Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 23 dec 2017

9 simpele tips voor een groene kerst

Tijdens de feestdagen wil het duurzame denken er nog weleens bij inschieten. Begrijpelijk, vergeet vooral ook niet te genieten. Met deze simpele tips zorg je toch voor een sustainable christmas. Kerstmis is een tijd waarin we extra genieten en het leven vieren. Het is de tijd dat we samenkomen met familie en vrienden, lachen, genieten van elkaars gezelschap en natuurlijk lekker eten. Toch heeft deze maand ook een keerzijde. We vergeten vaak de impact die onze feestmaand heeft op onze planeet.

9 tips voor een groene kerst

Toch kunnen kerst vieren en goed doen aan het milieu kunnen prima hand in hand gaan. Dat bewijzen volgende tips.

1. Don’t fake it

Hier zijn we misschien een beetje laat mee, maar ga voor een echte kerstboom. Ook al kun je een plastic variant heel lang gebruiken, uiteindelijk belandt ‘ie bij het afval. De beste optie is om een kerstboom te huren of adopteren. Je neemt dan tegen betaling een boom in huis en levert die na de feestdagen weer in.

2. Gebruik LED-verlichting

Hang niet je hele huis vol met extra verlichting en gebruik LED-lampjes in je kerstboom. Deze gebruiken 80 tot 90 procent minder energie.

3. Vegetarisch kerstmenu

Het is geen nieuws dat de vlees- en visindustrie niet bepaald gunstig zijn voor het klimaat. Gelukkig heb je voor een lekker kerstmenu vlees noch vis nodig. Bekijk voor inspiratie deze vega(n) kerstgerechten.

Must read: Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

4. Bruikbare cadeaus voor een groene kerst

Geef originele cadeaus aan je vrienden en familie, dus geen materiaal. Maak zelf iets, geef ze een zelfbedachte voucher (voor bijvoorbeeld een weekend weg) of maak een persoonlijk lofdicht. Vooral dat laatste doet het erg goed.

5. Plan het kerstshoppen

Als je op het laatste moment nog vlug even je kerstinkopen doet, komt de kar vol te zitten met impulsaankopen. Het resultaat: voedselverspilling en veel onzinspullen. Maak van te voren een lijst zodat je in een keer al je inkopen doet. Dit voorkomt ook nog eens extra ritjes naar de winkel.

6. Originele verpakkingen voor een groene kerst

Pak een oude stapel kranten en tijdschriften erbij, zoek mooie pagina’s en je hebt het meest originele pakpapier dat je kunt bedenken. Zo doe je niet mee aan de gekte die cadeaupapierverspilling heet.

Cadeautip: 80 procent van de nieuwe collectie van Lush is verpakkingsvrij

7. Verstuur e-Cards of maak ze zelf

Een inkoppertje: een e-Card versturen is milieuvriendelijker dan het versturen van een echt kaartje. Natuurlijk is iets tastbaars leuker. Tip: bewaar de kerstkaarten die je krijgt en maak daar weer nieuwe van.

8. Denk na over de porties

Nog een manier om voedselverspilling te voorkomen is om van te voren goed na te denken over porties. Lees je van te voren even goed in over wat de juiste hoeveelheden zijn, kijk naar hoe restaurants het doen. Niemand zit te wachten op een overvol bord met eten.

Tip: Duurzaam met je eten omgaan wordt een eitje met deze tips tegen voedselverspilling

9. Vintage is je go-to voor een groene kerst

De verleiding is groot om nog vlug even een nieuw kerstoutfit te kopen bij de H&M of Mango. Maar probeer ook een keer een vintage store. Niet alleen milieuvriendelijker, vaak ook nog stijlvoller.

Ook nog een optie: ruil jouw kerstoutfit van vorig jaar met die van één van je vrienden met dezelfde maat.

Meer over kerst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
9 simpele tips voor een groene kerst
Sluiten