Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 25 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom te veel slaap ook niet goed is

De afgelopen dagen heb je maar weinig slaap gehad, en dat begint er in te hakken. Je lichaam voelt futloos aan en je kunt je maar moeilijk concentreren op je werk. Vanavond ga je eens écht vroeg naar bed. En no way dat je een wekker gaat zetten. Op het moment dat je moe bent klinkt dat natuurlijk als een fantastisch plan: uitslapen zolang als je wilt. Want hoe lekker is het om je – nadat je lichtjes wakker bent geworden – nog tien keer om te draaien voordat je daadwerkelijk uit bed gaat? *Zucht*.

Maar helaas. Onze plannen zijn niet altijd zo goed als ze lijken. Want hoe fijn het op dát moment misschien ook is, te veel slaap is niet goed voor je. Door te lang te slapen ontregel je je interne klok.

Een verstoord ritme

De interne (of biologische) klok loopt bij iedereen anders. Zo is de een gewend om rond de klok van elf naar bed te gaan en om half zeven op te staan, terwijl de ander slaapt van twee uur ’s nachts tot tien uur ’s ochtends. Je biologische klok is dus eigenlijk gewoon je normale ritme. En net als bij te weinig slaap zorgt te veel slaap ervoor dat je ritme door de war wordt geschopt.

Het is een beetje als bij een jetlag. Op het moment dat je te veel slaap hebt gehad raakt je slaapcyclus uit lijn, waardoor je lichaam niet weet hoe laat het is, meldt Medical Daily. En dat veroorzaakt gevoelens van lusteloosheid, vermoeidheid en slaperigheid.

Ook interessant: Je kunt niet slapen? Tips om sneller in slaap te vallen

Bijwerkingen

Het klokje rond slapen geeft je dus niet per se een uitgerust gevoel. Maar er kunnen ook andere bijwerkingen optreden als je te veel slaapt. Onderzoekers zijn in de veronderstelling dat het krijgen van te veel slaap een effect heeft op bepaalde neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine. En uit onderzoek van de McGill University blijk dat mensen die langer dan acht uur slapen 71 procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Dat is zelfs meer dan bij mensen die te weinig (minder dan zes uur per nacht) slapen.

De kunst is dus om niet te weinig te slapen, maar ook niet te veel. Als we slaapexperts mogen geloven ligt dit zo tussen de zeven en negen uur slaap. Maar wat denk ik vooral belangrijk is, is dat je je biologische ritme volgt.

Meer lezen over slaap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️