Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 8 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Pillen nemen voor betere prestaties? Take Your Pills of Netflix laat de effecten zien

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: ‘Take Your Pills’, over de gevolgen van een verslaving aan stimulerende medicijnen.

Misschien ken je het wel: mensen in je omgeving die in de tentamenweek altijd even Ritalin slikten. Voor de concentratie, en zo – misschien deed je het zelfs zelf wel. Ritalin is eigenlijk een medicijn tegen ADHD, maar werkt immers ook goed om je breinactiviteit te verhogen. Dat komt door de stimulatie van het centrale zenuwstelsel, specifiek door meer van de neurotransmitters norepinephrine en dopamine door de verbindingen in het brein te sturen.

Maar wat is de prijs die daarvoor betaald wordt? Veel mensen weten wel dat gebruik van Ritalin kan zorgen voor bijvoorbeeld hoofdpijn, verminderde eetlust, slaapproblemen, een hoge hartslag en angst – maar een verslaving aan het middel kan ook zorgen voor ernstigere hartproblemen en zelfs psychoses.

Take Your Pills

De documentaire Take Your Pills, een Netflix Original, gaat over een redelijk soortgelijk ADHD-medicijn. Adderall wordt ook gebruikt als middel dat studenten, atleten en andere mensen gebruiken om beter te presteren – steeds meer mensen, om precies te zijn.

Take Your Pills | Official Trailer [HD] ] Netflix

“Adderall, side effects may include being awesome at everything.” But at what cost? Take Your Pills, streaming only on Netflix March 16th. Watch Take Your Pills on Netflix: https://www.netflix.com/title/80117831 SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7 About Netflix: Netflix is the world’s leading internet entertainment service with 130 million memberships in over 190 countries enjoying TV series, documentaries and feature films across a wide variety of genres and languages.

In de documentaire worden mensen geïnterviewd die het medicijn gebruiken zonder dat ze AD(H)D hebben, maar ook experts. De film laat daarmee een goed beeld zien van wat de risico’s van de pillen kunnen zijn als je ze niet nodig hebt. Let er wel op dat er maar één (negatieve) kant van het verhaal wordt verteld; dat is dan ook de reden dat de docu wel wat kritiek heeft gekregen.

Desondanks is het een interessante film over niet alleen de werking van de medicijnen, maar vooral ook wat zulk veelvuldig gebruik zegt over de prestatiecultuur die we in Nederland natuurlijk ook maar al te goed kennen. Je kunt de 1,5 uur lange docu nu bekijken op Netflix.

Meer docu’s op Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Pillen nemen voor betere prestaties? Take Your Pills of Netflix laat de effecten zien
Sluiten