Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 18 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze start-up plant een boom voor elke online aankoop die jij doet (waar dan ook)

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: deze Nederlandse start-up plant een boom voor elke online aankoop die jij doet.

In de laatste jaren zijn we steeds meer aankopen online gaan doen in plaats van er voor naar een winkel te rijden. Handig en lekker snel, maar helaas blijkt dat helemaal niet zo goed te zijn voor het milieu. En sinds we in quarantaine zitten, kopen we massaal meer online, blijkt uit de statistieken.

Daarom komt een Amsterdamse social start-up met een slimme oplossing: voor elke bestelling die je online plaatst, wordt er een nieuwe boom geplant in de Amazone!

Milieubewust digitaal winkelen

Het bedrijf dat TreeClicks heet, kan je zien als een (gratis) browser extensie en trackt welke aankopen jij online doet via je computer of telefoon.

Het gemak van het nieuwe winkelen is zo gestegen (het is immers letterlijk maar een paar ‘clicks away‘), dat de omzetgroei maar liefst 70 procent gestegen is, sinds de uitbraak van het virus. En dat heeft een flinke impact op het milieu.

Denk bijvoorbeeld aan alle vrachtwagens die het hele land doorrijden, kleine straatjes in omdat ‘voor 00.00u besteld? Morgen in huis!’. Logistiek is dat helemaal niet duurzaam.

Om de natuur met elke aankoop niet meer te beschadigen, maar juist een handje te helpen werd TreeClicks bedacht. Dat betekent dat wie zijn boodschappen of kleding via TreeClicks bij AH.nl, Hema.nl, deBijenkorf.nl of Amazon.com bestelt, direct bijdraagt aan het bebossen van de Amazone.

Spullen kopen is vervuilend

In het bekende boek van Babette Porcelijn, De Verborgen Impact, wordt het uitgebreid behandeld; het kopen van nieuwe spullen is ontzettend milieubelastend. Het is verantwoordelijk voor zo’n 10 (!) procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Omdat er zóveel nieuwe spullen tot onze beschikking zijn en vaak voor een lage prijs (en kwaliteit), zijn we geneigd snel een nieuw product te kopen als er iets mankeert aan het oude.

Ook lezen: Waarom repareren altijd beter is dan vervangen

Daar is opnieuw een heel productie-, vervoer- en grondstof proces aan vooraf gegaan. Als het dan maar kort meegaat en je sneller een nieuw product nodig hebt, is dat dus nóg belastender. Daarom is het aan te raden om kleding goed te verzorgen en zo nodig te repareren en als je dan tóch iets koopt, ga dan het liefst voor een item van duurzame kwaliteit.

En koop je dan toch iets, kan je dat dus voorstaan doen via het toffe initiatief van TreeClicks. Zo kan je als consument iets terug doen voor de natuur. Het idee wordt inmiddels al door 50.000 online winkels wereldwijd ondersteund. De inkomsten om de bomen te planten, halen ze uit advertentiekosten.

Hoe werkt het?

TreeClicks is simpel gezegd een groene zoekmachine die je als extensie kan downloaden. Rechtsboven op de website staat een knop met ‘download nu’. Klik erop en de rest spreek vanzelf!

Meer groene ideeën:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Deze start-up plant een boom voor elke online aankoop die jij doet (waar dan ook)
Sluiten