Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 27 mrt 2016

Thee als de oplossing voor je (gezondheids)problemen

De Engelsen weten het allang: ‘A cup of tea solves all the world’s problems.’ Maar klopt deze eeuwenoude uitspraak eigenlijk wel? Tijd om een pot thee te zetten en uit te zoeken welk effect het warme goed op ons heeft.

Een paar jaar geleden trok een Britse rechter de conclusie dat een stel dat ruzie had over de voogdij van hun kind eens om de tafel moest zitten met een goede pot thee. Nadat ze dit hadden gedaan kwam het stel tot een compromis en kon de 10 jaar durende rechtszaak afgesloten worden. Nu is dit natuurlijk een prachtig verhaal, maar in hoeverre heeft de pot thee met de positieve afloop van dit verhaal te maken?

Gezondheidsvoordelen

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat thee een positief effect heeft op onze gezondheid. Enkele van de voordelen zijn:

Lagere cholesterol.

In een onderzoek van de American Journal of Clinical Nutrition werd de werking van groene thee op cholesterol onderzocht. Vijf koppen groene thee per dag scheen de cholesterol van de deelnemers te verlagen.

Invloed op geheugen en concentratie.

Een onderzoek van Biological Psychology heeft aangetoond dat de combinatie van cafeïne en L-Theanine, een natuurlijk aminozuur die in thee zit, het geheugen verbetert, terwijl het ook bevorderlijk is voor focus en concentratie. Neem dus een kopje thee voordat je een meeting in gaat zodat je extra alert bent.

Minder kans op infarcten

Volgens een onderzoek van UCLA verklein je met 21% de kans op een herseninfarct door drie keer per dag een kop thee te drinken.

Meer dan dat

Maar naast dat thee veel gezondheidsvoordelen blijkt te hebben, kan thee ook van invloed zijn op je mentale welzijn. The University College of London onderzocht hoe thee de negatieve bijwerkingen van stress kan verminderen.

Het cortisolgehalte (stress hormoon) daalde bijna twee keer zo veel bij thee drinkers in vergelijking met diegenen die een ander drankje kregen. Het onderzoek was zo opgezet dat de deelnemers, noch de onderzoekers, wisten welk drankje thee was en welke een placebo. Zo voorkwamen ze dat de deelnemers zelf invloed hadden op wat ze voelden, doordat ze allemaal dachten dat ze echte thee aan het drinken waren. Na zes weken kregen ze verschillende oefeningen waarin ze veel stress ervoeren. Beiden groepen voelden veel stress tijdens de oefening, die werd bevestigd door het verhoogde cortisol, de verhoogde hartslag en de verhoogde bloeddruk van de deelnemers. Vijftig minuten na de oefening was het cortisolgehalte bij de groep die groene thee had gedronken met 47% gedaald, terwijl die van de groep met de placebo maar 27% was gedaald.

Thee kan je dus rustiger maken en je stressniveau verlagen. Maar professor Andrew Steptoe, die het onderzoek leidde, voegt toe dat “veel mensen denken dat het ritueel van thee drinken ze helpt ontspannen na een stressvolle situatie. Hier is echter weinig wetenschappelijk bewijs voor. In dit onderzoek wisten de deelnemers niet dat ze geen echte thee aan het drinken waren. De effecten in dit geval zijn dus puur biologisch, en heeft niets te maken met het mentale aspect van het ‘thee drinken’ als handeling.”

Ontspannen High Tea

De Britse high tea is dus een gezonde traditie om over te nemen. Zo heeft het luxueuze Conservatorium Hotel nu een Royal Afternoon Tea voor €42 per persoon. Meer high tea tips? Check Culy.nl voor de beste high tea-locaties van Nederland.

Reageer op artikel:
Thee als de oplossing voor je (gezondheids)problemen
Sluiten