Tom Hofland
Tom Hofland Mind 12 apr 2017

Terschelling-lovers opgelet! Deze serie is helemaal voor jullie

Kan je ware liefde vinden via flessenpost? Wat betekent het voor een kapitein om een bemanningslid te verliezen op zee? En hoe blijf je twee weken vermist op een klein eiland, terwijl alle eilandbewoners massaal op zoek naar je zijn? Dit zijn een paar van de vragen die Babette Rijkhoff poogt te beantwoorden in haar nieuwe VPRO podcast serie Sterk Water, met daarin waargebeurde verhalen van op en om Terschelling.

Babette, zelf afkomstig van het eiland, verzamelde de beste, spannendste en meest ontroerende verhalen die zich op Terschelling hebben afgespeeld.

Het zijn persoonlijke verhalen. Verhalen die het leven van de betrokkenen voor altijd hebben veranderd.

De verhalen zijn daarbij onlosmakelijk verbonden met de plek waar ze afspelen: het eiland. Want de zee daar omheen brengt niet alleen liefde met zich mee of spullen voor de jutters, maar de stroming zorgt ook vaak genoeg voor gevaar. Daarnaast zijn de gevolgen van iedere handeling – soms groot, soms klein – altijd voelbaar in de kleine en geïsoleerde gemeenschap. Op het eiland kan niemand écht anoniem blijven.

Als ik haar vraag waarom Babette juist over Terschelling een serie wilde maken antwoordt ze: “Bijna iedereen heeft een idee van Terschelling als een prettig vakantieoord. Je kan er lekker zwemmen, zonnen, door de duinen fietsen. Het leven op zo’n eiland heeft echter ook een schaduwzijde; een kant die bijna niemand te zien krijgt. Dat wil ik laten zien. Het eiland in al haar aspecten.”

De eerste aflevering, flessenpost, is een romantisch hoogtepunt met een plot waar menig filmstudio een moord voor zou plegen. De aflevering vertelt het verhaal van Cobie. Cobie woont op het eiland en krijgt op een morgen, vijftig jaar geleden, een fles van haar buurman Willem. Hij is strandjutter en heeft de fles in de branding gevonden. In de fles zit een brief met daarop een naam, Peter, en een adres in Engeland.

Het verhaal is zó goed en zo typerend voor het eiland dat ik het wel moest delen

Cobie is geïntrigeerd en schrijft een briefje terug. Dit is het begin van een overzeese briefwisseling die in totaal zes jaar duurt. Dan besluiten Cobie en Peter dat het misschien wel eens tijd wordt om elkaar te zien. Peter reist af naar Terschelling, en die ontmoeting verandert het leven voor zowel Cobie als Peter voor altijd. ‘Flessenpost’ is een verhaal over de aantrekkingskracht van het eiland, het verdriet van een dierbare verliezen en de kracht van liefde.

Babette kende het verhaal van Cobie al toen ze zelf nog op de basisschool zat. Iedereen op Terschelling wist van de romance, waardoor Babette eerst twijfelde of ze het verhaal wel in de serie moest vertellen. “Maar het verhaal is zó goed en zo typerend voor het eiland dat ik het wel moest delen.”

Sterk Water telt in totaal zes afleveringen, en het was nog lastig voor Babette om van de 20 potentiële verhalen een selectie te maken. “Het verschil tussen een goed verhaal en een leuke anekdote zit hem in de geraaktheid van degene die het vertelt. Als een gebeurtenis echt iets met iemand heeft gedaan, dan heeft zo’n verhaal impact: je hoort dat dan ook in de interviews. Als een verhaal spannend is, maar uiteindelijk emotioneel niets betekent voor de hoofdpersoon, is het meer een leuk verhaal voor in de kroeg. Het bleek echter nog lastig om die emotionele betrokkenheid te vinden bij de hoofdpersonen. Noorderlingen zijn nu eenmaal ontzettend nuchter. Maar het is me zes keer gelukt.”

Benieuwd geworden naar de serie? Abonneer je via iTunes en de andere bekende podcastkanalen!

Meer lezen

Podcast: hoe dan? met schrijver en filosoof Jan Geurtz over de liefde.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Terschelling-lovers opgelet! Deze serie is helemaal voor jullie
Sluiten