Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 12 nov 2018

Tikken met je benen irritant? Het is juist goed voor je

Stilzitten is soms best lastig. We wiebelen onrustig heen en weer of beginnen te tikken met ons been. Maar de trillingen die dit veroorzaakt zijn voelbaar voor de persoon naast ons, en dat kan vervelend zijn. Vaak worden we dan ook gevraagd om ermee op te houden. Zonde, want onderzoek toont aan dat tikken met je benen juist goed voor je is.

We zitten vaak uren achter elkaar; in de auto, op de bank, op ons werk of in het vliegtuig. En dat heeft een effect op ons lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat als je langdurig zit de bloedtoevoer naar je benen vermindert, waardoor je sneller kans hebt op hart- en vaatziekten.

Maar er is goed nieuws: uit recent onderzoek van de Universiteit van Missouri blijkt dat het tikken met je benen kan voorkomen dat je aderaandoeningen krijgt.

Het onderzoek

De onderzoekers vergeleken de vaatfuncties in de benen van 11 jonge mannen en vrouwen, voor 茅n na 3 uur zitten. Deelnemers werd gevraagd om telkens 茅茅n minuut te tikken met hun been, en het daarna vier minuten te laten rusten. Dit moesten ze continu herhalen, terwijl het andere been de hele tijd stil bleef.

7 manieren om te dealen met irritante betweters

Na 3 uur is bij beide benen de bloedtoevoer van de popliteale (een slagader in de knieholte) gemeten. En wat bleek? In het been dat bewogen had was een toename in bloedstroom te zien, terwijl in het been dat niet bewogen had een lage bloedstroom te zien was. Het tikken van je been terwijl je zit is dus voldoende om aderaandoeningen (zoals ontstekingen) te voorkomen.

Blijf bewegen

Tikken met je benen irritant? Soms wel. Maar het is w茅l goed voor je. De onderzoekers van de Universiteit van Missouri merken echter wel op dat het tikken met je benen geen vervanging is voor wandelen of sporten.

Heb je een kantoorbaan, dan kan je zittend werken het beste afwisselen met staand werken. Zit je in een situatie waarin dat niet kan, dan is tikken met je been een goed alternatief.

Meer lezen over je lichaam?

Reageer op artikel:
Tikken met je benen irritant? Het is juist goed voor je
Sluiten