Rosa Bertram
Rosa Bertram Mind 17 nov 2019

Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?

Het klinkt wat recht voor z’n raap, maar hij komt wel binnen: ‘als je zo slim bent, waarom ben je dan eigenlijk niet gelukkig?’ Dat vroeg Raj Raghunathan zich af toen hij 15 jaar na zijn MBA nog eens met zijn oud-klasgenoten afsprak. Iedereen was dan wel hoogopgeleid, maar van geluk was weinig te bekennen. 

De reden voor Raghunathan om op onderzoek uit te gaan, een boek te schrijven én een TED Talk te geven onder de naam ‘if your are smart, why aren’t you happy?‘.

Intelligentie helpt bij keuzes maken

Hij merkte op dat hoe succesvoller (carreer wise dan) z’n oud-klasgenoten waren, hoe ongelukkiger, minder fit en meer afgeleid z’n oude vrienden waren.

Niet zo gek dat hij zich achter z’n oor krabde en dacht: ‘als intelligentie helpt bij keuzes maken, dan zouden slimme mensen toch automatisch betere beslissingen in hun leven moeten maken die helpen tot een gelukkig leven?’

Must read: Je wéét het wel, maar het lukt maar niet: dit is waarom verandering zo lastig is

Dat is precies waar hij onderzoek naar deed en zijn TED Talk, boek en populaire cursus over gaan.

Onderzoek naar geluk

Mensen uit 48 verschillende landen achten geluk belangrijker dan succes, intelligentie of materiële rijkdom. En tóch kiezen we (ja, jij ook) dagelijks duizenden keren per dag voor datgene wat ons niet gelukkig maakt, vertelt Raj in de TED Talk. Waarom?

Tijdens het onderzoek van Raghunathan, die eveneens hoogleraar aan de Universiteit van Texas is, ondervroeg hij niet alleen studenten of mensen uit het zakenleven. Nee, hij ondervroeg ook huismoeders en vader, advocaten en artiesten een aantal simpele vragen.

Vind je vast ook interessant: Dit is wat we allemaal mis hebben over de essentie van geluk

Eén van de kwesties die hij hen voorlegde was: stel je hebt een partner die hartstikke leuk, lief en verzorgend is, maar je vindt ‘m (of haar) alleen iets te zwaar. Je helpt ‘m met een plan om te sporten en gezonder te eten. Maar hij luistert er niet naar.

Op een dag komt je lief thuis en vertelt dat ‘ie iemand heeft ontmoet (die ook nog eens hartstikke knap is) die hem wél heeft weten te motiveren om gezonder te gaan leven en wat kilo’s te verliezen. En dat terwijl het plan precies lijkt op die van jou.

De keuze voor geluk

Je kan dan voor twee opties kiezen: A) je wordt boos en zegt ‘m dat diegene amper wat nieuws heeft geleerd of B) je feliciteert ‘m dat ‘ie een manier heeft gevonden om z’n doel te behalen. Wat bleek? De optie die tot het meest geluk leidde, was optie B.  Toch gaf 1 op de 7 mensen hun geluk op om hun gelijk te halen.

Waarom kiezen voor de ene optie (een klein deel van de groep, maar alsnog) als we wéten dat een andere optie ons gelukkiger maakt? En geluk een levensdoel is. Raghunathan meent dat de oorzaak ligt bij het feit dat we niet duidelijk hebben wat gelukkig precies betekent voor ons.

Ook interessant: Je wéét het wel, maar het lukt maar niet: dit is waarom verandering zo lastig is

Geld maakt deels gelukkig

Die kwestie gold ook bij de vraag over geld: een baan die je leuk vindt met een laag salaris of een baan met gemene collega’s en baas maar die goed verdient? Er was nog steeds een deel dat toch voor het geld koos (er werd ook gevraagd rekening te houden met korte en lange termijn geluk, pensioen etc.)

Geld kán inderdaad gelukkig maken, maar tot een bepaald bedrag. Bijvoorbeeld als je van arme student gaat naar je eerste salarisstrook. Dat is een verschil dat je oprecht een gelukkiger mensen kan maken. Maar ga je daarna ineens veel meer verdienen, dan draagt dat niet meer bij aan je geluksniveau.

Raghunathan’s tip: stel jezelf steeds deze hamvraag wanneer je voor een keuze staat: maak je een prioriteit van geluk?

Bekijk de gehele TED Talk hieronder!

If you are smart, why aren’t you happy? | Raj Raghunathan | TEDxDelhi

Want to be happy, watch this talk! In this funny talk, Prof Raj reveals the simple secret of a happy life, based on his years of research shared in one of the most popular online courses ever “A life of happiness and fulfilment” By using the audience as a research subject, Raj shows how each one misses an important point when it comes to happiness.

Bekijk meer toffe TED Talks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?
Sluiten