Cato van Ee
Cato van Ee Psyche 18 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Topmodel Cato van Ee legt uit waarom ze blij is ouder te worden in een wereld waar jong blijven de grootste wens is

Doordat ik in de mode-industrie werk ben ik continu omringd door schoonheid. Het beeld dat gevormd wordt bij ‘schoonheid’ gaat vaak gepaard met jong. Zo dacht ik zelf ook toen ik begon met modellenwerk. Ik dacht dat ik het maximaal een jaar of drie zou doen, want daarna zou je toch veel te oud zijn? Nu negen jaar later, ben ik nog steeds volop aan het werk. Ook al is 27 natuurlijk nog steeds erg jong, ben ik in vergelijking met het 15 jarige nieuwe catwalk-meisje toch van een andere generatie. Niet voor niets werd ik laatst een fashion dinousaur genoemd. Gelukkig zie ik mezelf eerder als dino baby dan een T-rex, maar dat terzijde.

Toen ik begon aan mijn carrière stond ik verbaasd te kijken als een model ouder dan 25 was en nog steeds voor de camera stond.

Toekomstplannen

In mijn hoofd zou ik maar een jaartje werken en dan naar de universiteit gaan, net als al mijn vrienden, familie en eigenlijk iedereen met wie ik omging. Elk jaar werd de vraag ‘ga je dit jaar studeren?’ weer gesteld.

Ouder worden vervelend? Nee hoor, we veranderen gewoon mee

Ik had dit pad ook niet voor mezelf uitgekozen, maar nu ben ik hartstikke blij dat dit mijn carrière is. Naast het harde werken ben ik dankbaar voor alle mogelijkheden die ik door dit werk krijg. Geen tijd voor een studie, maar wel veel tijd voor zelfontwikkeling. Heerlijk om mijn interesse in psychologie op mezelf en mijn omgeving toe te passen!

Tegenovergestelde wereld

Nu is dat andersom. Jonge modellen zie ik nu verbaasd naar mij kijken en hetzelfde over mij denken. Misschien zijn de tijden in fashion wel veranderd en is er meer ruimte voor echte vrouwen met karakter die een verhaal te vertellen hebben.

Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

Maar oh wat ben ik blij om ouder te worden! In een industrie waar veel mensen bezig zijn met jong blijven (denk aan botox of andere gekke behandelingen) ben ik maar al te blij ouder te worden. Ik vind het jammer om te zien dat tegenwoordig de verbouwde Kardashian’s het ideaalbeeld van veel jonge meisjes vormen. Opgeblazen lippen en een strakgetrokken gezicht is voor veel mensen een nieuwe manier om hun ouderdom te onderdrukken.

Ouder worden is niet erg

Het besef dat ik blij ben ouder te worden begon afgelopen jaar. In september liep ik als model de Prada-show, een grote show in de modewereld waar ooit mijn modellencarrière is begonnen. Negen jaar later stond ik weer op dezelfde plek, met dezelfde mensen, maar was de ervaring voor mij totaal anders. Nu ik ouder ben en meer ervaring heb opgedaan door mijn werk, met daarbij de geleerde levenslessen, heb ik vooral van de show genoten. Ik zou nooit meer in mijn jongere versie willen staan.

Met je rollator op de catwalk

Het was een moment van besef dat tijd een cadeautje kan zijn. Ik ben nog steeds hetzelfde meisje als toen, maar met een andere mindset kon ik volledig genieten van deze fantastische ervaring, zonder de nervositeit en stress van het jonge onwetende.

Ouder worden gaat gepaard met wijzer worden, en voor mij geldt vooral wijzer over mezelf worden. Dat is het grootste presentje wat je maar kan krijgen.. Dus bij de volgende verjaring: wees blij met dat extra jaar en alle mooie levenslessen die daarmee gepaard gaan!

Druk, druk, druk. Zo komt Cato van Ee tot rust na een hectische periode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Topmodel Cato van Ee legt uit waarom ze blij is ouder te worden in een wereld waar jong blijven de grootste wens is
Sluiten