Mooi idee! Leg je eigen Tiny Forest aan: een kleine wildernis in de stad

Braakliggende terreinen of ongebruikte stroken gras; bijna elke woonplaats kent ze wel. Gelukkig komen gemeenten en bewoners met steeds meer ideeën om deze vaak kansrijke plekken nieuw leven in te blazen. Een nieuw initiatief is Tiny Forest: een zelf aangelegd bos dat als een soort 3D-puzzel in elkaar past en na het nodige werk kan doorgaan voor een wildernis waarvan de zaadjes al een eeuw geleden geplant zijn. Hoe cool is dat?

Dat bos is dus niet letterlijk 100 jaar oud, maar de hoogte en begroeiing zijn binnen tien jaar vergelijkbaar met die van een eeuwenoud bos. Dat komt door de speciale Miyawaki-bosbouwmethode. De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma toverde met deze methode in onder andere Amerika, India, Pakistan en Oman al kleine wildernissen ter grootte van een tennisbaan uit de grond, met als doel het vergroten van de biodiversiteit. Tof, voeg ons kikkerlandje maar toe aan die lijst! Maar werkt het ook in Nederland?

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) doet samen met scholen, inwoners en vrijwilligers onderzoek naar die vraag. In 2015 werd in Zaandam als pilot het eerste Europese Tiny Forest aangelegd. Nu, twee jaar later, zijn de bevindingen positief. Het bos is hard gegroeid; de hoogste boom is al 3,5 meter hoog.

Die voorspoedige groei is allereerst te danken aan de leerlingen van twee Zaanse scholen. Zij hebben twee jaar lang gezorgd voor een onkruidvrij stuk grond en hebben het beginnende bos voorzien van extra water in droge periodes. Nu is het bos zelfvoorzienend en moet het dankzij de ideale bodem, de verrijking met lokale supplementen, de dicht op elkaar geplaatste boompjes en de 3D-puzzelachtige opzet uitgroeien tot een kleine wildernis.

100% organische aanleg

Even terug naar de Indiase Shubhendu Sharma. ‘Meer produceren in minder tijd’ was zijn taak als ingenieur bij zijn toenmalige werkgever Toyota. Hij verrijkte de Miyawaki-methode met de principes van het productiesysteem van het autobedrijf en standaardiseerde die aanpak tot het Tiny Forest idee gemakkelijk overal ter wereld toepasbaar was. Het resultaat? Een 100% organisch aangelegd bos dat 30 keer dichter begroeid is en 100 keer meer biodiversiteit in zich heeft dan een traditioneel bosplantsoen.

Na Zaandam krijgen onder meer ook Utrecht, Zwolle, Delft en Heerlen een Tiny Forest als onderdeel van het onderzoek van het IVN. Het instituut wil daarmee ontdekken of deze zelf aangelegde bossen groeien op zand-, klei- en veengronden. Ook wordt gekeken naar de stimulatie van de biodiversiteit, naar de reactie van Nederlandse inheemse boomsoorten op de manier van aanplanten en naar de bijdrage van het bos aan de betrokkenheid bij de natuur.

Zelf aan de slag

Zou zo’n kleine wildernis prachtig staan op dat verlaten terrein bij jou om de hoek? Het IVN werkt aan een open source handboek waarin elke stap staat omschreven die leidt tot een eigen Tiny Forest. Dat boek is nog niet af, maar je kunt al wel vast je ideeën delen met projectleider Daan Bleichrodt. Wie weet creëer en beheer jij binnenkort je eigen kleine wildernis!

Meer lezen

De ringweg als groene ader door de stad.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Mooi idee! Leg je eigen Tiny Forest aan: een kleine wildernis in de stad
Sluiten