Deze surfer zet zich in voor klimaatverandering vanaf haar surfboard

De zee trotseren terwijl je je inzet voor de wereld om je heen. Lijkt niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar toch doet surfer Emi Koch het.

Emi Koch vertelt haar verhaal aan Mindbodygreen. Eigenlijk had ze altijd al iets met surfen, zegt ze – niet zo gek ook als je geboren bent in surfparadijs CalifoniĂ«. ‘Ik had altijd problemen op school. Leraren vonden dat ik in een klas voor speciaal onderwijs moest, een paar jaar later kreeg ik de diagnoses ADHD en dyslexie; ik dacht dat ik gewoon dom was. Hierbij was surfen altijd mijn uitlaatklep. Ik voelde me zelfverzekerd en verbonden met de oceaan, een manier van verbinding die ik nooit heb kunnen vinden in het klaslokaal.’

Impact maken vanaf haar surfboard

Dat ze een voorliefde heeft voor surfen, staat dus vast. En ze had ook daadwerkelijk talent. Door dit te combineren met een heel strak trainingsschema, was ze er op jonge leeftijd klaar voor om op professioneel niveau te gaan surfen. Maar het was niet alleen een leuke hobby voor haar; ze wilde een andere weg inslaan.

Want Emi wilde niet alleen zichzelf gelukkiger maken door op haar surfboard te staan, ze wilde ook de wereld om haar heen helpen. Een schoolreisje naar Mexico was de aanleiding hiervan. Ze vertelt: ‘Toen ik de grens overstak, zag ik voor het eerst in mijn leven onvoorstelbare armoede. Ik ontmoette mensen die leefden in vreselijke omstandigheden, maar toch veerkrachtig in het leven stonden. Zij inspireerden me enorm.’ Bovendien wilde ze iets doen aan klimaatverandering.

In de jaren daarna leek het alsof Koch wel vijf verschillende levens leefde. Ze deed een studie voor diplomatiek in Washington, bezocht en bestudeerde verschillende NGO’s en ze surfte de hele wereld over met surfmerk Billabong. Al deze dingen kwamen samen toen ze het boek How to Form a Nonprofit for Dummies las.

Dit vind je vast interessant: 20.000 wetenschappers waarschuwen de mensheid, maar het lijkt ons allemaal niets te doen.

 

Beyond the Surface

Toen richtte ze Beyond the Surface International op, haar eigen organisatie. Hierin kwamen al haar passies samen: klimaatverandering aanpakken, surfen én sociale impact maken. Met haar initiatief runt ze allerlei projecten die kinderen in mindere gebieden aan de kust helpen, door hen te leren surfen. Ook vertelt ze de kinderen verhalen over klimaatactivisme.

Beyond the Surface

Haar missie is om jonge mensen in de zogeheten coastal communities te activeren om hun eigen toekomst te creëren. Ze gelooft in de kracht van ideeën, dromen en kennis delen, om zo een positieve impact te maken. Dat zal ook leiden tot duurzame verandering.

Beyond the Surface is een krachtig voorbeeld van hoe sport kan leiden tot enorme sociale impact. Inmiddels worden er over vier werelddelen workshops gegeven, allemaal door de aangeboren passie van Emi Koch. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Deze surfer zet zich in voor klimaatverandering vanaf haar surfboard
Sluiten