Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Better World 24 dec 2020

Deze 4 Nederlandse vrouwen steken Atlantische oceaan over per roeiboot

De jaarlijkse Talisker Whisky Atlantic Challenge is weer van start. De challenge, waarbij verschillende teams proberen om met een roeiboot de Atlantische oceaan over te steken, wordt dit jaar aangegaan door 4 Nederlandse vrouwen van 50 jaar en ouder.

Het is voor het eerst in 7 jaar dat een Nederlands vrouwenteam de challenge aangaat.

De Talisker Whisky Atlantic Challenge

200 jaar geleden roeiden de oprichters van Talisker Whisky van Eigg naar Skye om daar hun whiskeystokerij te beginnen. Het was geen makkelijke tocht om per roeiboot af te leggen, maar de tijd op zee heeft de oprichters een hoop inspiratie gegeven. Vanuit die gedachten is de Talisker Whisky Atlantic Challenge ontstaan.

Nu gaan de deelnemers van de challenge niet van Eigg naar Skye – de kleine 100 kilometer zou natuurlijk geen uitdaging zijn – nee, de reis zal van de Canarische eilanden tot Antigua-Barbuda zijn, wat in totaal zo’n 4800 kilometer is.

Door de enorme afstand die de 21 teams moeten afleggen, zullen de roeiers tussen de 30 en 90 dagen op zee zitten. Kun je het je voorstellen, 90 dagen op zee?

Bij veel van de deelnemers zorgt de lange tijd op zee ervoor dat ze diep geraakt worden. Ze worden geïnspireerd, komen dichter bij zichzelf, ervaren de kracht van de zee en zien dat het onmogelijke mogelijk is.

Lees ook: Het grootste project ooit voor het herplanten van zeegras is gelukt (en waarom dat goed nieuws is)

Het Nederlandse vrouwenteam

Het Nederlandse vrouwenteam heeft de toepasselijke naam: Dutchess of the Sea. Het team, bestaande uit 4 vrouwen van 50 jaar en ouder, zal het eerste Nederlandse vrouwenteam in 7 jaar worden dat meedoet aan de reis.

Naast het feit dat de 4 Nederlandse vrouwen hun eigen redenen hebben om de challenge aan te gaan, heeft het team ook een gezamenlijk doel. Ze roeien namelijk om geld op te halen voor de Plastic Soup Foundation, die plastic vervuiling tegengaat.

Door mee te doen aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge hopen de 4 dames een steentje bij te dragen aan het schoon maken van de zee.

Documentaire en Crowdfunding

Overigens is roeien niet het enige waar de dames mee bezig zijn. Achter de schermen gebeurt er namelijk ook van alles. Zo wordt er hard gewerkt aan een documentaire over het viertal.

In de documentaire wordt de zware tocht van de dames gevolgd en wordt het publiek aangemoedigd om hun dromen te volgen. Op de crowdfundingpagina van de 4 roeiers is een mooie promotievideo te zien. Go check it out!

Er gebeurt een hoop; zowel op zee, als aan wal. We zijn er benieuwd naar de vorderingen en we’re rooting for them!

Dit vind je misschien ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze 4 Nederlandse vrouwen steken Atlantische oceaan over per roeiboot
Sluiten