Toprak Ozturan
Toprak Ozturan Mind 9 nov 2017

Tegenslagen zijn kansen en ook jij kunt ze waarmaken

Ik ben weer terug in Bedford-Stuyvesant, Brooklyn. Bij Bedvyne Cocktails, waar ik vorig jaar regelmatig met Val aan de bar zat met een goeie whiskey, pratend over het leven. Nu bijna op de dag af een jaar geleden dat we samen naar deze buurt verhuisden. Nu zit ze weer naast me, te bladeren in de karaokemap waaruit je een song kan kiezen. Rechts van mij zit Shirin. Daar zijn we, weer bij elkaar. Ik kijk naar Val. De reden dat we vorig jaar hier zijn komen wonen samen, was er eentje die zij niet had voorzien. Ze stond op het punt om met haar grote liefde naar Upstate New York te verhuizen, totdat er iets gebeurde dat het voor haar onmogelijk maakte om nog met hem verder te gaan.

Gekwetst tot en met

Ze was gekwetst. Haar droom om haar geweldige, maar oh zo veeleisende baan op te zeggen om fulltime met hem te kunnen zijn, en volop van haar andere grote liefde, de natuur, te kunnen genieten, viel in stukken. Maar mijn vriendin was vastbesloten zich niet door de pijn te laten verslaan. Natuur, lange hikes door de bergen met haar hond aan haar zij. Dat is wat ze wilde. En dat kwam nu met een enorm obstakel.

Een reminder: iedereen doet maar wat (waarom je niet hoeft te weten wat je wilt)

Val is namelijk niet de beste driver die je je kunt voorstellen. Om eerlijk te zijn, enkel het idee om achter het stuur te zitten was voor haar al reden tot zoveel paniek, dat bij míj het angstzweet uitbrak als ik me voorstelde dat zij zich in die toestand op de ring van New York zou begeven. En toch, dat is precies waar je op z’n minst drie uur op moet zitten wil je in de buurt komen van Upstate New York.

Wat een gezelschap

Dus begon ze – opnieuw – rijlessen te nemen. Na de rijlessen kwamen er korte rondjes op de ring. Daarna kwamen er dorpjes op een uur afstand. En na een paar weken zat ze al halverwege haar eindbestemming.

Gesprekken met een vriend over het kopen van een auto. Google searches naar schattige cottages Upstate. En uiteindelijk, een zomer lang hikes door de bergen van de Catskills. Elk weekend vanuit haar werk in haar rode SVU met haar trouwe ‘buddy’, mede mogelijk gemaakt door haar inner fearless girl.

Geen werk, meer tijd voor yoga

Dan onze vriendin Shirin, die dit jaar haar baan verloor en het niet makkelijk heeft om in Londen – waar ze woont – een nieuwe te vinden. Werkloos dus. Maar zij dacht: geen werk, is meer tijd voor yoga. Dagelijks tijd voor yoga om precies te zijn. En zo kwam ze via haar contacten bij een yogapraktijk waar ze nu les geeft. En haar eigen stijl heeft gevonden, waar mensen voor terugkomen.

Waarom je het grote geluk nooit in de toekomst vindt

Kijk je naar haar nieuwe Instagram-account, denk je dat ze nooit iets anders heeft gedaan. Als ik haar zeg hoe geweldig ik dat vind, zegt ze: mensen denken dat ik uit India kom, dat doet goed. Oké, het plaatje vertelt het verhaal, maar feit blijft natuurlijk dat zíj het goed doet. Door haar energie zo vrijgevig te laten vloeien in plaats van haar geld, dat ze nu even niet heeft.

Echte connecties

Tenslotte moi. Vorig jaar zegde ik mijn baan op. Wat daaraan voorafging was een lange periode van ziekte. Wat ik nodig had was een reset, en ik wist dat ik dit alleen zou kunnen doen met een groot gebaar. Ik verhuisde naar New York. Niet om hier te werken, maar om te schrijven.

En om te kunnen schrijven, wist ik dat ik 100 procent moest leven. Niet dat ik hiervoor echt had geschreven, maar het proces van schrijven leek me bij uitstek een manier om mijzelf te helpen helen. Ik probeerde nieuwe dingen, ontmoette nieuwe mensen, ik schreef erover.

En ondertussen lazen mensen mee. Ik leerde dat je om écht connecties te maken, je je kwetsbaar moet opstellen. En ik genoot. Zo zelfs dat ik het wilde blijven doen, dus stuurde ik mijn blog naar uitgevers. Een jaar later ben ik weer in deze stad om te schrijven. En deze keer om gepubliceerd te worden…

Lang leve de kwetsbaarheid

Ik kijk naar mijn vriendinnen en denk wow, wat een gezelschap. Female empowerment wordt niet beter dan dit. Dit is dus wat ze bedoelen met ‘When life gives you lemons, make lemonade’.

Ik voel mijn New York-high weer opkomen en pak de karaokemap van Val. om op zoek te gaan naar een Beyoncé-song. Helemaal klaar om ons volledig voor schut te zetten. Want er is één ding waarvan ik zéker weet dat we ‘t niet kunnen, en dat is zingen. Lang leve de kwetsbaarheid.

Toprak is geboren in Istanbul en woont in Amsterdam. Haar werk in de reclame wisselt ze af met het schrijven van gedichten en verhalen over haar leven, ervaringen en alles wat haar daarin bezighoudt. Daarnaast is ze regelmatig te vinden in New York waar ze een poetry workshop aan Parsons volgde en een blog bijhield. Check hier haar website, en volg haar hier op Instagram.

Waarom iedereen een keer op sabbatical zou moeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Tegenslagen zijn kansen en ook jij kunt ze waarmaken
Sluiten