Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 26 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

Tips voor een duurzame vakantie (ga jij binnenkort nog weg?)

Het is hartje zomer! En dat betekent dat we weer massaal de grens over gaan om te genieten van een welverdiende vakantie. Ga je binnenkort nog weg? We delen tips voor een duurzame vakantie. Vertellen dat je op vakantie gaat, krijgt steeds meer een nare bijklank. Want is het eigenlijk nog wel verantwoord om vakantie te gaan, wetende dat veel van de activiteiten die je daarbij doet niet goed zijn voor het milieu?

5x tips voor een duurzame vakantie

Nope, op vakantie gaan is niet duurzaam. Maar yes, ook jij kan je best doen om op z’n minst zo duurzaam mogelijk te reizen!

1. Denk goed na over je vervoer op vakantie

Een auto huren als je in het buitenland bent en daarmee een beetje rondcruisen is dan misschien leuk, goed voor het milieu is het niet. Auto’s stoten veel schadelijke gassen uit.

Must read: Voor iedereen die niet meer wil vliegen, maar dat óók moeilijk vindt

Kies liever voor het openbaar vervoer (lekker local), verken de buurt per fiets of trek je wandelschoenen aan en pak de benenwagen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor je lichaam én voor je portemonnee.

2. Koop geen flesjes drinkwater

Neem van huis uit een dopper mee en drink gewoon kraanwater als je in het buitenland bent. “De gemiddelde toerist koopt twee keer per dag een flesje drinkwater,” zegt Maria van der Heijden – directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – op Sublime FM.

“Als die flesjes niet gerecycled worden, is de kans groot dat ze als plastic soep in de oceaan eindigen. Het is dus slimmer om hetzelfde flesje steeds opnieuw te vullen. In heel Europa kun je dat veilig doen, maar bijvoorbeeld ook op veel plekken in Cambodja, Bali, Zuid-Afrika, Jamaica en in Paramaribo. Je kunt dit checken op isthewatersafetotdrink.com.”

3. Kies voor lokaal eten

Probeer tijdens je vakantie zoveel mogelijk lokaal te eten. Lokale producten zijn een stuk duurzamer omdat ze geen hele wereldreis achter de rug hebben. En minder kilometers betekent natuurlijk minder CO2-uitstoot en een schoner milieu.

Tip: Hoe zo duurzaam mogelijk te eten zonder veganist te worden

Daarbij stimuleer je door lokale producten te kopen de lokale economie, in plaats van grote ketens. Neem ook altijd een linnen tas mee als je op pad gaat. Je weet natuurlijk nooit wat voor lekkernijen je tegenkomt op de plaatselijke markt.

4. Praat over duurzaamheid met lokale bewoners

Een andere tip die Maria geeft: praat over duurzaamheid. “Als je met de lokale bevolking van Malta of Luxemburg praat, dan kun je vertellen over het aandeel duurzame energie in Nederland, over onze zonnepanelen en onze windmolenparken in de Noordzee.” Ga je naar een ander land binnen Europa op vakantie (en die kans is natuurlijk vrij groot) dan is het helaas een ander verhaal.

“Alle andere landen in Europa doen het beter dan Nederland op het gebied van duurzame energie,” zegt Maria. “Vraag daar eens aan de inwoners hoe dat bevalt, en hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.”

5. Overweeg deze punten voor je boekt

  • Overweeg een bestemming die dicht bij huis is

Mocht je je vakantie nog niet geboekt hebben, overweeg dan een bestemming die dicht bij huis is. Op deze manier hoef je niet met het vliegtuig te reizen, maar kun je kiezen voor milieuvriendelijkere alternatieven.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietsvakantie, of nog leuker: een zeilvakantie in eigen land? Een zeilvakantie is een duurzame optie omdat je met windkracht reist.

  • Compenseer je CO2 uitstoot

Wil je toch naar een verre bestemming waarvoor het vereist is om te vliegen? Betaal dan iets meer voor je vliegticket en verklein je ecologische voetafdruk in de lucht. Bij KLM kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de optie CO2ZERO.

Het bedrag dat je dan extra betaalt gaat naar projecten gericht op CO2-reductie. Ook kun je tegenwoordig bij veel reisorganisaties kiezen voor een Greenseat. Je bijdrage gaat dan naar projecten van GreenSeat die huishoudens in ontwikkelingslanden toegang verlenen tot schone energie.

  • Kies voor een duurzaam verblijf

De bestemming is gekozen, maar nu het verblijf nog. Als je écht duurzaam bezig wil zijn, dan kun je het beste een tentje meenemen. Wat betreft milieubelasting gaat er niets boven kamperen.

Maar ook als je een huisje of hotel wil boeken zijn er genoeg duurzame opties. Via de site BookDifferent kun je precies zien welke locaties goed bezig zijn.

  • Vergelijk reisorganisaties

Wil je je vakantie boeken via een reisorganisatie? Kijk of je er een kunt vinden met een Fair Trade keurmerk. Footprint Travel organiseert bijvoorbeeld duurzame reizen naar Afrika.

Ze beheren hun activiteiten eerlijk, transparant en duurzaam, hebben eerlijke relaties met leveranciers en steunen actief Fair Trade Toerisme. Ook handig is de website www.rankabrand.nl. Hierop kun je reisorganisatie met elkaar vergelijken op het gebied van duurzaamheid.

Meer over reizen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Tips voor een duurzame vakantie (ga jij binnenkort nog weg?)
Sluiten