Zo bouw je eigenhandig een Tiny House (deel 2)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fbanner-tiny-hous-2.jpg)
Steeds meer mensen dromen van het wonen in een Tiny House. Zo’n huisje kan je laten bouwen, maar je kan het ook zelf doen! Een enorm leerzaam en leuk project, maar waar begin je dan? In deel 1 van dit artikel leg ik uit hoe je je het beste kan voorbereiden, vertel ik wat over bouwlocaties en gereedschap. In dit, tweede, deel vertel ik je meer over materiaal, de bouwplanning en het leven tijdens het bouwen zelf.
Materialen
In je ontwerp heb je, als het goed is, al keuzes gemaakt over de materialen die je gaat gebruiken in je huisje. Deze zijn ook weer afhankelijk van de eigenschappen van het materiaal, het doel dat je wilt bereiken en, niet onbelangrijk, je budget.
Tenzij je een enorme opslag tot je beschikking hebt is het vaak fijner om per bouwfase materiaal in te kopen. Zo kan je genoeg vooruit met wat je hebt en ligt het materiaal, wat je nog niet nodig hebt, niet in de weg.
Nieuw of tweedehands
Het loont vaak om op internet op zoek te gaan naar verschillende leveranciers om de prijzen te vergelijken, deze kunnen vaak ook op de bouwlocatie leveren. Er zijn ook bedrijven die tweedehands bouwmaterialen verkopen, zoals Buurman, of particulieren die via internet nog goed bruikbare spullen verkopen.
Wij hebben een hout- en bouwhandel vlakbij de bouwlocatie en hebben ervoor gekozen om niet te bestellen, maar het op te halen. Wij hebben ook het voordeel dat we een aanhanger tot onze beschikking hebben waardoor we het materiaal ook kunnen vervoeren.
Lees ook: Een Tiny House bouwen, waar begin je? Tim bouwt er zelf één en legt het uit
Daarnaast kopen we zoveel mogelijk tweedehands. Naast alle grote dingen, zoals balken en platen, heb je ook ontelbare kleine dingen nodig. Denk aan schroeven (wij hebben er dozen doorheen gejaagd), nietjes, kit, buizen en snoeren.
Opslag
Sla je materiaal schoon en droog op en zorg dat alles wat bij elkaar hoort ook bij elkaar ligt zodat je het makkelijk kan vinden en pakken. Controleer, bij levering, of het juiste materiaal is geleverd in de juiste hoeveelheid en of het er allemaal goed en bruikbaar uit ziet.
Wij proberen na elke bouwdag de voorraad even te checken of we nog genoeg hebben, maar het is ook vaak gebeurt dat we na een uurtje werken erachter komen dat er niet voldoende van iets is. Dan is een tussentijds tripje naar de bouwmarkt onvermijdelijk, maar voorkomen is beter en scheelt weer wat frustratie!
Planning
Voordat je echt van start gaat met de bouw is het fijn om een planning te maken. Zoals eerder genoemd bestaat de bouw uit verschillende fasen en kan het een niet voordat het ander af is. Soms kunnen deze fasen wel wat overlappen, dat is fijn om in kaart te brengen.
Ook interessant: Een Tiny House is niet altijd een goed idee en dit is waarom
Zo kun je gestructureerd werken en zie je ook gelijk welk materiaal en gereedschap je op elk moment nodig gaat hebben. Probeer je planning te zien als houvast, maar wees niet te streng. Bouwen duurt altijd langer dan dat je denkt en gaat altijd anders dan verwacht.
Dit is iets wat ik echt heb moeten leren de afgelopen maanden. Go with the flow, het gaat niet alleen om het afronden van het project, maar juist om het ervaren van het project zelf!
Bouwdagen
Hier ging het natuurlijk allemaal om: de dag dat je je ontwerp gaat vertalen naar een plek om in te wonen. Heel erg bijzonder om na al die voorbereiding eindelijk de eerste schroef in een balk te draaien, het begin van je eigen gebouwde huis!
Wij starten elke dag met een kopje thee en een ‘bouwvergadering’ waarin we bespreken wat er die dag te doen is en wie welke taak op zich gaat nemen.
Het kan ook prettig werken om een lijst op te hangen van to-do’s, zodat je deze aan het begin van de dag kan doornemen. Na zo’n check kan iedereen lekker aan de slag en is het duidelijk wat er moet gebeuren.
Structuur en pauzes
In het begin zit je nog vol energie en ga je er misschien net als ik met twee gestrekte benen in. Gelukkig is mijn stiefvader een ervaren bouwer en houden we ons vanaf dag één aan een paar basisregels, waaronder vaste tijdstippen voor pauzes.
Zorg dat je vanaf het begin een structuur hebt: probeer op hetzelfde tijdstip te starten en ga niet te lang door, ook niet als je echt nog even dat kleine klusje wil afmaken. Want voor je het weet doe je dat elke bouwdag en ben je binnen de kortste keren opgebrand.
Lees ook: Op Tiny House-visite bij Roel: ‘Iedereen heeft rust, natuur en elkaar nodig’
Neem om de 3 uur een pauze waarin je weg bent van je werk, iets drinkt en eet. Dit is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Het bouwen is fysiek zwaar en ben je waarschijnlijk niet gewend, geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe vorm van beweging en verzorg het goed.
Mentaal is het vaak uitdagend, maar kan het ook geestdodend zijn (1000 keer schroeven in een vloer draaien bijvoorbeeld). In beide gevallen is het belangrijk om regelmatig letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van waar je mee bezig bent, zodat je daarna weer met meer energie en focus aan de slag kunt.
Bouwmoe
Of je nu fulltime bouwt of het naast je werk doet: op een gegeven moment is de energie op. In het begin zijn de stappen die je maakt groot en zie je het huis voor je ogen groeien, heb je nog veel energie en goede moed. Na een aantal maanden wordt het werk wat je doet minder zichtbaar, is het bouwen niet meer nieuw en spannend, begin je moe te worden, maar weet je dat er nog zoveel dingen moeten worden gedaan.
Als je voor de zoveelste keer een latje verkeerd afzaagt, verf op de vloer knoeit, je bouwmaatje afsnauwt of geen zin hebt om te gaan is het een goed moment om een iets langere pauze te nemen.
Opladen
Ga er even helemaal tussenuit! Uit de wereld van alles opmeten, altijd zaagsel in je sokken (en ondergoed) en schroeven tot je een ons weegt. Probeer even af te kicken van het bouwen en ook geen andere ‘handige’ klusjes te doen, zoals je meubels op Marktplaats zetten.
Doe dingen waar je van uitrust en kan opladen, zoals de natuur in en wandelen. Onderschat niet hoeveel energie zo’n project kost, het gaat een groot deel van je leven (tijdelijk) beheersen. Dit kan op een gegeven moment benauwd voelen, daarom is het goed om daar zo nu en dan afstand van te nemen.
Als ik een bouwstop heb en dingen doe waar ik energie van krijg, word ik er ook weer aan herinnerd waarom ik dit project aan ben gegaan. Zodat ik na de pauze weer vol liefde aan de slag kan gaan!
Wederkerigheid
Natuurlijk is het bouwen van een huis, zelfs een Tiny House, niet te bevatten in een paar alinea’s. Het is een enorm groot project wat in heel je dagelijks bestaan sporen gaat achterlaten. Hier moet je je van tevoren wel op instellen en ruimte voor maken. Met een goede voorbereiding, beetje lef en een flinke dosis humor en veerkracht is het een prachtig avontuur.
Je gaat heel veel nieuwe skills eigen maken, erachter komen dat je meer kan dan je denkt, veel vallen en nog meer opstaan en leren kijken naar het grote geheel. Als je na een hele lange dag, met zaagsel in je sokken en kit in je haar, ziet wat je aan het creëren bent, dan is dit het zo ontzettend waard! Het huis geeft je alles terug wat het van je heeft gevraagd, de liefde is wederzijds.
Tim van der Meer werkt doordeweeks als paraveterinair dierenartsassistente, in het weekend als tiny house-bouwer en alle momenten van de dag als beeldend kunstenaar, dromer en verhalenverzamelaar. Op dit moment is ze samen met haar vriend bezig met het bouwen van een Tiny House: Walden. Op hun Instagram pagina waar.is.walden is het project te volgen. Tim’s tekeningen zijn te vinden op timtekent.com
Leer meer over Tiny Houses
- Wow! Deze tiny houses zijn compleet duurzaam (en zien er cool uit)
- In een Tiny House wonen, hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk?
- Er bestaat nu een ‘Funda’ voor tiny houses (voor wie er écht in wil wonen)