Alrik de Jong
Alrik de Jong Gesponsord 1 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Train je mond ook eens: zo hou je de bacteriële huishouding in balans

Yoga, hardlopen, gezonde voeding, het behoort allemaal tot de fitte lifestyle die je zo graag nastreeft. Wat alleen nog wel eens vergeten wordt, is een fitte mond. Tijd om de boel in balans te brengen en dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Het credo: natuurlijk poetsen. Om te beginnen met wat basiskennis. Niet iedereen weet dat er in je mond tot wel 100 miljard bacteriën leven. Dat is evenveel als het aantal sterren in de Melkweg. Je tanden, tandvlees, tong, lippen… Op ieder oppervlak groeien bacteriën. Maar wees gerust, daar zitten heel veel goede bacteriën tussen die de groei van slechte weer tegengaan, zo blijkt uit een klinische studie van Zendium.

Natuurlijk poetsen

Belangrijk dus om de good guys juist niet weg te poetsen. En dat heeft niet met je poetstechniek te maken, maar met de tandpasta die je gebruikt. Zo toont onderzoek aan dat na 14 weken op rij twee keer per dag poetsen met tandpasta van Zendium het aantal goede bacteriën toeneemt.

Dat zit hem onder meer in het ontbreken van SLS, een middel dat je vanwege het schuimende effect waarschijnlijk associeert met ‘fris’ en ‘schoon’. Maar SLS staat een mildere reiniging en verzorging juist in de weg. Zendium is vrij van dit middel en beschikt ook niet over parabenen en triclosan.

0, tandpasta, zendium, mond, poetsen

Wellicht ken je het Deense tandpastamerk van de milde smaak, maar naast het huidige assortiment heeft Zendium nu ook een Extra Fresh variant ontwikkeld. Deze tandpasta zorgt voor een natuurlijke bescherming én een intens fris gevoel in je mond, tot wel 12 uren lang.

4 manieren om de bacteriële huishouding in balans te houden

  • Meer plantaardige voeding eten. Niet alleen een variatie aan groenten en fruit, maar ook noten, bonen en tofu. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat plantaardige voedingsstoffen een meer gebalanceerde omgeving in je mond creëeren.
  • Minder suiker. Iedereen weet dat suiker slecht is voor je tanden, maar bijna niemand weet dat het ook een schadelijk effect heeft op de bacteriën in je mond. Suiker bevordert de groei van zuur minnende bacteriën die bijdragen aan gaatjes en verhindert de goede bacteriën.
  • Je tanden poetsen met een tandpasta als Zendium Extra Fresh. Dit zorgt voor een toename aan goede bacteriën, die zich uit de naad werken voor jouw frisse mond.
  • Drink zo weinig mogelijk frisdrank, ook geen suikervrije varianten. Deze verstoren de balans van de micro-organismen en werken de goede bacteriën tegen.

In samenwerking met Zendium

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Train je mond ook eens: zo hou je de bacteriële huishouding in balans
Sluiten