WorkJuice
WorkJuice Psyche 6 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

3 tips van een breincoach om je geheugen te verbeteren

Hoe vaak heb jij je wel niet rot gezocht naar je sleutels? Ben je een naam vergeten zodra diegene zich aan je voorstelt? Of heb je geprobeerd een telefoonnummer te onthouden zonder succes? En dat terwijl er ook mensen zijn die de volgorde van een heel kaartendek in zo’n 15 seconden kunnen onthouden. Het meest bizarre is dat jij in principe hetzelfde zou kunnen als jij je geheugen zou verbeteren en trainen.

Wil je minder zaken vergeten? Breincoach Jim Kwik deelt 3 tips om je geheugen te verbeteren.

Geheugen verbeteren

Vergeetachtigheid is beter te voorkomen dan je misschien zou denken. Daarvoor hoef je echt niet per se een goed geheugen te hebben. “Het hangt eerder af van of je een getraind geheugen hebt”, legt brein coach Jim Kwik uit aan Inc. En voordat je denkt: ‘Ja, ja.’ De wetenschap geeft Kwik gelijk.

“Als je nog geen geweldig geheugen hebt, is dat alleen omdat je niet hebt geleerd hoe je goed moet leren of onthouden”, is hij van mening. Kwik heeft hier ervaring mee. Op 5-jarige leeftijd liep hij hersenletsel op en had hij het moeilijk op school. Bij elke test of opdracht worstelde hij door zijn ‘gebroken brein’.

Lees ook: Nooit meer namen of telefoonnummers vergeten? Zo train je je geheugen

Maar spoel je zijn leven 25 jaar vooruit? Dan is hij een besteller-auteur en oprichter van 2 bedrijven. Met die bedrijven heeft hij veel mensen, van beroemdheden en CEO’s tot studenten, geholpen om hun geheugen te verbeteren, betere beslissingen te maken en snel te lezen.

Dit zijn 3 van zijn tips voor het verbeteren van jouw geheugen.

1. Motivatie

Net zoals met elk doel dat je voor jezelf opstelt en nieuwe vaardigheid die je wil leren, zal je het wel écht moeten willen. Er is een reden waarom je sommige dingen, zoals namen, wel onthoudt en andere niet: motivatie.

2. Aandacht

Veel mensen verwijten hun vergeetachtigheid aan het feit dat ze de informatie niet kunnen ‘vasthouden’ in hun hoofd. Maar volgens Kwik ligt de oorzaak van de vergeetachtigheid bij iets heel anders: aandacht. Het gaat vaak fout op het moment dat we de kennis moeten onthouden. Bij het voorbeeld van je sleutels was je waarschijnlijk in je hoofd met andere dingen bezig.

Om ervoor te zorgen dat je onthoud wat je wilt en je geheugen te verbeteren, zal je jouw aandacht erbij moeten houden. In het moment zijn. Een goed voorbeeld is om een actieve luisteraar te zijn. Luister écht wanneer iemand aan het woord is, en ben niet stiekem bezig met het bedenken van een reactie op wat iemand eerder al gezegd heeft.

3. Methodes

Er zijn ook mensen die de volgorde van een heel kaartendek in enkele seconden kunnen onthouden. Alhoewel dat natuurlijk onwijs indrukwekkend is, zou jij in theorie hetzelfde kunnen – mits je goed getraind bent natuurlijk.

Mensen die zaken als het kaartendek of 6.000 binaire cijfers in luttele seconden kunnen onthouden, zijn geheugenatleten. Zij gebruiken methodes en technieken om hun brein te trainen en kunnen zo spectaculaire prestaties behalen.

Hoewel jij geen kaartspellen zal hoeven onthouden in de toekomst, is het wel handig om van deze methodes gebruik te maken in je dagelijks leven. Zo vergeet je nooit meer waar je jouw sleutels hebt gelegd, vergeet je geen afspraken meer en onthoud je op een netwerkevenement de namen van iedereen die je hebt gesproken.

Ook interessant: Van zeef naar supergeheugen: zo onthoud je meer

“We leven in een wereld met zelfrijdende auto’s en ruimteschepen die naar Mars gaan”, zegt Kwik. “Maar ons vervoermiddel naar keuze als het om opleiding gaat, is vaak een paard en wagen.” Met simpele technieken als goed voor je lijf zorgen (genoeg water drinken en sporten) en genoeg pauzes nemen, kan je al je geheugen verbeteren.

Wil je het iets serieuzer aanpakken? Ons geheugen kan visuele beelden veel beter onthouden dan cijfers en woorden. Dit is de reden waarom er bij grote parkeergarages ook vaak een afbeelding staat bij de vakken in plaats van ‘F-1’. Er zijn veel verschillende methodes, die allemaal gebruik maken van dit feit.

Geheugenpaleis

Het geheugenpaleis is misschien wel de bekendste methode om beter te kunnen onthouden. Als je bijvoorbeeld een reeks getallen als 126532567 moet onthouden, ga je zo te werk.

Je visualiseert een voordeur met het huisnummer 126, dan loop je door de voordeur en kom je een groot schilderij tegen met de nummers 532, in de woonkamer op een ballon staat 567. Je loopt dus eigenlijk door je geheugenpaleis als je de cijfers voor je moet halen.

Meer weten over het trainen van je hersenen? Brein coach Jim Kwik schreef er een uitgebreid boek over: Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life.

Meer over het brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
3 tips van een breincoach om je geheugen te verbeteren
Sluiten