Cool initiatief: van een berg afval een officieel land maken

In totaal zijn er 196 internationaal erkende onafhankelijke staten op aarde. Maar dat kunnen er binnenkort 197 worden: activisten proberen een ‘afvaleiland’ ter grootte van Frankrijk in de Grote Oceaan ook te laten erkennen als land. Als dat lukt, moeten andere landen namelijk helpen met schoonmaken. Aan de voorwaarden is bijna voldaan. Territorium: check. Regering: check. Interactie met andere staten: check. Populatie? Daar wordt aan gewerkt.

Elk jaar gooien we ongeveer acht miljoen ton aan plastic afval in de oceaan: één vrachtwagen per minuut. Geschat wordt dat daar een miljoen zeevogels per jaar aan overlijden en zelfs dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zit. Dat kan écht niet, vinden ze bij The Plastic Oceans Foundation. In samenwerking met uitgever LADBible startten ze daarom de campagne die van de Trash Isles een echt land moet maken.

Vorige week boden ze al een Declaration of Independence aan aan de Verenigde Naties. Oud-vicepresident Al Gore is de eerste ‘inwoner’; actrice Judi Dench wordt de koningin. Aan een vlag, munteenheid (de ‘Debris’) en zelfs postzegels is ook gedacht. Paspoorten zijn natuurlijk gemaakt van gerecycled materiaal. ‘En misschien zorgen we ook wel voor verkiezingen, een volkslied en een voetbalteam’, zegt iemand van LADBible tegen persbureau Reuters.

De Environmental Charters

Het initiatief hoopt beschermd te worden door de environmental charters, die zeggen dat ‘alle deelnemers eraan mee moeten werken om het ecosysteem van de aarde te behouden, beschermen en herstellen’. En dat is hard nodig, zegt ambassadeur Sarah Roberts: ‘Als onze oceanen niet goed functioneren, kunnen ze ook de visstapel niet ondersteunen, geen koolstof absorberen om ons tegen de opwarming van de aarde te beschermen, of iets van de andere dingen doen waar onze levens van afhankelijk zijn.’ Bovendien is het natuurlijk een goed initiatief om aandacht te trekken voor de vervuiling van de zee.

Het enige probleem: om er echt een land van te maken, moeten er inwoners zijn. Veel inwoners. Wil jij dat worden? Dan kun je de petitie ondertekenen op change.org. En dat niet alleen, benadrukken de initiatiefnemers: het is ook belangrijk om zelf minder plastic te consumeren. Koop een herbruikbare plastic fles en breng zelf tassen mee naar de supermarkt, bijvoorbeeld.

Of de Trash Isles binnenkort echt erkend worden? Wij betwijfelen het. Sterker nog: misschien is er niet eens zo’n eiland, alleen een gigantische plastic soep. Maar het is natuurlijk wél een toffe manier om de vervuiling onder de aandacht te brengen.

Meer Bedrock

15 manieren op je plastic footprint te verkleinen.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Cool initiatief: van een berg afval een officieel land maken
Sluiten