Tikken met je benen irritant? Het is juist goed voor je

Lisanne de Vaan 12 nov 2017 Body

Stilzitten is soms best lastig. We wiebelen onrustig heen en weer of beginnen te tikken met ons been. Maar de trillingen die dit veroorzaakt zijn voelbaar voor de persoon naast ons, en dat kan vervelend zijn. Vaak worden we dan ook gevraagd om ermee op te houden. Zonde, want onderzoek toont aan dat tikken met je benen juist goed voor je is.

We zitten vaak uren achter elkaar; in de auto, op de bank, op ons werk of in het vliegtuig. En dat heeft een effect op ons lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat als je langdurig zit de bloedtoevoer naar je benen vermindert, waardoor je sneller kans hebt op hart- en vaatziekten. Maar er is goed nieuws: uit recent onderzoek van de Universiteit van Missouri blijkt dat het tikken met je benen kan voorkomen dat je aderaandoeningen krijgt.

al je imperfecties omarmen

Het onderzoek

De onderzoekers vergeleken de vaatfuncties in de benen van 11 jonge mannen en vrouwen, voor én na drie uur zitten. Deelnemers werd gevraagd om telkens één minuut te tikken met hun been, en het daarna vier minuten te laten rusten. Dit moesten ze continu herhalen, terwijl het andere been de hele tijd stil bleef.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Na 3 uur is bij beide benen de bloedtoevoer van de popliteale (een slagader in de knieholte) gemeten. En wat bleek? In het been dat bewogen had was een toename in bloedstroom te zien, terwijl in het been dat niet bewogen had een lage bloedstroom te zien was. Het tikken van je been terwijl je zit is dus voldoende om aderaandoeningen (zoals ontstekingen) te voorkomen.

Blijf bewegen

Tikken met je benen irritant? Soms wel. Maar het is wél goed voor je. De onderzoekers van de Universiteit van Missouri merken echter wel op dat het tikken met je benen geen vervanging is voor wandelen of sporten. Heb je een kantoorbaan, dan kan je zittend werken het beste afwisselen met staand werken. Zit je in een situatie waarin dat niet kan, dan is tikken met je been een goed alternatief.

Meer lezen?

Zitten is het nieuwe roken: waarom we vaker staand zouden moeten werken.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Tikken met je benen irritant? Het is juist goed voor je
Sluiten