Joanne Wienen
Joanne Wienen Betere wereld 1 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

6 gouden regels tegen het verspillen van voedsel (makkelijk zelf te doen!)

Zelf denkt de gemiddelde consument dat er ongeveer 21 kilo voedsel wordt verspild, maar in het echt verdwijnt er maar liefst 41 kilo onnodig in de afvalbak. Dat is iets beter dan zeven jaar geleden (toen was het nog 48 kilo), maar kan altijd beter.

Deze cijfers komen uit twee onderzoeksrapporten die in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu zijn gedaan. De 41 kilo die Nederlanders verspillen zijn inclusief sauzen, vetten en zuivel. Daar bovenop gaat er ook nog eens 57 liter vloeistof door de gootsteen of het toilet.

Tips tegen voedselverspilling

Volgens Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, hebben we dan ook nog een lange weg te gaan. “Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar het is belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Voedsel weggooien is zonde, want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren.”

Wie let op voedselverspilling helpt het milieu én de eigen portemonnee. Volgens Van Dooren is dat laatste dan ook de reden dat mensen met een lager inkomen bijna twee keer minder voedsel verspillen dan mensen die bovenmodaal verdienen.

De meeste winst valt te halen bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees. Met een paar simpele handelingen kan voedselverspilling al erg gereduceerd worden. Daarom, hou je aan deze 6 gouden regels en wie weet is de verspilling volgend jaar wel gehalveerd.

Koop op maat

Het is natuurlijk makkelijk om als een dolle stier de supermarkt door te gaan en alles te kopen waar je op dat moment zin in hebt, maar slim is het niet. De kans dat al dat lekkers in de prullenbak belandt, neemt daardoor behoorlijk toe. Vind je het lastig om op maat te kopen? Neem even de tijd voor het shoppen en zorg dat je altijd een boodschappenlijstje maakt (en je daaraan houdt).

Daarmee red je volgens Van Dooren tot wel negen kilo voedsel van de afvalbak. Vooral op het gebied van vlees is het belangrijk op maat te kopen en verspilling te voorkomen. Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact. De productie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen.

Kook op maat

Nog zo’n simpele, maar essentiële regel: kook op maat. Wie rijst en pasta afweegt, zorgt ervoor dat er altijd precies genoeg is. Geen zin om altijd met de weegschaal in de weer te gaan? Er bestaan maatbekers waarin je niet alleen drank kan afwegen, maar ook porties. Simpeler kan haast niet. Bijkomend voordeel: het wordt ook een stuk makkelijker om porties te controleren (en lees waarom dat tegenwoordig zo belangrijk is).

Gebruik je zintuigen

Veel mensen raken al in paniek als de houdbaarheidsdatum op verpakkingen ook maar een beetje in de buurt komt. En 16 procent van de Nederlanders gooit voedsel onmiddellijk weg als het overtijd is. Oók als het product er nog prima uitziet en idem ruikt. Dat kan beter. De meeste voedingsmiddelen (met name zuivel) kunnen prima nog even mee na de THT-datum. Lang houdbare voedingsmiddelen als pasta, rijst en sommige sauzen blijven bovendien bijna eeuwig goed.

Must read: Duurzaam met je eten omgaan wordt een eitje met deze tips tegen voedselverspilling

De THT-datum is een handig trucje om te zorgen dat wij naïeve consumenten zo veel mogelijk blijven kopen. Maar heus, als iets écht niet meer goed is, dan ruik of zie je dat wel. Vertrouw een beetje op je eigen neus, oog en smaakpapillen en red de producten met 35-procentkortingsstickers van de vernietigingsdood. En mocht er nou een klein plekje op je ui, paprika, appel of wortel zitten, dan snij je dat toch gewoon weg?

Bewaar voedsel op de juiste manier

Wie groente en fruit op de juiste manier bewaart, kan de levensduur van een product verlengen. Zo blijven appels tot wel drie weken langer goed in de koelkast en dood de koude temperatuur de groei van bacteriën in eieren (met de punt naar beneden blijven ze nog langer goed).

Ook lezen: Is ingevroren fruit écht even gezond als de verse variant?

Tomaten kun je daarentegen beter buiten de koelkast bewaren. Die drogen uit en verliezen hun smaak. En citrusvruchten blijven gemiddeld veertien dagen goed op een koele, donkere plek buiten de koelkast. En weet je een keer niet waar je een product het beste kwijt kan? Het internet (en het voedingscemtrum) is je beste vriend.

Hergebruik kliekjes en overgebleven producten.

Die overgebleven sushi van gisteren? Kan prima mee naar kantoor als lunch. Van oud brood maak je heerlijke pudding. En bruine bananen doen het erg goed in bananenbrood of havermoutmuffins. Wie een beetje creatief is, kan bijna elk voedingsmiddel een tweede leven geven. Zelf niet zo culinair onderlegd? Het internet is wederom je beste vriend. Dit zijn de beste anti-food waste recepten.

Ook lekker én duurzaam: Koken zonder afval? Dit zijn de lekkerste (en makkelijke) zero waste recepten!

Ga verspilling als probleem zien

De voedselverspilling per persoon is iets gedaald, maar nog niet erg veel. Volgens Toine Timmermans van de Universiteit van Wagingen komt dat doordat mensen voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem zien. “Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem,” zei hij vorig jaar tegen de NOS.

Wanneer we voedselverspilling als een breed maatschappelijk probleem gaan zien, kunnen we fundamentele verandering doorvoeren. Supermarkten worden dan aangespoord om meer variëteit in de grootte van verpakkingen aan te bieden, zodat consumenten niet worden gedwongen om teveel te kopen. Ook ziekenhuizen en de horeca (twee absolute grootverspillers) voelen dan meer noodzaak hun verspilling te verminderen.

Meer lezen over voedsel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
6 gouden regels tegen het verspillen van voedsel (makkelijk zelf te doen!)
Sluiten