staat Amerika op zijn kop. Hoe heeft dat zover kunnen komen? En, hoe is het om temidden van dat tumult, een nieuw leven op te bouwen?
Femke (37) woont sinds 11 September 2016 met haar man, Wilko (39), in Houston, Texas. In deze serie neemt zij ons mee.

Volg Femke nu op Twitter en Instagram: @femkology. Zie ook: www.femkology.com.

Meer lezen

Het lukt maar niet met Trump-care. Een ziekenhuisbezoek maakt duidelijk waarom.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Trick or… church shooting: een reactie op de schietpartij in Texas
Sluiten