Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Mind 31 mrt 2020

De ultieme blijf-in-je-huis survival gids

De boodschap is duidelijk: we moeten binnen blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je thuis niet helemaal gek wordt tussen die 4 muren? Want laten we eerlijk zijn: van alleen maar binnen zitten wordt niemand echt gelukkig.

In deze gids geven we je alle tips, tricks en tools om de komende tijd zo goed, fijn en leuk mogelijk in huis door te komen.

Thuisblijven doe je zo

Natuurlijk wil je altijd dat je huis een fijne plek is, maar in tijden als deze is het extra van belang dat je huis een plek is waar je je veilig en vertrouwd voelt, maar ook waar je eventueel productief kan werken én leven door elkaar!

Thuis met de kinderen

Sommige mensen zijn helemaal alleen, sommigen wonen met huisgenoten en weer anderen zitten met het hele gezin thuis. Als jij thuis bent met de kinderen kan dat extra uitdagingen met zich meebrengen. Onze collega’s van Mamaenzo.nl geven een aantal tips om thuiswerken met de kinderen een stuk aangenamer te maken.

> Thuiswerken met een baby of jonge kids (zonder door te draaien) doe je zó 

Ook handig is dit artikel van WorkJuice.nl over thuiswerken met kinderen: Thuiswerken met kinderen: zo lukt het toch en deze 8 tips van mama’s die thuiswerken met een baby.

In het weekend hoef je waarschijnlijk niet te werken en is de uitdaging gelukkig minder groot, maar zit je toch met het hele gezin tussen 4 muren. Ook dat kan spanningen met zich meebrengen. Met deze tips van Famme.nl creëer je thuis het vakantiegevoel met het hele gezin.

> 8 manieren om het weekend thuis te laten voelen als een familievakantie

En ook deze fijne column van Laura biedt je inspiratie om te voorkomen dat je je kids achter het behang wilt plakken.

> Deze 5 to-do’s met kids lonen ook na de quarantaine

Het perfecte home office

Als je vaker vanuit huis werkt, heb je je thuiswerkplek waarschijnlijk al tot in de nopjes georganiseerd. Maar als dit nieuw voor je is, moet je toch op zoek naar goede manieren om van je huis ook je kantoor te maken.

Een goede stoel met een goed bureau en ergonomische werkplek is van groot belang. Met deze 4 richtlijnen creëer je een comfortabele werkplek thuis.

> Waarom een home office belangrijk is en je nóóit vanuit bed zou moeten werken

Wij hebben de meest comfy en stylish bureaustoelen én bureaus voor in kleine ruimtes op een rij gezet die je in huis wilt halen voor de komende tijd. Ook deze handige thuiswerk-tools bieden een uitkomst.

Moet je noodgedwongen een bureau in de woonkamer zetten? Met deze tips zorg je dat het er toch stijlvol uit ziet. Ook handig voor de nodige rust in je hoofd: zo richt je je thuiskantoor Feng Shui in.

Word je thuis (door je huisgenoten, kinderen of partner) snel afgeleid? Met deze tips zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid

Natuurlijk zijn er ook voordelen aan het thuiswerken. Zo kun je tussen het werken door allerlei handige klusjes verrichten en kan je ‘s avonds ook echt even genieten van niks.

> Simpele klusjes om te doen terwijl je thuis aan het werk bent

Meer home office inspiratie op doen? Dit zijn de meest inspirerende grote en kleine thuiswerkplekken op Instagram.

Thuiswerken en leven

Naast het feit dat je nu thuis ook je kantoor hebt, blijft het natuurlijk ook de plek waar je (met elkaar) leeft. Zorg ervoor dat thuiswerken en het privéleven niet door elkaar gaan lopen. Vind een manier om werk en privé gescheiden te houden, maar ook om positief te blijven in deze situatie.

Doe dit door bijvoorbeeld je thuiskantoor in een andere ruimte te creëren of zorg ervoor dat je ‘m elke avond weer opruimt als de werkdag erop zit. Een fijne ochtend- en avondroutine helpen ook goed.

Vind je het lastig om gemotiveerd en productief te blijven? Deze tips kunnen je helpen:

> Kom uit die pyjama: zo werk je productief vanuit thuis (én zorg je goed voor jezelf)

Het is ook belangrijk om – naast het werken – ook moment in te plannen voor mentale rust en beweging (check deze lijst met work-out video’s voor thuis en yoga work-out video’s voor thuis), maar ook afleiding en bijvoorbeeld een goede maaltijd maken. In een eerder artikel lees je hoe je hier mindful mee om kunt gaan.

> Zo kan je mindful omgaan met het verplicht thuisblijven en 20 tips van een psycholoog om je mentale gezondheid te beschermen

En alsof de crisis an sich nog niet genoeg uitdaging met zich meebrengt, legt het verplicht thuisblijven ook nog eens extra druk op relaties. Veel koppels zijn niet gewend om de hele dag én nacht bij elkaar te zijn. En hoewel dat in sommige relaties misschien juist de romantiek aanwakkert, heeft de quarantaine bij andere koppels weer een tegengesteld effect.

> Hoe je je relatie redt als je ineens samen in quarantaine zit

Je gezondheid

Ook is het fijn om in deze tijden je gezondheid goed in de gaten te houden. Gezond en voedzaam eten zorgt er niet alleen voor dat je je fit voelt, ook je gemoedstoestand heeft er baat bij. Wel zo fijn dus!

Deze artikelen bieden een fijne uitkomst:

Hamsteren!

De hele situatie heeft op bepaalde vlakken een aparte uitwerking op ons normaliter nuchtere volkje. We zijn massaal wc-papier gaan hamsteren. En niemand begrijpt precies waarom. Melle Schellekens is oprichter van duurzaam wc-papierbedrijf The Good Roll en vertelt: “Het is vijf tot zes keer drukker dan normaal.”

The Good Roll biedt uitkomst voor diegenen die nog steeds geen wc-rollen hebben kunnen bemachtigen. Je bestelt de rollen makkelijk via de website en ze worden contactvrij bij je thuis bezorgd. Met een doos van 24 rollen ben je voor een half jaar voorzien van wc-papier.

Thuis gezellig maken

Wat ook belangrijk is, is een gezellig huis. Je brengt immers best wat uren extra binnen door. Koop een (extra) bos bloemen (daar is ook de bloemensector erg blij mee!), steek ‘s avonds fijne kaarsjes aan (Beautify.nl maakte een lijst met de lekkerste geurkaarsen voor thuis) en creëer een fijn avondritueel.

Haal lekkere theeën in huis (handig: 7 lekkere en gezonde theesoorten die goed zijn voor lichaam en geest) en trakteer jezelf ook ‘s op iets lekkers bij de koffie, zoals één van deze lekkere koekjes-recepten van Culy. Je moet jezelf toch een beetje kietelen. En bijkomend voordeel: het huis gaat er ook nog ‘s heerlijk van ruiken!

Wat ook kan helpen, zijn de vele thuisconcerten die door artiesten worden gegeven. Kijk in plaats van voor de honderdste keer naar het journaal ‘s naar een livestream concert!

Je huis opknappen

Daarnaast is het ook het ideale moment om ‘s kritisch naar je inrichting te kijken. Zijn er projecten die nog liggen te wachten om opgepakt te worden? Wil je nog een muurtje verven,  je slaapkamer aanpakken of is er een hoekje in huis wat je misschien toch niet helemaal je van het vindt? The time is now!

Neem de tijd om ‘s goed te kijken naar wat je dan wel wilt en gooi de boel ‘s om! Deze artikelen geven je fijne inspiratie om mee aan de slag te gaan:

Je huis opruimen en schoonmaken

Dit is het moment om je huis schoon te maken en eens goed op te ruimen. Besteed je vrije tijd nuttig door een grote keuken schoonmaak te houden. Loop het hele huis goed door, geef alle kamers een grondige lenteschoonmaak en kijk ook ‘s wat je in je voor- of achtertuin kan doen.

> Lees ook: Geen zin in schoonmaken? Zo zet je het om naar de ultieme zentraining

Jarig zijn

Wat normaal misschien je favoriete dag van het jaar is, heeft nu ineens een hele andere lading. Je kan geen visite over de vloer hebben en moet het misschien wel helemaal alleen vieren. Maar gelukkig kan je prima zelf de slingers ophangen. Ons zusje Beautify geeft handige tips voor als je jarig bent in quarantaine:

> Jarig tijdens quarantaine? Zo maak je er een feestje van

Verveling

Slaat de verveling toe? 14 dingen om thuis te doen nu je daar voorlopig nog wel even bent. Ook is het leuk om zelf een DIY-project op te pakken. Maak bijvoorbeeld zelf een plantenpot van beton of knutsel een tijdschriftrek in elkaar.

Geen zin om 24/7 het nieuws te volgen? Start een serie of kijk een film! Deze filmhuizen bieden nu (gratis) online films aan.

Liever iets anders kijken? Dit zijn de 10 spannendste thrillers op Netflix. Onze broers van Manners maakten een lijst met het beste van Netflix: 27 series met een 100% score op Rotten Tomatoes en 13 films met een 100% score op Rotten Tomatoes.

In plaats van kijken liever luisteren (tijdens een rondje wandelen bijvoorbeeld)? Begrijpen we. We hebben onze podcasttips voor de komende tijd voor je op een rij gezet.

Dit artikel verscheen eerder op Roomed.nl

Ook handig:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De ultieme blijf-in-je-huis survival gids
Sluiten