Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 31 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Help, naar welk feestje moet ik gaan? Zo overleef je mindful New Years Eve

Als je er nuchter naar zou kijken, zou Oudejaarsavond gewoon een avond zoals alle anderen zijn. Maar omdat het naast een gewone dinsdagavond toevallig ook de laatste avond van het jaar is, ligt er een enorme druk op. Elk jaar vragen we ons al half november weer af wat we met oud en nieuw gaan doen.

Zeg eens eerlijk: hoe vaak is jouw Oudejaarsavond al eens tegengevallen?

Keuzestress met oud en nieuw

Het begint al voor de dag ook maar moet beginnen. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Ga je naar dat huisfeestje waar je bijna niemand kent? Leg je 50 euro neer voor een feest waar vreemden je willen zoenen om 12 uur en de muziek toch altijd wat tegenvalt? Doe je met je ouders een marathonsessie van Monopoly en Mens erger je niet!? Of spreek je met je beste vrienden af en kijk je wel waar de avond jullie brengt?

Eén ding is zeker: oud en nieuw brengt een hoop keuzestress met zich mee. Je wil op hét feest van het jaar niet alleen zijn, niet op een slecht feest staan of moeten vechten om je ogen tot 12 uur open te houden.

Verwachtingen zijn hoog

Zelfs als jij al voor 1000 procent hebt besloten wat je vanavond gaat doen, staat het vast dat de avond geweldig moet worden. Het is ten slotte oud en nieuw. De verwachtingen van hét feest van het jaar zijn vaak zo hoog, dat het uiteindelijk een domper wordt.

Ook interessant: Dit zijn de voordelen van leven zonder verwachtingen

Want vergeet ook alle regels niet: iedereen moet bijvoorbeeld leuk en gezellig zijn. Ook moet je je lief om 12 uur zoenen. Maar niet te lang, want dat is weer awkward voor je single vrienden.

Hoe zorg je er met al die regels en verwachtingen nou voor dat je gewoon kunt genieten van de avond? Oftewel: mindful kunt zijn?

NYE is overrated

Het schemerde vast al door in de tekst hierboven, maar NYE is overrated. De druk en keuzestress kennen we vast allemaal, we hebben niets voor niets vrienden die Nederland elk jaar ontvluchten met Oud en Nieuw. De eerste stap naar een mindful New Years Eve is dan ook je verwachtingen bijstellen.

Ook interessant: Hoe je van dagdromen gelukkig wordt en van hoge verwachtingen hebben niet

Nee, dit hoeft niet de beste avond van het jaar te worden. Geen idee wanneer we dit met z’n allen besloten hebben. Beschouw NYE gewoon als een avond als alle anderen.

En ja, dat kan dus ook betekenen dat jij in je uppie op de bank zit als je daar zin in hebt. Geen verplichtingen, geen verwachtingen. You do you.

Het probleem van oud en nieuw is dat het leuk moet zijn, vertelde Carien Karsten, een psychotherapeute die gespecialiseerd is in stress, jaren geleden al aan de Volkskrant.

“Plezier kun je niet plannen of afdwingen. Een feest kan geen compensatie zijn voor alle stress die je in de periode ervoor hebt beleefd.” Bovendien: als je te veel stresshormonen in je lichaam hebt, is het überhaupt niet mogelijk om te kunnen genieten.

Verwachtingen loslaten

We geven het toe: je verwachtingen loslaten is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zelf hebben we er ook een aantal jaar over gedaan om die ‘het moet alleen maar geweldig zijn’-mindset kwijt te raken. En nog steeds slipt die druk er af en toe door. Wat ons helpt is echt na te gaan waar wij nou het meest gelukkig van worden.

Lees ook: 5 tips om goed voor jezelf te zorgen tijdens de feestdagen

Nu we besloten hebben dat NYE gewoon een avond zoals alle anderen is en we gewoon een leuke avond willen hebben, waar worden we dan het meest gelukkig van? Is dat met je favoriete serie en een bak popcorn op de bank? Is dat dansen tot je erbij neer valt? Gezellig bij je ouders thuis? Of is dat avontuur? Oftewel: gewoon de stad in gaan en kijken in welke kroeg of op welk huisfeestje je uiteindelijk belandt?

Ons motto is: doe waar je zin in hebt. Dat klinkt als een open deur, maar toch zijn we met z’n allen nog te veel bezig met wat ‘hoort’ of van je wordt verwacht. Valt het feest waar je bent tegen? Verzamel dan je vrienden en ga erop uit. Of ga gewoon naar huis om je uit je strakke feestjurk te bevrijden.

Wat je ook doet, onthoud: eigenlijk is het een gewone dinsdagavond, die toevallig ook de laatste avond van het jaar is. Er komen nog genoeg leuke avonden aan waar de druk een stuk minder hoog ligt.

Wat je wil weten voor het nieuwe jaar:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Help, naar welk feestje moet ik gaan? Zo overleef je mindful New Years Eve
Sluiten