Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 20 feb 2018

Snøhetta onthult Svart, een energiepositief hotel tussen de Noorse fjorden

Het duurzame architectenbureau Snøhetta heeft het ontwerp van Svart onthuld, een energiepositief hotel aan een gletsjer in Noorwegen. Hier willen we zo snel mogelijk naartoe. Hotel Svart komt aan de voet van Svartisen te liggen, een gletsjer in Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen in het noorden van Noorwegen. Vanuit het hotel heb je een uitzicht van 360 graden op de Holandsfjord, het diepblauwe gletsjerijs en de berg Almlifjellet. ‘s Winters heb je hier kans op het noorderlicht, het hele jaar kun je hier prachtig hiken, fietsen en kajakken.

De energie van het Svart Hotel

Maar belangrijker: Svart wordt ‘s werelds eerste ‘energiepositieve’ hotel genoemd. Of dat echt zo is hebben we niet onderzocht, maar dat doet er ook niet toe. Feit is dat het hotel energiezuinig is en eigen energie produceert. Svart verbruikt 85 procent minder energie dan een normaal hotel.

Het dak van het hotel is volledig bekleed met zonnepanelen en door de ronding van het gebouw wordt de maximale hoeveelheid zonlicht opgevangen. De zonnepanelen zijn op hun beurt weer geproduceerd met waterkracht – uit stromend water opgewekte energie. De CO2-voetafdruk is dus minimaal.

svart, hotel, noorwegen

Of het niet zonde is van de natuur? Smaken verschillen, maar Svart is zo ontworpen dat het wegvloeit in de omgeving. Bovendien wordt het hotel in het water gebouwd op palen, waardoor het gebouw een minimale voetafdruk in de natuur plaatst.

Onder de hotelkamers komt een houten boulevard, waarover bezoekers kunnen wandelen en waaraan kajaks en boten aangelegd kunnen worden. Airconditioning is overbodig, doordat speciaal ontworpen gevels zomers de warmte van de hoogstaande zon tegenhouden.

svart, hotel, noorwegen

Het hotel opent volgens planning in 2021 haar deuren. Meer informatie vind je op de website van Snøhetta.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Snøhetta onthult Svart, een energiepositief hotel tussen de Noorse fjorden
Sluiten