Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mind 18 feb 2019

Geen zin in deze maandag? Lees deze tips om je drukke dag t贸ch rustig door te komen

Heb jij wel eens last van de Monday Blues? Je bent niet alleen. Voor veel mensen staat maandag synoniem aan stress, angst en moeheid. Geen idee hoe je die maandagdrukte kan overwinnen? Wij helpen je op weg.

Je weekend lijkt nog maar p谩s begonnen en ineens breekt zondagavond alweer aan. Het dringt door dat maandagochtend voor de deur staat en dit laat een op z’n minst onaangenaam gevoel bij je achter. Hoewel je al zoveel maandagen succesvol hebt overleefd, schiet je toch weer in de stress. Hoe ga ik het dit keer overleven?

Voor iedereen die zijn maandagochtend begint met stress en onzekerheid zetten we een paar handige tips op een rijtje.

Vermijd elke vorm van zelfkritiek

Iets waar we collectief erg goed in lijken te zijn is zelfkritiek. Zeker op maandag lijken we extra veel druk op onszelf te leggen omdat de berg werk groter lijkt (of is) dan op andere dagen. Het liefst willen we alles perfect uitvoeren binnen een strak tijdsschema en kijken dan extra kritisch naar onze zwaktes. “Zie je wel, ik krijg dit nooit op tijd af.”

Toch is zelfkritiek uitoefenen niet zo onschuldig als het lijkt. Uit onderzoek blijkt dat zelfkritiek een negatieve stempel drukt op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Wees je er dus van bewust dat jezelf bekritiseren absoluut niet gaat helpen.

Probeer jezelf eens te bekijken alsof je naar je beste vriendin kijkt. Gaat zij jou afkeurende blikken toewerpen als je niet je hele to-do-lijstje hebt kunnen afwerken? Nee. Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je niet productief genoeg bent vandaag, zolang je maar doet wat je (aan)kan.

Plan minstens 茅茅n betekenisvol moment in

Als je begint met de dag, heb je de neiging om meteen dringende zaken af te handelen. Mails beantwoorden聽of telefoontjes plegen. Op korte termijn is dit belangrijk, maar op lange termijn hebben dit soort taken minder betekenis. Op deze manier vul je de maandag met de minst waardevolle activiteiten. Kan het wachten tot morgen?

Las voor jezelf minstens 茅茅n moment in waarop je jezelf uitdaagt om iets waardevols te doen. Misschien wil je wel de tijd nemen om een nieuwe skill leren? Of misschien kan je iets betekenen voor anderen door je collega een leuk compliment te geven? Uit de positieve psychologie weten we dat betekenisvolle activiteiten je mood聽boosten. Weg met die Monday Blues!

3 tips die jouw maandag leuker maken (ja, dat kan echt)

Slowwwww down

Je natuurlijke reflex om meteen te beginnen met (te) hard werken op maandag kan je parten spelen later in de week. Besef dat je nog de hele week verder moet en dat echt niet al je energie vandaag hoeft te gebruiken.

Zijn er kleine momentjes waarop je even moet wachten? Ontspan je schouders, adem in en uit en geniet van koffie of thee. Je hebt deze momenten nodig om op te laden en om de rest van de week niet uitgeput te zijn.

Neem niet te veel hooi op je vork

Waarom al je to-do鈥檚 op maandag inplannen als je ook de rest van de week tijd hebt? Wees realistisch in je planning en neem maandag niet te veel hooi op je vork. Het is niet omdat het maandag is dat je onmiddellijk superprestaties moet neerzetten. Wees lief voor jezelf.

Als je zelf je agenda kan bepalen, plan dan belangrijke afspraken op dinsdag en woensdag. Het idee dat je maandag nergens verplicht moet opdagen kan je meer kalmte geven. Misschien is het op maandagochtend ook een goed idee om je social media even uit te zetten? Je wil namelijk niet n贸g meer inkomende berichtjes op een dag waarop je al zoveel prestatiedruk voelt.

Zorg dat je dingen hebt om naar uit te kijken

Op maandag denken we vaak vooral aan alle lastige taken. Toch zijn er aan iedere baan ook leuke kanten. Sta even stil bij de dingen waar je naar uitkijkt in de aankomende week en geef je humeur al meteen een boost!

Ook na je werkdag kan je allerlei activiteiten inplannen waarvan je blij wordt. Plan na je werk een leuk etentje of kook je favoriete maaltijd zodat maandag niet alleen een dag is waarop gewerkt moet worden.

Klinkt al een stuk aangenamer, niet?

Meer lezen over kalmte cre毛ren?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
Geen zin in deze maandag? Lees deze tips om je drukke dag t贸ch rustig door te komen
Sluiten