Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Editorial 16 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

The Butterfly Effect: hoe één actie de wereld kan veranderen

De vleugelslag van een vlinder in Brazilië zou maanden later een orkaan in Texas kunnen veroorzaken. Met die bewering werd de Amerikaanse wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz in 1961 bekend. Een metafoor natuurlijk, want wetenschappelijk gezien kan het niet. Maar de theorie is interessant genoeg om eens toe te passen op ons dagelijks leven. Het ‘vlindereffect’ legt uit dat een kleine verandering of onregelmatigheid zich kan ontwikkelen tot groot effect. Vooral in zogenoemde ‘chaotische systemen’, zoals het weer, de beurs, óf het dagelijks leven. Omdat er een gelijke vorm van onvoorspelbaarheid in die systemen zit, wordt de theorie gezien als een belangrijke ontdekking.

In het geval van Edward Lorenz werd met de metafoor uitgelegd dat het weer maar een paar dagen van te voren voorspeld kan worden. Meteorologen kunnen niet elk effect dat de atmosfeer beïnvloedt meenemen in hun voorspelling. Echter hoe hard een vlindertje in Brazilië ook met zijn vleugeltjes wappert, het veroorzaakt géén tornado in Texas, zegt David Orrell; Oxford wiskundige en schrijver van het boek The Future of Everything.

The Butterfly Effect

Als een vlinder met zijn vleugels slaat, verdampt het effect namelijk al snel. De slag veroorzaakt heus wel een verschil in luchtdruk, maar die is minimaal ten opzichte van de totale druk. Verandering van luchtdruk heeft inderdaad effect op het weer, maar in het geval van de vlinder absorberen de luchtmoleculen het zuchtje vrij snel. “De veranderingen die verschil maken zijn groter dan een vlindertje dat wappert met z’n vleugels,” zegt Orrell.

Inzicht

Oké, een vlinder heeft geen effect op het weer dus. Maar de mooie metafoor van Lorenz wordt inmiddels ook wel eens in de psychologie gebruikt. Als het gaat om trauma’s bijvoorbeeld, kunnen nare gebeurtenissen uit het verleden nog steeds groot effect hebben op generaties van nu. En ook positief benaderd kan één ‘act of kindness’ iemand inspireren ook iets aardigs te doen enzovoorts.

Ook in het dagelijks leven kan een kleine handeling inderdaad een groter wordend effect hebben. Zowel positief: een complimentje kan iemand het zelfvertrouwen geven om tóch te solliciteren op een baan en dat kan iemands leven veranderen én misschien wel de werkwijze van dat bedrijf en daardoor nieuwe klanten werven en heel veel geld opleveren. Bijvoorbeeld.

Of andersom: een rotopmerking kan iemand een onzeker gevoel geven, waardoor hij of zij niet lekker in z’n vel zit, zelf misschien ook onaardig doet, ruzie krijgt met een collega, een project verprutst en ontslagen wordt.

De metafoor wordt bovendien ingezet om grote veranderingen in de wereldgeschiedenis uit te leggen. Dit filmpje legt uit hoe schijnbaar kleine acties wereldoorlogen konden veroorzaken.

The Butterfly Effect

Could one small event change the world? Support us for more videos like this: http://www.patreon.com/nil Facebook: https://www.facebook.com/nilfacts Subscribe, Like & Share if you liked it! Music – Become the Heavens: http://danosongs.com/ Photos: Edward Norton Lorenz – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Edward_lorenz.jpg Rosa parks – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rosaparks.jpg Irene Morgan – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Irene_Morgan.jpg Tim Berners-Lee – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tim_Berners-Lee.jpg

Kies je acties en woorden wijs

Hoe dan ook een mooi inzicht, dat in het boeddhisme overeenkomt met het inzicht van ‘juist handelen’. Bewust leven. Acties en woorden wijs kiezen. Een mooie reminder om ons meer bewust te worden van onze woorden en daden. Het is goed om rust te nemen voor je er iets uitflapt, voor je reageert of ondoordacht iemand de les leest. Want je weet nooit welk effect het kan veroorzaken.

Ook interessant: Je frustraties uiten of op anderen afreageren is niet de oplossing (en zo verander je het).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
The Butterfly Effect: hoe één actie de wereld kan veranderen
Sluiten