Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 25 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Striae als kunst: deze kunstenares viert het lichaam mét striemen

Waar striae of ‘stretch marks‘ normaliter goed wordt verborgen en driftig wordt ingesmeerd met allerlei olietjes – want je zal maar streepjes op je buik of been hebben en dat iemand dat dan ziet! -, wordt striae door een Spaanse kunstenares juist ingezet als kunst. And we like it.

De Spaanse kunstenares Cinta Toro Cartró vond dat het hoog tijd was om ons te stoppen met schamen voor ons lichaam en juist een bericht van zelfliefde en body positivity de wereld in te sturen. Dát is gelukt.

Striae als kunst

“Als ik mijn eigen striae niet accepteer, dan accepteer ik mezelf niet,” verklaart de 21-jarige kunstenares uit Barcelona aan BBC News. “Ik haatte mijn striae, maar naarmate ik ouder werd realiseerde ik dat dat belachelijk was omdat ze bij mijn lichaam horen. Mijn hele leven lang.”

En daar heeft Cartró natuurlijk een punt. Waarom schamen we ons zo voor ons eigen lichaam? Door groei en ouder worden, is het krijgen van striae doodnormaal. Het is natuurlijk proces dat bij het leven én ons lichaam hoort.

Vind je vast ook interessant: Hoe kijk jij naar jezelf? Dit is hoe je lichaamsbeeld ontstaat

Natuurlijk speelt het ‘ideale’ schoonheidsbeeld dat jaren lang de boventoon voerde, daarbij een grote rol. Over de invloed van social media en gefilterde beeld van de realiteit nog niet eens gesproken.

Boodschap over zelfliefde

Cartró gelooft erin dat het belangrijk is om je lichaam te accepteren en ervan te houden zoals het is. Dat beamen wij maar al te graag! Dat geldt voor striae, maar ook voor wanneer je putjes hebt of andere ‘oneffenheden’. Elke lichaam, in elke kleur en elke maat mét of zonder streepjes of putjes mag er zijn.

Luister ook: Bedrock Meets: Lisa Jansen ‘Big Vegan Sister’ over met activisme en zelfbeed

En om dat te benadrukken bedacht Cartró het project striae als kunst en verfde de striae van vrouwen in alle kleuren en maten in regenboogkleuren! Hoe tof?

“Society makes you hate your body. You can work for love your body. I think it’s important to accept all of you.”

Free the nipple

Dit is overigens niet het eerste body positivity-project van de Spaanse kunstenares. Eerder startte Cartró de Free the Nipple én menstruatie-campagne om beide taboes te doorbreken. Want ja, we hebben tepels en já we bloeden, en dat is niets om je voor te schamen of om vies te vinden.

“Love yourself and believe in you. Believe in all the things that form part of you.” Go Cartró!

Zo creëer je meer zelfliefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Striae als kunst: deze kunstenares viert het lichaam mét striemen
Sluiten