Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 14 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

The Sex Issue: de mannenpil als alternatief voor de anticonceptiepil

In de jaren 60 betekende de komst van de anticonceptiepil een bevrijding voor vrouwen. Tegenwoordig lijkt het stoppen met de pil juist bevrijdend te zijn. Een groeiend aantal vrouwen zoekt naar een alternatief voor het anticonceptiemiddel. Maar moet die verantwoordelijkheid per se bij de vrouw liggen?

Ik was 14 jaar toen ik de pil begon te slikken. Niet omdat ik toen al erg seksueel actief was, maar omdat ik zo heftig ongesteld werd dat ik flauw viel. Oké, dachten mijn moeder en ik. Als de dokter het zegt, dan zal het wel goed zijn. Maar inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en heb ik geen idee wie ik ben zonder dat ik hormonen slik.

Steeds meer vrouwen hebben datzelfde gevoel. Misschien heb je het al gemerkt bij vriendinnen, maar ook de cijfers laten zien dat steeds meer vrouwen stoppen met de pil. In 2015 gebruikten nog 640 van de duizend vrouwen van 21 tot en met 31 jaar een anticonceptiemiddel met hormonen. In 2017 waren dit er nog maar 570 van de duizend.

Bijwerkingen van de pil

Voor dit verschijnsel is zelfs een speciale naam bedacht: ‘ontpillen’. Maar waarom stoppen zoveel vrouwen met de pil? Dit zijn de bijwerkingen van de pil:

Je natuurlijke hormoonbalans wordt verstoord

Als je een anticonceptiepil slikt, krijg je kunstmatige hormonen binnen. Dit verstoort je natuurlijke hormoonbalans en kan ervoor zorgen dat je klachten als hoofdpijn en misselijkheid krijgt.

Je gevoelens worden afgezwakt

Sommige vrouwen die stoppen met de pil, geven aan dat hun emoties wat minder afgezwakt worden en ze hun emoties meer beleven.

Sommige vrouwen krijgen depressieve gevoelens van de pil

Een van de bijwerkingen van het anticonceptiemiddel zijn stemmingswisselingen. Als je de pil slikt, is de vraag: komen deze stemmingswisselingen door de pil of gewoon omdat elke vrouw ze heeft? Er zijn vrouwen die kiezen voor een ander anticonceptiemiddel, omdat ze zich er somber door voelen. Onthoud wel dat één tot tien procent van de vrouwen dit heeft. Er bestaat dus een kans dat jij hier geen last van hebt.

Hoger libido

Een andere bijwerking van de pil is dat het je libido kan onderdrukken en dat je daarom minder zin hebt in seks.

Natuurlijk hebben de verschillende anticonceptiepillen op iedereen een effect én zitten er ook voordelen aan het anticonceptiemiddel. Zo vermindert het bijvoorbeeld menstruatieklachten en acne, en kun je je menstruatie uitstellen.

Alles op een rijtje: de verschillende soorten anticonceptiepillen en de bijwerkingen

Alternatieven als de mannenpil

Eerder schreven we al welke alternatieven je hebt als je wel seks wil, maar geen baby’s. Maar waarom moeten wij vrouwen eigenlijk voornamelijk zorgen voor anticonceptie? Voorkomen dat er een miniversie van jezelf en je sekspartner op de wereld komt, ligt nu vooral in handen van de vrouw. Als het om anticonceptie gaat, zijn er voor mannen niet echt andere opties dan condooms en het nogal drastische sterilisatie. Daar lijkt verandering in te komen. Er is inmiddels een veelbelovend onderzoek naar een werkende mannenpil gepresenteerd.

Bijwerkingen van de mannenpil

Hoe werkt de pil precies? Het anticonceptiemiddel bevat de stof DMAU. Die stof bootst testosteron in het lichaam na en zorgt er zo voor dat de zaadbal zelf geen testosteron aanmaakt. Door het innemen van de pil daalt de zaadproductie, zodat de mannen onvruchtbaar worden. Dan blijft natuurlijk wel de vraag, heeft de mannenpil net als de anticonceptiepil negatieve bijwerkingen? Wel een aantal: 9 van de 100 mannen liet weten een lager libido te hebben. Ook gaven veel mannen aan dat ze in gewicht aankwamen.

De DMAU-pil heeft dus wel een stuk minder bijwerkingen dan de vrouwelijke variant. Ik hoor het je denken: waarom zijn er dan nog geen mannen die de pil slikken? Het benodigde geld van farmaceuten blijft uit, omdat ze denken dat mannen niet bereid zijn aan de mannenpil te gaan. Gek, vindt Stephanie Page, hoogleraar aan de Universiteit van Washington. Ze doet sinds 2002 onderzoek naar anticonceptie voor mannen in de Verenigde Staten. “Hoe weet je dat? Toon dat maar eens aan met cijfers.”

Bereid de mannenpil te slikken

De cijfers laten namelijk een heel ander beeld zien. Daaruit blijkt dat een deel van de Nederlandse mannen best een anticonceptiepil zou gebruiken. Neem bijvoorbeeld het onderzoek van psycholoog Charles Picavet. 54 procent van de respondenten gaf aan de pil wel te zien zitten. Een zesde van de ondervraagden wilde wachten met hun mening geven, totdat ze zeker zouden weten of het veilig is. De proefpersonen van hoogleraar Page geven hetzelfde aan. Maar liefst 80 tot 90 procent is bereid de DMAU-pil te slikken.

De mannenpil is er nog niet, maar dat houdt hoogleraar Page niet tegen. Geld of niet, zij gaat in ieder geval door met haar onderzoek. “Wij zijn inmiddels al gestart met een maandenlange trial om de meest geschikte doses te achterhalen.”

Meer lezen over anticonceptie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
The Sex Issue: de mannenpil als alternatief voor de anticonceptiepil
Sluiten