Kiara Louis
Kiara Louis Mind 3 mei 2018

Therapie met Virtual Reality, werkt dat?

Virtual Reality, oftewel VR, wordt steeds populairder. Heel tof om te gamen in een virtuele wereld natuurlijk, maar ook in de zorg kan VR veel gaan betekenen. Zou het ook goed samen kunnen gaan met therapie?

Blijkbaar wel, want eetstoorniskliniek Human Concern heeft in 2015 al VR ge├»mplementeerd in haar behandelingen. Een veelbelovende ontwikkeling, want door middel van een virtuale realiteit kan er meer begrip worden gecre├źerd rondom de beleving van de ziekte van een cli├źnt. Hierbij worden alle betrokkenen, zoals artsen en familie, in de virtuele leefwereld van een pati├źnt geplaatst, om zo beter te begrijpen hoe hij zichzelf ziet,┬áschrijft┬ávan Human Concern.

Empathie door virtual reality

Oprichter en inhoudelijk directeur Carmen Netten vertelt:┬á ‘Mensen met een eetstoornis worden vaak niet begrepen en voelen zich ge├»soleerd. Geregeld krijgen zij te horen: ÔÇťGa toch gewoon weer etenÔÇŁ – terwijl dat nu juist het symptoom is. Het is belangrijk en heel mooi dat we deze nieuwe technologie kunnen toepassen voor dit soort doeleinden. Mensen met een handicap of stoornis, zoals in ons geval een eetstoornis, ontvangen zo w├ęl de empathie die zij zo hard nodig hebben op weg naar herstel.’

Exposure therapie

Ook bij andere psychische ziekten kan VR heel goed helpen. Zo kan virtual reality worden gebruikt bij exposure-therapie, waarbij de pati├źnt wordt geconfronteerd met zijn of haar angsten. Stel dat je bang bent voor spinnen, dan kun je door middel van VR stapje voor stapje proberen om de spin dichterbij te laten komen. Albert Rizzo, directeur van de University of Southern California’s Institute for Creative Technologies,┬álegt uit: ‘Als we pati├źnten op een geleidelijke, veilige manier in gesimuleerde situaties kunnen zetten die lijken op hun traumatische ervaringen, kan het heel goed passen bij de klinische behandelingen.’ Op deze manier kan VR-therapie dus een uitbreiding of vervanging zijn van exposure-therapie.

Dit vind je vast ook interessant: Deze mythes over therapie kloppen echt niet.

 

Effectieve behandeling

En volgens Psychology Today is deze vorm van therapie veel effectiever dan reguliere exposure-therapie. Vooral bij specifieke fobie├źn en paniekstoornissen, is virtual reality effectief. Net zoals bij normale exposure-therapie, wordt de pati├źnt blootgesteld aan een object wat normaal angst of paniek opwekt. Het doel is dan om de pati├źnt hier minder gevoelig voor te maken, en zo de angst op te lossen. En in vergelijking met cognitieve gedragstherapie, hadden de onderzochte pati├źnten zelfs 33 procent minder sessies nodig om dezelfde resultaten te boeken.

Zelfs bij traumatische ervaringen kan VR-therapie helpen: zo zijn mensen met PTSS (als gevolg van de terroristische aanslag 9/11) succesvol behandeld met deze therapie.┬áDat VR-therapie heel goed kan werken, staat dus vast – nu nog zien of therapeuten er (meer) gebruik van gaan maken.

Reageer op artikel:
Therapie met Virtual Reality, werkt dat?
Sluiten