TED Talk: de Nederlandse Marlous van der Veen over waarom het nooit genoeg is

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: Marlous van der Veen, die op TEDxFryslân praat over minimalisme.

Ze had een stapel diploma’s, een goede baan en een mooi hipster-appartement: alles wat je nodig hebt voor een succesvol leven, als je de maatschappij moet geloven. En toch was Marlous van der Veen niet gelukkig. Het was nooit genoeg, ze wilde altijd meer. En dat geldt eigenlijk voor ons allemaal.

Ik ben druk, dus ik besta

‘Ik ben druk, dus ik besta’ lijkt ons motto te zijn geworden. We willen van alles en nog wat doen, want de rest doet het toch ook? Maar zelfs met een volle agenda en een druk sociaal leven, hebben we niet genoeg geld, tijd, kennis, macht, succes, fitheid en noem zo maar op.

In haar TED Talk legt Marlous uit dat we een constante illusie van tekort hebben, wat ons een onbevredigd gevoel geeft dat nooit weg gaat. We zijn altijd op jacht naar meer, meer, meer, en daar gaan we zo erg in op dat we er ongelukkig van worden. Ons leven draait om kwantiteit, niet om kwaliteit.

TED Talk: minimalisme voor meer kwaliteit

Dat komt door meerdere dingen: enerzijds ons overlevingsinstinct, anderzijds alle advertenties die onze natuurlijke drang naar meer alleen maar voeden. Wist je bijvoorbeeld dat we 500 tot 3000 advertenties per dag zien? En als we iets vandaag kopen, is dat morgen eigenlijk alweer verouderd.

Maar toen Marlous in aanraking kwam met The Minimalistsbesloot ze het roer om te gooien en wél op kwaliteit te focussen – voor zichzelf en voor de aarde. In haar TED Talk legt ze uit hoe jij ook aan minimalisme kunt beginnen, door te focussen op wat belangrijk is voor jou en de rest weg te gooien.

Kortom: kijken die handel. En aan de Marie Kondo dan maar!

Minimalism: An alternative narrative about enough | Marlous van der Veen | TEDxFryslân

Marlous van der Veen is experimenting with a lifestyle of less, in a world of more. It is her goal to be a challenger, to stretch current frameworks and to offer a different perspective. If you have ever asked yourself “Why is it never enough?”

Meer interessante TED Talks

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
TED Talk: de Nederlandse Marlous van der Veen over waarom het nooit genoeg is
Sluiten