Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 28 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Het simpele teken dat je een gezond brein hebt

Je brein topfit houden, dat willen we allemaal wel. Daarvoor kan je bepaald voedsel eten, genoeg bewegen, nieuwe dingen uitproberen, goed slapen en zo zijn er nog een aantal dingen. Maar hoe weet jij eigenlijk of je brein in goede conditie is? 

Het brein is by far het meest gecompliceerde en slimme orgaan dat we hebben. Overigens ook het enige orgaan dat zichzelf die titel heeft gegeven. En slim zijn, wie wilt dat nu niet? Hoewel heus niet iedereen z’n avonden in de kroeg opgeeft (we weten immers dat er weinig zo slecht is voor je brein en geheugen als een nachtje doortrekken en alcohol bingen), is het wel een prettig idee dat jouw bovenkamer zo gezegd fit is.

Meet hoe fit jouw brein is

Onderzoekers van 2 universiteiten in Seoul in Zuid-Korea kwamen tot interessante bevindingen toen ze op zoek gingen naar een maatstaf voor de fitheid van je brein. Want wat blijk uit het onderzoek? Mensen die zich jonger voelen dat zij daadwerkelijk zijn, hebben een grotere kans om een gezonder brein te hebben. Huh. Wat?

Dit vind je vast ook interessant: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

De verklaring is dat wanneer je geen rekening houdt met je echte leeftijd en je daar dus niet per se naar gedraagt (achter de geraniums springen zodra je de 60 hebt bereikt), je veel actiever blijft. Dat heeft uiteindelijk een (positieve) invloed op je cognitieve vaardigheden.

Zo hou je je brein jong

We schreven al eerder hoe belangrijk bewegen en sporten is voor je brein en onze hersencapaciteit. Sporten en bewegen zorgt ervoor dat je hippocampus groeit, het deel van de hersenen dat essentieel is voor het geheugen en leervermogen. Je wilt je brein dus jong en fit houden. Naast dat je dat met voedsel of sporten kan doen, is daar dus nóg een manier voor blijkt uit dit onderzoek. Met je mindset.

Lees ook: Dit gebeurt er in je brein als je gestrest bent

De onderzoekers uit Zuid-Korea wilden een link leggen tussen de echte leeftijd van de testgroep en hoe oud zij zich daadwerkelijk voelde. Een groep van 59 tot 84 jaar ondergingen een MRI-scan, waarbij naar de grijze stof in de hersenen (substantia grisea) werd gekeken. Na het invullen van vragenlijsten over hun leeftijd en hoe oud zij zich voelde, cognitieve vaardigheden en gezondheid, bleek dat de mensen die zich jonger voelden, vaak beter scoorden op de geheugentest. Ze voelden zich gezonder en waren minder vaak depressief. En dat lag niet alleen hun prestaties, hun grijze stof was ook groter in het gebied dat verband houdt met taal, spraak en geluid.

Jong van geest

Conclusie? De mensen die zich jonger voelen, hebben de karaktereigenschappen van een jong brein. Het verschil is groot, zelfs als er rekening wordt gehouden met verschillen in persoonlijkheid, gezondheid, depressieve symptomen of cognitieve functies.

“Als iemand zich ouder voelt dan z’n echte leeftijd, kan het zomaar een teken zijn dat het tijd is om je levensstijl, gewoontes en activiteiten eens te evalueren en te kijken of ze bijdragen aan het fit en jong houden van je brein,” hint de onderzoeker Chey.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het simpele teken dat je een gezond brein hebt
Sluiten