Emma Bering
Emma Bering Betere wereld 26 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

TED Talk: deze 4 TED Talks leren je alles over voedselverspilling

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: 4 TED Talks over voedselverspilling.

De voedselindustrie is één van de meest vervuilende industrieën op de wereld. Niet alleen wordt er te veel voedsel geproduceerd, ook wordt er ontzettend veel voedsel verspild. Deze 4 inspirerende TED Talks laten je zien wat we met z’n allen kunnen doen aan voedselverspilling.

Mark Bittman – What’s wrong with what we eat

Mark Bittman, schrijver van bestseller kookboeken en journalist, legt in deze TED Talk uit wat de invloed van ons eten is op het milieu én op de mensheid. Zo komen veel ziektes tegenwoordig voort uit het hedendaagse Westerse dieet. Vroeger werd er heel anders omgegaan met eten. Er was geen reclame, er waren geen toegevoegde suikers of andere voedingsstoffen, het was gewoon eten. Tegenwoordig eten we niet alleen veel meer, we eten ook een stuk ongezonder. Volgens Brittman komt dat doordat het voedsel wat makkelijk en goedkoop verkrijgbaar is, niet gezond is voor je lichaam. Denk aan junk food en vooral veel vlees.

Dit zijn de beste anti-voedselverspilling apps

Brittman’s oplossing is plantaardige voeding en daarnaast moeten we ook meer zelf koken. Less meat, less junk, more plants. Ook opvallend is dat deze TED Talk uit 2007 komt, dat is inmiddels zo’n 11 jaar geleden. Brittman vertelde ons 11 jaar geleden al hoe slecht de vlees- en voedselindustrie was voor het milieu en de gezondheid van mensen, helaas is het nog steeds actueel.

What’s wrong with what we eat | Mark Bittman

http://www.ted.com In this fiery and funny talk, New York Times food writer Mark Bittman weighs in on what’s wrong with the way we eat now (too much meat, too few plants; too much fast food, too little home cooking), and why it’s putting the entire planet at risk.

Tristram Stuart – The global food waste scandal

Niet alleen wordt er te veel eten geproduceerd, ook de voedselverspilling is enorm. Tristam Stuart, auteur en activist, heeft hier dé oplossing voor: het eten opeten. Wist je dat hier ook apps voor zijn? Het eten dat wordt weggegooid in Westerse landen – bijna de helft van het geproduceerde voedsel – is niet oneetbaar, maar wordt weggegooid omdat het er niet ‘mooi’ uitziet.

Ook heeft hij onderzoek gedaan naar de voedselproducties over de hele wereld. Niet alleen de voedselproductie voor de mensen, maar ook voor het vee. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat Amerika 4 keer zoveel voedsel produceert dan daadwerkelijk nodig is. Zijn oplossing: eet het eten en geniet ervan.

Tristram Stuart: The global food waste scandal

Western countries throw out nearly half of their food, not because it’s inedible — but because it doesn’t look appealing. Tristram Stuart delves into the shocking data of wasted food, calling for a more responsible use of global resources.

Marcel Dicke – Why not eat insects?

Het eten van insecten is niet voor iedereen weggelegd. Desondanks is het volgens Marcel Dicke, ecologisch entomoloog (wetenschapper op het gebied van insecten), helemaal niet zo’n slecht idee. Op aarde zijn er meer dan duizend soorten insecten die wij mensen kunnen eten. Daarbij komt ook dat mensen jaarlijks gemiddeld 500 gram insecten eten, of we dat nou willen of niet. Insecten zitten in meer gerechten verwerkt dan je denkt. Denk aan tomaten in tomatensoep, maar ook in pindakaas en chocolade.

Volgens Dicke is het eten van insecten niet alleen beter voor het milieu, delicatessen zoals rupsen en sprinkhanen concurreren ook met de smaak van vlees. Daarnaast is het voedzaam en gezond. Het is misschien nog een beetje een raar idee, toch zal het eten van insecten in de toekomst volgens Dicke onvermijdelijk zijn.

Marcel Dicke: Why not eat insects?

http://www.ted.com Marcel Dicke makes an appetizing case for adding insects to everyone’s diet. His message to squeamish chefs and foodies: delicacies like locusts and caterpillars compete with meat in flavor, nutrition and eco-friendliness. TEDTalks is a daily video podcast of the best talks and performances from the TED Conference, where the world’s leading thinkers and doers give the talk of their lives in 18 minutes.

> Dit vind je misschien ook interessant: Dit bedrijf gaat voedselverspilling tegen met slimme prijskaartjes

Arthur Potts Dawson – A vision for sustainable restaurants

Als er ergens veel afval wordt geproduceerd, dan is het wel in een restaurant. Niet alleen eten, ook energie en water wordt er verspild. Chef Arthur Potts Dawson deelt zijn visie en ervaringen over dit onderwerp. Zo heeft hij, ten tijde van deze opname in 2011, 2 compleet groene restaurants opgezet, waar alles gerecycled en recyclebaar is. Ook alles wat het restaurant inkomt, wordt gebruikt voor nieuwe energie.

Zo werken de lampen op windenergie, wordt het water opgevangen en gaat het afval naar de compostbakken. Daarnaast heeft hij ook een supermarkt opgezet waar lokale producten voorrang hebben, The People’s Supermarket. Hij richt zich tijdens zijn missie op de 4 R’s: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle. Zeer inspirerend.

Arthur Potts Dawson: A vision for sustainable restaurants

http://www.ted.com If you’ve been in a restaurant kitchen, you’ve seen how much food, water and energy can be wasted there. Chef Arthur Potts-Dawson shares his very personal vision for the waste-free restaurant — recycling, composting, sustainable engines for good (and good food).

Meer inspirerende TED Talks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
TED Talk: deze 4 TED Talks leren je alles over voedselverspilling
Sluiten