Redactie
Redactie Better World 23 apr 2018

Op Tiny House-visite bij Floor en Paul: ‘Met minder spullen hebben we meer rust’

Leven in een Tiny House: een eigen keuze of gebrek aan beter? En wil je zo knus mogelijk leven of is het je ecologische voetafdruk die je graag wat maatjes kleiner ziet? In deze rubriek gaan The Issue en Bedrock langs bij Nederlanders die in een Tiny House wonen. Deze week spreken we Floor Slagter (39) en Paul van Manen (60) over hun Hans-en-Grietjehuis, middenin de natuur, in Oisterwijk. https://www.instagram.com/p/Bhy8LANH01x/?taken-by=theissuebytribe

Allebei een liefde voor zo’n kleine ruimte. Wat voor gedachte zit daarachter?

Floor: Ik ben nooit gehecht geweest aan spullen. Het doet me weinig als ik morgen met ‘niets’ opnieuw zou moeten beginnen. Misschien is dat er wel een beetje ingeslopen door een jeugd vol verhuizingen. Daarbij ben ik me heel bewust van het consuminderen, ik koop niets dat ik al heb of niet nodig heb. In mijn vorige huis ging ik samen met mijn ex-man ook eens per jaar het hele huis door. Wat niet gebruikt werd, ging weg.

Paul: Ik heb, net als Floor, gemerkt dat ik weken kon leven vanuit een rugzak en dat geeft veel perspectief. Als ik om mij heen heb wat ik echt nodig heb en waar ik waarde aan hecht, dan mis ik niets. Ik wilde altijd aandacht geven aan alle spullen die ik bezat en dat gaf chaos in mijn hoofd. Met alleen essentiële spullen krijg ik meer rust in mijn leven.

Klinkt allemaal heel fijn. Zijn jullie nooit obstakels tegengekomen?

F: Nou, het is natuurlijk wel een gok die neemt als je gaat samenwonen. Al helemaal in zo’n kleine ruimte. En toen Paul uiteindelijk hier introk met zijn spullen, moesten er wel een aantal dingen veranderen.

P: Ik was erg bang dat het te klein zou worden. Alles moest opeens anders, ik kon niet al mijn spullen kwijt en niet alles paste zoals ik graag wilde. Na samen zoeken naar oplossingen en het huisje opnieuw ingericht te hebben, veranderde alles. Het huis was niet meer alleen van Floor, maar van ons samen en daar ben ik heel erg gelukkig om. Zo bang als ik was voor het hele idee van ‘ik kan niet meer weg’ dat ik de eerste dagen had, zo blij was ik met onze ondernomen actie.

En zijn er op de dag van vandaag nog obstakels, of zijn die allemaal overwonnen?

F: Mijn grootste angst is veel rommel. Meer spullen erbij betekent voor mij chaos en onoverzichtelijkheid. En daar houd ik niet van. Daarbij zitten we heel erg vol, er kan niets meer bij. Je bent genoodzaakt over alles na te denken. Maar aan de andere kant ben je je wel heel bewust van alles dat je hebt.

P: Precies, en dat is heel fijn en geeft rust en ruimte in je hoofd. Obstakels hebben we niet. De enige irritatie is bijvoorbeeld dat ik een grotere eettafel zou willen zodat alles er gemakkelijk en ruim op uitgestald kan worden, maar dat is geen groot punt.

Ik kan me voorstellen dat een klein huis enorm bespaart op een aantal dingen. Is dat zo?

F: Financieel scheelt het natuurlijk wel, maar ik heb een eigen praktijkruimte in Tilburg waar ik ook voor moet betalen. Wat voor mij heel belangrijk is, is vrijheid. Ook in het hebben van een eigen bedrijf. Ik wil niet overlopen van de drukte en dan is een eigen bedrijf met zelf in te delen dagen en uren heerlijk. Mijn werk draait met name om bewustwording en dat is het wonen hier eigenlijk ook.

tiny house, floor en paul, visite

P: Je krijgt er veel energie voor terug, dat is natuurlijk ook een vorm van besparen. Ik ben niet bezig met hoe ik mijn huis en leefomstandigheden mooier hoef te maken en dat geeft ruimte voor mijn eigen persoonlijke prioriteiten.

Als je iets mocht veranderen in dit huis, wat zou dat dan zijn?


F: Als het zou kunnen, zou ik het liefst nog duurzamer wonen. In ons niet-geïsoleerde houten huisje vervliegt de warmte heel snel. Zo hebben we bijvoorbeeld een pelletkachel en dat is veel duurzamer dan een standaard verwarming. En we doen meer om het zo duurzaam mogelijk te maken. We besparen op water, gas en elektriciteit en we eten voornamelijk biologisch. Met onze ecologische voetafdruk zijn we heel bewust bezig.

P: Als ik heel eerlijk ben, zou wat mij betreft het huisje net wat groter en ruimer mogen zijn. Nogmaals, dat zou gewoon comfortabeler zijn. Het is geen grote wens van me. Ik vind alles prima zoals het is.

Waar hebben jullie het meest van geleerd?

F: Als je altijd met z’n tweeën in een kleine ruimte bent, vraagt dat uiteindelijk wel veel van jezelf en je relatie. Er zijn soms irritaties over en weer en dan is er geen plek om je terug te trekken. Door onze opleidingen en persoonlijke ontwikkeling hebben we geleerd om de ander niet de schuld te geven. Ik kijk eerst bij mijzelf wat het gedrag met mij doet. Zo wijs je niet naar elkaar, maar naar jezelf.

P: We hebben heel erg geleerd om bij een storende factor te denken aan wat het met jezelf doet en waarom het je stoort. Zo blijf je bij jezelf en blijf je groeien als stel. Wij zijn hier hartstikke gelukkig.

Floor en Paul, tiny house, visite

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op Tiny House-visite bij Floor en Paul: ‘Met minder spullen hebben we meer rust’
Sluiten