Rosa Bertram
Rosa Bertram Mind 26 dec 2018

In het Westen we allemaal op zoek naar geluk, maar er is meer in het leven dan dat

Onze Westerse cultuur focust enorm op gelukkig zijn. Op zich is dat niet zo gek; tussen de bedrijven door wil je op z’n minst een beetje genieten van je drukke bestaan. Een balans vinden tussen een leuke baan en een gelukkig sociaal leven en als het even kan ook nog af en toe op reis. Maar, er is meer in het leven dan geluk, vindt Emily Esfahani Smith. 

Esfahani, die psychologie en filosofie studeerde, is de auteur van het boek The Power of Meaning en legt ook in deze TED Talk uit hoe zij kijkt naar het begrip geluk en daar kunnen we nog een hoop van leren.

Het verschil tussen gelukkig zijn en betekenis hebben

“Stop met streven naar geluk, daarmee jagen we een verkeerd doel na. Wat als er een nog vervullender pad voor je ligt?” Geluk is iets wat komt en gaat, stelt Emily. Maar betekenis in je leven, iets geven wat verder gaat dan jijzelf en het beste uit jezelf halen dát geeft je iets om aan vast te houden. In deze TED Talk legt Esfahani het verschil uit tussen gelukkig zijn en betekenis hebben.

Om deze verschillen duidelijk te maken en haar boek te kunnen schrijven, deed Esfahani onderzoek. Ze nam veel interviews af en kwam tot een aantal conclusies. Volgens haar is het begrip ‘betekenis’ gebaseerd op op 4 pijlers:

  • Ergens bijhoren
  • Bijdragen aan de wereld
  • Verhaal van je leven maken
  • Boven het alledaagse uitstijgen

Heb je deze vier op orde? Dán heb je volgens Esfahani een zinvol leven. Bekijk hieronder haar inspirerende TED Talk.

There’s more to life than being happy | Emily Esfahani Smith

Our culture is obsessed with happiness, but what if there’s a more fulfilling path? Happiness comes and goes, says writer Emily Esfahani Smith, but having meaning in life — serving something beyond yourself and developing the best within you — gives you something to hold onto.

Meer inspirerende TED Talk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
In het Westen we allemaal op zoek naar geluk, maar er is meer in het leven dan dat
Sluiten