Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 11 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Succes: het heeft weinig te maken met carrière en werkgeluk en dit is waarom

Een goede baan, een flinke promotie en een dikke auto voor de deur van je droomhuis: dat is de sleutel tot succes. Althans, dat is wat ik vroeger altijd dacht. Maar niets is minder waar: wij Nederlanders vinden dat carrière weinig te maken heeft met succes, blijkt uit onderzoek.

Met alleen een goede carrière en werkgeluk krijg je de poort naar succes maar moeilijk open. LinkedIn onderzocht bij meer dan duizend Nederlanders wat de definitie van succes is. En nee, dat is dus niet die dikke promotie waar je zo je best voor doet.

Dit betekent succes voor ons

Volgens het onderzoek vindt de meerderheid dat succes voor iedereen iets anders betekent. Maar er zijn twee factoren die allesbepalend zijn voor ons succes: gezondheid en geluk. Maar liefst tachtig procent van de ondervraagde vindt dat gezond zijn de nummer één is voor een succesvol leven. Gevolgd door gelukkig zijn. De uitspraak: “Je bent rijk als je gezond en gelukkig bent” is dus zo gek nog niet.

Relaties en reizen maken ons succesvol

Maar naast gezond en gelukkig zijn, spelen er nog meer dingen mee die je leven een succes maken. Veel tijd doorbrengen met fijne vrienden en familie draagt voor ons Nederlanders zeker bij aan je succesvol voelen. En een gezin of een relatie hebben vinden we ook erg belangrijk.

We bestempelen onszelf ook als succesvol als we de mogelijkheid hebben om te reizen. Van reizen worden we immers heel gelukkig, zegt dit onderzoek. En geluk is weer een belangrijk ingrediënt voor ons succes.

Werk en succes: hoe zit dat dan?

Nu denk je vast dat werk toch ook wel wat invloed moet hebben op ons succes. En dat is ook zo, maar niet zoals je in eerste instantie dacht. We voelen succes op het werk als er een goede balans is tussen ons werk- en privéleven. Maar we voelen ook een gevoel van succes als we onze professionele doelen behalen. (Doen we het toch niet helemaal voor niks!).

Er is één kenmerk dat bepalend is voor succes (en ook jij kunt het ontwikkelen)

Keuzes bepalen ons succes

Met al die keuzestress lijkt keuzes maken soms nog moeilijker dan geen eten knoeien op een witte broek (wat dus een hele opgave is). Maar om je nog meer stress te bezorgen: ook keuzes hebben invloed op ons succes.

Zo vindt de meerderheid dat de opleiding of carrière die je kiest – zowel positief als negatief – een invloedrijke factor is.

Maar verrassend genoeg laten wij Nederlanders onze komaf minder mee spelen met succes: de baan van je ouders of waar je woont, vinden we weinig invloed hebben op ons succes.

Wij Nederlanders zijn super succesvol!

Goed nieuws: meer dan de helft van de Nederlanders noemt zichzelf succesvol. En dat is heel wat! We staan daarmee op nummer drie van de succesvolste landen in Europa. Ierland en de UK strijken net ietsje boven ons met de eer. Maar hey, we doen het dus meer dan oké.

Campagne #MijnMotivatie

Toch zijn er ook nog mensen die zichzelf niet als succesvol zien. Dit komt omdat succes dus voor iedereen iets anders betekent. Sommige mensen voelen zich daardoor niet gesteund bij het beeld dat zij hebben van succes. Daarom is er de campagne #MijnMotivatie van LinkedIn. Door verhalen van verschillende leden laat LinkedIn zien dat succes veel kanten heeft.

Dat betekent dus dat die lang verwachte promotie inderdaad je succes niet bepaalt. Er zijn juist heel veel wegen die naar succes leiden. Met deze nieuwe campagne zien we wat succes voor iedereen betekent, los van geld of succes op werk.

Meer lezen over (werk)succes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Succes: het heeft weinig te maken met carrière en werkgeluk en dit is waarom
Sluiten