Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 9 feb 2017

Tips om je leven makkelijker te maken op technologisch gebied

Een computer die vastloopt, een tergend trage internetverbinding: het zorgt nogal eens voor frustratie, en voor onnodige stress. Daarom delen we een paar handige tips die ervoor kunnen zorgen dat je in de toekomst minder frustratie ervaart. Op technologisch gebied tenminste.

Onderhoud je apparaten

Wanneer je dagelijks je telefoon of computer gebruikt, is het vrij logisch dat het desbetreffende apparaat na een tijdje trager wordt. Maar met een beetje onderhoud, kun je ervoor zorgen dat je apparaten weer zo goed als nieuw zijn.

Wat je hiervoor moet doen? Controleer eerst de conditie van je accu’s. Heb je een iPhone of een iPad, sluit deze dan aan een Macbook en installeer de app coconutBattery. Deze app laat exact de statistieken van je batterijen zien. Voor Android apparaten kun je de app Batterij (van MacroPinch) gebruiken. Werkt de batterij niet goed meer, dan is het tijd om een nieuwe aan te schaffen.

Lees ook: Waarom jouw telefoon je leven verwoest

Stap twee is het vrijmaken van ruimte op je apparaten. Verwijder apps die je nooit gebruikt en sleep foto’s (waar je toch nooit naar kijkt) naar de prullenbak. Handig zijn bijvoorbeeld deze tips om je telefoon mindful in te richten.

De laatste stap is het ‘fysiek’ onderhouden van je apparaten. Haal regelmatig een doekje over het scherm van je telefoon, blaas het stof van je laptop en verwijder de broodkruimels die tussen je toetsenbord zijn gekropen.

Maak je huidige wachtwoorden sterker

Gebruik je voor je social media-kanalen en je mailadres hetzelfde wachtwoord? Grote kans. Misschien gebruik je het nog wel voor véél meer accounts. En dat is in principe helemaal niet gek. Je kunt nu eenmaal niet 64 verschillende wachtwoorden onthouden. Althans, niet totdat je de methode van Loci onder de knie hebt. Toch kun je beter moeilijke en afwisselende wachtwoorden gebruiken voor je accounts.

Het hergebruiken van een wachtwoord blijkt niet altijd een goed idee te zijn. Zo onthulde Yahoo dat in 2014 de informatie uit 500 miljoen Yahoo-accounts op straat lag, en dat in 2013 de gegevens van maar liefst een miljard gebruikers gestolen zijn.

Ook interessant: Is de straling van je mobiele telefoon gevaarlijk voor je hersenen?

Daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Maak je huidige wachtwoorden daarom sterker door voor ieder account een uniek wachtwoord te verzinnen.

Om het makkelijker te maken kun je gebruik maken van applicaties als LastPass. Deze app is beschikbaar voor zowel Windows-, Android- als iOS-toestellen en synchroniseert je wachtwoorden tussen alle platformen die je gebruikt. Hierdoor hoef je dus alleen het wachtwoord van je ‘digitale kluis’ te onthouden.

Stel authenticatie in twee stappen in

Wil je echt op safe spelen, gebruik dan ook two-step verification bij accounts waar deze optie beschikbaar is. Wanneer je op een account inlogt, krijg je een berichtje (meestal per sms) waarin een eenmalige code staat.

Deze heb je nodig om in te kunnen loggen op je account. Het kost misschien net wat meer moeite, maar als het te laat is denk je ‘had ik maar.’

Vervang slechtwerkende apparaten

Om de twee jaar een nieuwe telefoon kopen vinden we normaal. Maar de Wi-Fi-router? Die mag lekker oud zijn. En dat terwijl het misschien wel het belangrijkste technologische apparaat is dat je om de zoveel tijd moet vervangen.

Als je een goedwerkende internetconnectie wil tenminste. Kijk daarom ieder jaar hoe het gesteld is met de infrastructuur van je internet. Als je router ouder is dan drie jaar, dan is het niet onverstandig om een nieuwe aan te schaffen, die past bij de huidige, slimme standaarden.

Ruim oude kabels en apparaten op

Heb je thuis ook zo’n doos met allerlei kabels, waarvan je geen idee hebt waar ze eigenlijk voor dienen? You’re not the only one. Maar zeg nou zelf: ga je ze ooit nog gebruiken? Als het antwoord nee is, maak dan plannen om deze ongewenste junk te verwijderen uit je leven.

Kabels en apparaten die je niet gebruikt nemen een hoop ruimte in. In plaats van ze te blijven bewaren, kun je ze beter verkopen of doneren aan iemand die het wél nodig heeft.

Iemand anders blij, jij rust in je hoofd.

Meer met je telefoon?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Tips om je leven makkelijker te maken op technologisch gebied
Sluiten