Suze Dijkstra
Suze Dijkstra Psyche 11 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

Hoe om te gaan met tegenslagen als hoogsensitief persoon

Iedereen heeft emoties. We voelen verdriet, boosheid, frustraties, schaamte, you name it. Daar is niks nieuws aan. Een hooggevoelig persoon voelt dit ook, alleen soms wat dieper dan een niet-hooggevoelig persoon. Overprikkeling, een opmerking van iemand die we lief hebben, een gesprek dat niet ging zoals we wilden of zelfs (voor anderen) het kleinste dingetje: we kunnen er behoorlijk overstuur van raken.

Omdat je als hoogsensitief persoon nou eenmaal extra gevoelig bent is dit niet zo gek. Maar het leven loopt eenmaal niet altijd zoals je het gepland hebt. En hoe ga je dan om met tegenslagen als je al behoorlijk gevoelig bent?

Hypersensitviteit is geen handicap. Emoties horen nu eenmaal bij het leven. Dat een HSP’er sneller pijn voelt, komt omdat ze alles intens meemaken. We zijn ons van alles enorm bewust en dit kan zowel een kracht als een zwakte zijn. We zijn nu eenmaal enorm kwetsbaar en krijgen van alles binnen. Tja, dan kan een tegenslag je enorm van je apropos brengen. Maar het is oké om je rot te voelen.

Het negeren van emoties is als HSP’er namelijk bijna niet te doen, spreek ik uit ervaring. Je kan ze negeren, maar ze blijven je op afstand als een kat aankijken. Nu betekent dit niet dat je vanuit je emoties moet handelen, maar wel dat je emoties moet onderhouden. Laat ze maar even toe, dan gaan ze ook sneller weer weg.

Bij dezen tips die mij enorm helpen bij een tegenslag:

1. Reageer niet meteen

We willen dat alles zo snel weer goed voelt en hebben daarom de neiging meteen te reageren en dingen op te lossen. Uit de weg te ruimen zoals je een kamer opruimt. Doe dit niet. Vervelende situaties hebben geen kruisje rechts bovenin.

Om niet direct te reageren, is het verstandig jezelf uit de situatie te halen. Dit kan letterlijk door stappen naar achter de doen, de ruimte te verlaten waarin je je bevindt of als dit niet kan, bijvoorbeeld een koptelefoon op te doen. Dit kan ook figuurlijk. Door je tegenslag te visualiseren en even op een wolk te zetten, en een naam te geven. Denk even niks, maar voel alleen. Dit kan je bereiken als je veel oefent. Bedenk dat veel dingen buiten je macht liggen en dat je waarschijnlijk al heel hard je best hebt gedaan en niet meer kan doen dan dat. Dus doe even niets.

2. Relativeer je gedachten en emoties

En dan het liefst zo rationeel mogelijk! Gevoelige mensen hebben baat bij een paar korrels rationaliteit. Balans is the key en met je ratio kan je ervoor zorgen dat je niet zo in je emotionele molentje zit.

Je kan relativeren door hardop te praten, te schrijven of de natuur in te gaan en je gedachten te ordenen. Ik schrijf altijd het hele verhaal en alle feiten op. Dus wat zijn de feiten in het verhaal. Dus niet: wat denkt Kees over jou, maar wat zei hij werkelijk? Wat gebeurde er letterlijk. Schrijf het op. Schrijf dan je eigen gedachten over de situatie op. Wat voel je? Hoe ging het volgens jou? Gaat dit samen met de feiten?

Emoties kunnen erg overtuigend zijn, maar zijn niet altijd de waarheid. Ze ontstaan vanuit verschillende oorzaken, vaak vanuit het verleden. Je kan dan oude pijn projecteren op nieuwe situaties. Als je je vroeger onzichtbaar voelde en iemand in het nu zegt dat je veel praat, betekent dit niet dat je nu niet gewenst bent. Je praat gewoon te veel op dat moment. Dus relativeren is enorm belangrijk. Is het echt waar wat je voelt? Of voel je oud verdriet?

3. Blijf bij jezelf

Bedenk goed of je juist hebt gehandeld vanuit je hart. Als dit zo is, blijf dan kalm en omarm het en doe even niets. Als je je rot voelt omdat jouw waarheid botst met die van iemand anders, is dat vervelend. Voelt jouw waarheid rechtvaardig voor jou, blijf dan bij jouw waarheid. Dit wil niet zeggen dat nuances niet gewenst zijn, vaak is een middenweg gewenst. Maar niet in iedere situatie lukt het om een middenweg te vinden.

Gaat degene weg omdat het niet samen werkt, dan is dat maar zo. Dat is ook het leven. Soms lossen dingen zichzelf op of hebben ze even tijd nodig voor nuances.

Ga niet pleasen om het rotgevoel weg te krijgen, want zo zeg je nee tegen jezelf. Als jij onverwachts even niet in de pas loopt met iemand, dan is dat maar zo. Accepteer het en blijf bij jezelf.

4. Doe iets lichamelijks

Dans, spring, teken, schrijf, schreeuw, ren, seks, yoga, mediteer, ga de natuur in. Echt, het helpt enorm om je koppie even rustig te krijgen als je je houterige lichaam in beweging brengt. Ga bijvoorbeeld een paar uur wandelen met harde muziek op. Je krijgt vanzelf wel inzichten als je wandelt, de natuur kan namelijk enorm spiegelend werken.

Of spring even als een malloot op jaren ’90 muziek, haal weg die energie. En douchen helpt ook goed. Je spoelt letterlijk oude energie weg en je maakt zo plaats voor nieuwe energie.

5. Stap uit die negatieve spiraal

HSP’ers zijn (lichtelijk) neurotisch en kunnen daarom veel piekeren en blijven hangen in gedachten. We kunnen gerust malen over een opmerking die Marlies 5 jaar geleden maakte. Perfectionistisch: ja. Controledrang: ja. Slim: nee. Dus: kap ermee!

Als je aan het piekeren bent krijg je een tunnelvisie. Alles is dan een stuk zwarter en nuanceren kan je brein op dat moment niet. Je probleem wordt zo alleen maar groter.

Blijf je maar malen? Zeg dan tegen jezelf: ik blijf hangen. Zie je situatie als een vastlopende plaat op een platenspeler. Zeg het hardop. Doordat je hardop spreekt komt het zo beter binnen. ‘Je naam, je blijft hangen.’ Crazy, maar werkt wel.

6. Zet het in de koelkast!

Ja, dit doe ik echt vaak. Bijvoorbeeld als ik in bed lig. Blijf ik malen en piekeren? Dan visualiseer ik de gedachte. Gaat het bijvoorbeeld over een persoon? Dan zie ik die persoon voor me en zet ik die in de koelkast (cru eigenlijk). Pak ik ‘m de dag erna weer uit, zeg ik dan tegen mezelf. De dag erna ben ik het vaak weer vergeten. Dit werkt ook met wolkjes die je boven je hoofd zet, zie tip 1.

7. Acceptatie

Huil de hele zee bij elkaar. Voel je even behoorlijk klote als het moet. En ga niet vechten tegen je gevoel of wat dan ook. Die strijd is eindeloos. Je vecht zo alleen maar tegen jezelf en je wint er niets mee.

Lees ook: Beter worden in accepteren? Deze 5 dingen wil je weten

Bedenk dat op het moment dat je het niet wil voelen, je de emotie al gevoeld hebt. Zeg tegen jezelf: ik heb het al gevoeld. Zo ligt het alweer meer achter je. Visualiseer alsof je op je levenspad staat en dat de situatie achter op je pad ligt. Kijk weer naar voren en loop op jouw tempo door. Of blijven liggen zolang jij wil. Mag allemaal. Dat vind ik vaak sterker dan maar door te gaan en je emoties te negeren. Maar voel je niet rotter dan nodig is, soms moet je gewoon dingen accepteren. Fuck it.

Geef dingen tijd. Alles is een proces. Je kunt niet bij stap acht komen als je de eerste stapjes niet bewust bewandelt. Dus zet jezelf even in een minder snellere versnelling en accepteer je plek. Je. komt. er. heus.

8. Tot slot: alles is vaak een leermoment

Je voelt je k*t, het leven doet pijn en je hebt er even helemaal geen zin in. Dat mag. Wees dankbaar dat je iets kan voelen, dat overtuigt namelijk van leven. Je bent in ieder geval niet stoïcijns en je lichaam werkt naar behoren.

Het leven is een oneindige treinrit en heeft volgens mij geen eindstation. Ja, dat klinkt misschien wat treurig, maar is het niet. Alles gaat gewoon door en later zul je inzien waarom bepaalde lessen nodig waren voor jou. Onthoud: it’s either a blessing or a lesson.

Suze is freelance redacteur en schrijft voor haar eigen blog. Is praktisch en dromerig tegelijk. Verwondert zich voor hetgeen wat we niet altijd letterlijk kunnen waarnemen. Analyseert er wat op los en schrijft om de boel zo te structureren. Met haar blog wil Suze op een praktische manier de ontdekkingstocht van haar en andere bewonderaars van het leven laten zien. Ontdekkingstochten die leiden naar verschillende wegen en eventueel een inspiratie kunnen zijn voor anderen.

Meer over hoogsensitiviteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️