Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Better World 21 feb 2016

The 2016 wardrobe detox

Fast fashion. We worden overspoeld met de hoeveelheid goedkope kleding die grote modeketens ons aanbieden. Maar is dit wel zo milieubewust? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we minder kleding kopen en zo duurzamer met fashion omgaan? Veel mensen geven de voorkeur aan fast fashion. Maar waarom eigenlijk? Fast fashion gaat gepaard met verspilling en slechte arbeidsomstandigheden. Grote modeketens produceren op zo’n goedkoop mogelijke manier, zo veel mogelijk kleding. Doordat de prijzen zo verleidelijk zijn, is de kleding erg populair. Mensen lopen de winkels uit met grote tassen vol met kleding. De kleding is echter van slechte kwaliteit, waardoor je er maar voor korte tijd plezier van hebt. Dan koop je toch gewoon weer iets nieuws? Dat kan, maar dat is natuurlijk niet heel duurzaam. Tijd om stil te staan bij de gevolgen van fast fashion op het milieu en alleen nog maar weloverwogen aankopen te doen.

Hoe dan? Kies voor duurzame kledingstukken waar je echt iets aan hebt. Ga niet langer voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Start bijvoorbeeld, net als veel fashionbloggers, met de 5 piece French wardrobe. Dit houdt in dat je elk half jaar je garderobe update met vijf kwalitatieve kledingstukken. Je kiest dus voor five investment pieces: kledingstukken die je echt wil. Met behulp van de 5 piece French wardrobe denk je beter na over je aankopen. Doordat je elk half jaar maar vijf kledingstukken mag aanschaffen, kun je jezelf geen miskoop veroorloven. Een weloverwogen aankoop betekent minder verspilling: goed voor je portemonnee én goed voor het milieu.

Hoe ga je aan de slag? Je begint met een kast met basics die je jaar in jaar uit kunt dragen. Standaard kledingstukken, die je perfect kunt combineren. Elk modeseizoen update je deze basics met vijf nieuwe kledingstukken. De 5 piece French wardrobe staat voor trendy én duurzaam. Het
doel van deze fashion philosophy is om te consuminderen. Doordat je gaat voor kwalitatieve kleding waar je langer plezier van hebt, ga je duurzaam met fashion om. Duurzaam hoeft niet saai te zijn; je kunt gewoon rondlopen in de laatste trends door middel van de vijf items.

BEDROCK legt je in 3 stappen uit hoe je start met een 5 piece French wardrobe.

Ruim je kast op

Je kunt het beste starten met het opruimen van je kast. Een goede richtlijn hiervoor is the one year rule. Dit houdt in dat je items die je één jaar niet hebt gedragen verkoopt of bijvoorbeeld weg geeft aan het Leger des Heils. Wanneer je jezelf één jaar de tijd geeft om een kledingstuk te dragen, komen alle seizoenen aan de beurt en weet je dus vrijwel zeker dat je het item niet meer gaat dragen. Om in de gaten te houden wat je wel en niet draagt kun je het beste alle items omdraaien. Draai alle hangers om en leg opgevouwen kleding achterstevoren. Wanneer je iets hebt gedragen, kun je het weer normaal neerleggen. Op deze manier zie je precies wat je wel en niet hebt gedragen.

Creëer een basic wardrobe

Zorg dat je een garderobe hebt met verschillende basic kledingstukken uit elk van de volgende vijf categorieën: jassen, tops, bottoms, schoenen en accessoires. De basics moeten van goede kwaliteit zijn, zodat je ze niet ieder jaar of ieder seizoen hoeft te vervangen. Koop bij voorkeur bij duurzame merken, zoals Kowtow, People Tree of SVILU.

Het verschilt natuurlijk per persoon welke basics het beste bij je passen. Je kunt denken aan een goede jeans, een warme trui en een basic shirtje dat overal bij past. Voor inspiratie voor een goede basic wardrobe kun je gebruik maken van het onderstaande lijstje, wat je naar je eigen smaak en budget kunt aanpassen.

[source id=”attachment_2550″ align=”none”][/source]

Maak een wish list

Last, but not least: maak een lijstje met de vijf items die je de komende zes maanden wil kopen. Dus vijf items per mode seizoen: vijf in het lente- en zomerseizoen en vijf in het herfst- en winterseizoen. Met deze items is je garderobe weer on trend. Koop de kledingstukken niet allemaal in een keer, maar maak een weloverwogen planning. Door middel van deze planning creëer je een duurzame garderobe, die toch trendy is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
The 2016 wardrobe detox
Sluiten