Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 12 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Interessant: met deze technologie wordt lichaamswarmte omgezet in energie

Slimme en milieuvriendelijke manieren om energie op te wekken: wij worden er blij van. Thermo-elektriciteit is er zo eentje. Deze technologie zet lichaamswarmte om in energie en dat is een héél interessant onderzoeksgebied om even in de gaten te houden.

Wetenschappers zijn momenteel volop bezig met het uitdokteren van de mogelijkheden van thermo-elektriciteit, een veelbelovende vorm van groene energie. Hoe zit dat precies?

Dit vind je misschien ook interessant: Deze romantische woonboot is helemaal voorzien van groene energie

Thermo-elektriciteit in een notendop

Thermo-elektriciteit is een type van elektriciteit dat gegenereerd wordt door temperatuurverschillen (ook wel temperatuurgradiënten genoemd). Dit soort temperatuurverschillen kom je overal tegen, waaronder ook in het menselijk lichaam.

Verschillen in lichaamstemperatuur kunnen dus, mits de juiste technieken, omgezet worden in elektriciteit om allerlei apparaten mee aan te drijven.

Waar de technieken dit in het verleden niet toelieten, komen wetenschappers nu steeds dichter bij het punt dat de temperatuurgradiënten omgezet worden in krachtige energiestoten. En dat is goed nieuws!

Veillige en efficiënte groene energie

Hoewel de technologie nog in zijn kinderschoenen staat, kunnen wetenschappers wel verzekeren dat het gaat om een veilige en relatief goedkope manier van energie opwekken. Als de technologie zich blijft ontwikkelen, zou thermo-elektriciteit op termijn mogelijk kunnen uitgroeien tot een manier om in het dagelijks leven energie te genereren op basis van je eigen lichaamstemperatuur.

Tip: Zo maak je de wereld hoogstpersoonlijk een stukje groener vandaag

Wetenschappers durven bijvoorbeeld te dromen van een situatie waarin we onze telefoon opladen met onze eigen lichaamswarmte tijdens een rondje hardlopen. Of van een scenario waarin we de airconditioning aandrijven met onze eigen lichaamstemperatuur.

Hoe tof is het wel niet om te bedenken dat wetenschappers hier momenteel mee bezig zijn? Want hoewel de wereld soms één grote slecht nieuwsshow lijkt, is er toch ook nog heel veel goeds aan de gang. En dat lichten wij graag uit! Bij dezen…

Meer over groene energie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Interessant: met deze technologie wordt lichaamswarmte omgezet in energie
Sluiten